Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJELI TJEDAN

Stižu obilne kiše u Hrvatskoj, DHMZ izdao priopćenje: Evo gdje će biti najgore

Kiša i jugo ispraznili su šibenske ulice i trgove
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/6
03.11.2021.
u 19:47

Nakon prolaznog i kratkotrajnog smirivanja vremena, druga ciklona istom će se putanjom preko naših krajeva premjestiti sa srijede na četvrtak

Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje zbog obilnih kiša koje nas očekuju do petka, a moguće su i poplave. 

Meteorolog Tomislav Kozarić za HRT je najavio kako će tijekom četvrtka diljem Hrvatske prevladavati oblačno i kišovito vrijeme, a najnepovoljnije vrijeme se očekuje na jugu Hrvatske. 

– Osim povremeno izraženih pljuskova i grmljavine i često obilne kiše, puhat će jako i olujno jugo i južni vjetar uz valovito i jače valovito more. Temperatura zraka uglavnom između 17 i 21°C – kazao je. 

– Na kopnu u petak pretežno oblačno, a glavnina kiše u istočnim predjelima i unutrašnjosti Dalmacije. U subotu u početku još mjestimice kiša, zatim smanjenje naoblake, pa u nedjelju ujutro može biti i magle i slabog mraza. Vjetar u petak i subotu slab do umjeren sjeveroistočni uz pritjecanje hladnijeg zraka – nadodao je. 

DHMZ u objavio je i posebno izvješće u kojem stoji kako će prvi tjedan studenog biti obilježen ciklonalnom aktivnošću u Sredozemlju. 

– Posljedično se u našim krajevima očekuju velike količine oborine uz mogućnost bujičnih poplava i porasta vodostaja nekih rijeka, ali i još jedna epizoda juga – napisali su. 

U jugozapadnoj struji na prednjoj strani prostrane visinske doline nad zapadnom Europom, preko Hrvatske se na sjeveroistok već premjestila jedna ciklona i donijela kišu, na Jadranu i uz njega mjestimice i obilniju.

Foto: DHMZ

Nakon prolaznog i kratkotrajnog smirivanja vremena, druga ciklona istom će se putanjom preko naših krajeva premjestiti sa srijede na četvrtak. Pratit će je jako do olujno jugo, zatim nove i često obilne oborine, a s njezinim odlaskom zapuhat će bura.

Foto: DHMZ

Velike akumulirane količine kiše u razdoblju od srijede do petka (3. 11. – 5. 11. 2021.) predviđaju se na Jadranu i predjelima uz Jadran te u istočnoj Hrvatskoj. Najobilnije oborine, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledne su u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti, te u susjednoj Bosni i Hercegovini, gdje su moguće količine veće od 200 mm. Pritom će oborine povremeno biti praćene grmljavinom i intenzivne u kratkom vremenu, piše u izvješću. 

Foto: DHMZ

Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava. Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (npr. područje Vrgorca, Konavosko polje). Očekivana oborina sljedećih bi dana mogla prouzročiti i porast vodostaja na desnim pritokama Save. Moguć je porast vodostaja rijeka u Dalmaciji – Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka, gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.

U opisanoj situaciji s očekivanim opasnim vremenskim pojavama preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja, posebice za obilnu oborinu, a na moru i jak do olujan vjetar te mogućnost grmljavinskog nevremena, napisali su iz DHMZ-a.

Foto: DHMZ

Komentara 4

MA
Magistrica
07:41 04.11.2021.

Jesen i pada kisa...Strasno!

DU
Deleted user
19:54 03.11.2021.

Onda nema ništa od kupanja u četvrtak.

MI
Mircen
20:36 03.11.2021.

Uključujući brod, otplovili smo mi. Za slobodu našu potopljeni smo mi. Za slobodu našu potopljeni smo mi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije