Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE IZLAGATI SE SUNCU

Vrhunac toplinskog vala, dijelu zemlje prijeti opasno vrijeme. U nedjelju promjena

Foto: PIXSELL
1/4
30.07.2021.
u 06:31

Dan će početi uz vedrinu, zatim će, uz dnevni razvoj oblaka, u poslijepodnevnim satima pokoji pljusak biti moguć uglavnom u Hrvatskom zagorju i Međimurju.

Svi oni kojima je dosta visokih temperatura, morat će se još malo strpiti. Danas se očekuje vrhunac toplinskog vala. Koliko će biti vruće pokazuje i crveni alarm koji je na snazi za splitsko područje što označava opasno vrijeme, dok je za ostatak zemlje na snazi narančasto i žuto upozorenje. No, malo bi lakše moglo biti u nedjelju kad će uz niže temperature doći i nevrijeme. 

Vrhunac toplinskog vala

Danas će dan početi uz vedrinu, zatim će, uz dnevni razvoj oblaka, u poslijepodnevnim satima pokoji pljusak biti moguć uglavnom u Hrvatskom zagorju i Međimurju. Dnevna temperatura će biti između 33 do 35 Celzijevih stupnjeva. S obzirom na visoko temperature slušajte upozorenja liječnika i ne izlažite se pretjerano suncu. 

Razmjerno ugodna noć bit će i u gorju te unutrašnjosti Istre, dok će duž obale i na otocima i iduća noć biti topla pa će stupanj opasnosti uz dnevne visoke temperature na sjevernom Jadranu biti veći. Svi oni koji se nadaju oblacima za malo hlada, vidjet će na nebu tek poneki oblačak. 

Foto: DHMZ

- U Dalmaciji će također prevladavati vedro, a u mnogim mjestima duž obale i dalje će noći biti vrlo tople. U kombinaciji s najvišim vrijednostima oko 35 °C, opasnost od toplinskog vala ima čak najviši - crveni stupanj upozorenja. Osvježenje će se tražiti u moru, čija je temperatura između 24 i 26 °C, kao i na krajnjem jugu Hrvatske. No svakako se preporučuje izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana, kada je i opasnost od UV zračenja veoma visoka - navodi dr. sc. Tanja Renko

Slijede nestabilniji dani

Idući dani će biti nestabilniji, posebno nedjelja, kada je moguće lokalno i izraženije nevrijeme. No, oni koji se boje da bi to moglo pokvariti njihov godišnji, nek se ne brinu jer će biti mnogo sunčanih sati. 

- S nedjeljom će, uz niže temperature, toplinski val u kopnenom području popustiti. No na Jadranu će prilično vruće još ponegdje biti i u ponedjeljak, ponajviše zbog vrlo toplih noći. Vjerojatnost za nevere bit će najveća u nedjelju na sjevernom dijelu -  prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

VIDEO: Ekstremne vrućine: Stiže toplinski val i temperature do 45°C!

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
23:24 29.07.2021.

ne se izlagati medijskoj propagandi, mnogo opasnije!

Avatar babinjak1984
babinjak1984
23:11 29.07.2021.

U Hrvatskoj je uvijek opasno.Za sirotinju i golubove.

DU
Deleted user
22:55 29.07.2021.

Znači sezona je gotova i prije 15.8.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije