Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza im ne smeta

Stiže milijun Čeha i spašava nam sezonu

Turisti
Foto: Nino Strmotić
1/3
26.07.2010.
u 20:17

Grčka im nije dovoljno čista, Španjolska je daleko, Italija preskupa.

Svaki deseti turist na Jadranu ovoga će ljeta biti Čeh. Čeških će gostiju biti čak dvjestotinjak tisuća više nego lanjske sezone, a do kraja godine uspjet će im ono što uspijeva još samo Nijemcima, Talijanima i Slovencima – premašit će brojku od milijun na odmoru u Hrvatskoj.

Porast od 22 posto

To su, usprkos krizi i kolebanjima posjeta iz više drugih zemalja te neusporedivo skromnijim očekivanjima hrvatske strane, u najugledanijem terminu na najgledanijoj češkoj televiziji u subotu ustvrdili predstavnici češke asocijacije putničkih agencija. Za porast od čak 22 posto prema lani broja putnika za hrvatsku obalu, što bi nam moglo spasiti sezonu, češki su organizatori putovanja ponudili više objašnjenja.

– Zanimanje među Česima za domaća, češka turistička odredišta u padu je. Palo je i zanimanje za skuplje aviodestinacije, a Grčka, koja je promidžbeno već dulje jako prisutna, pokazala se prilično nestabilnom. Mnogi su Česi ljetovali u toj zemlji, ali zbog štrajkova znali su izgubiti cijeli jedan dan na grčkim aerodromima, a ne vole ni iščekivati brod, što je čest način putovanja za grčke otoke. Česi jednostavno ne vole gubiti previše vremena na samo putovanje. Osim toga, standardi higijene u Grčkoj su drukčiji nego u Hrvatskoj. Česima se više sviđaju hrvatski. Španjolska je, pak, dosta daleko, Italija skupa i nakon godina u kojima su mnogi Česi istraživali nove destinacije, hit je – Hrvatska – uvjerava i tumači iznenađujući rast interesa i prodaje odmora na jadranskoj obali direktor češkog organizatora putovanja Mediteran Travel Jaroslav Medek.

Češka se statistika, inače, godinama razlikuje za čak 200.000 turista od onoga što bilježi hrvatska. Dok je kod nas tako evidentirano da je, primjerice, lanjske godine bilo 607.000 turista s češkom putovnicom, u češkoj se računa da je bilo čak 814.000 Čeha koji su za odmor izabrali hrvatski Jadran. U Hrvatskoj je isto tako zabilježeno da su turisti iz Češke u 2009. ostvarili 4,2 milijuna noćenja, dok češka statistika govori o dva milijuna noćenja više.

Telefoni se zagrijali

No, i češka i hrvatska strana o jednom nemaju dvojbi – hrvatski je Jadran, usprkos svim oscilacijama u posjetu, razlikama u brojenju gostiju, nekim neugodnim epizodama u kojima su se hrvatski domaćini osramotili podcjenjivačkim odnosom, za Čehe ipak cijelo vrijeme neupitno destinacija ljetnog odmora – broj jedan.

Najava 22-postotnog rasta broja čeških turista na našoj obali iznenadila je i direktora predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Pragu Antuna Plenkovića. Njegove su prognoze bile rast najviše do tri posto, a nije isključivao ni blagi minus.

– No, nakon subotnjeg priloga na televiziji i vrlo optimističnih prognoza koje su tamo iznesene, i naši su se telefoni užarili od upita čeških gostiju – priznaje A. Plenković.

U vezi s najavama iz Češke oprezan je i ministar turizma.

– Odlična najava, ali pričekajmo da postane vijest, odnosno da statistika potvrdi rast posjeta iz Češke – kaže Damir Bajs.

Komentara 110

ZU
zuba
20:43 26.07.2010.

Tu smo smrade,pozdravi mi ekipu s trga zrtava fasizma..reci im da nam duguju cugu!!!

Avatar Vladimir1204
Vladimir1204
21:38 26.07.2010.

seargent Cehinje su zakon!

Avatar m_m
m_m
20:42 26.07.2010.

Zadarski turistički radnici već trljaju šake ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije