Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjena vremena

Stiže hladna fronta s grmljavinskim pljuskovima! Očekuje se i pad temperature

kiša
Foto: Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
15.09.2016.
u 07:15

Prema sadašnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna pratit će nas malo hladnije vrijeme u odnosu na aktualni tjedan, osobito u prvom dijelu tjedna

U noći s petka na subotu preko Hrvatske će proći hladna fronta, a s njom stiže kiša i grmljavinski pljuskovi. 

Hladna fronta donijet će osvježenje tijekom vikenda, javlja Crometeo.

Jadran

Sutra, već u prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu očekuje se postupno jače naoblačenje, mjestimice uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Ondje će u drugom dijelu dana posvuda biti kiše i pljuskova. Mjestimice će unutar 24 sata pasti više od 70 litara oborina po četvornom metru, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme. U Dalmaciji veći dio dana suh, a u drugom dijelu dana postupno jače naoblačenje, prvo u sjevernoj Dalmaciji. Navečer će i ondje biti kiše, pljuskova i grmljavine, a suho će se zadržati još samo na krajnjem jugu Dalmacije. Puhat će umjereno, ponegdje i pojačano jugo, na moru samo ponegdje prolazno može biti jako. Jugo će na sjevernom Jadranu krajem dana okretati na umjeren do pojačan lebić i pulenat. Jutarnje temperature malo više na sjevernom Jadranu. U ranim popodnevnim satima temperature od 18°C ponegdje u unutrašnjosti Istre do 28°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U subotu još u noći pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a ponegdje i jače neverine. Od jutra postupno smirivanje vremena, prvo na sjevernom Jadranu, a najkasnije na jugu Dalmaciji. U drugom dijelu dana u većini predjela suho i djelomično sunčano. Kasno navečer na sjevernom Jadranu novo jače naoblačenje. Još će samo u početku u srednjoj i južnoj Dalmaciji puhati umjereno do pojačano jugo, ali će se sjeverozapadnjak i zapadnjak brzo proširiti na cijeli Jadran tijekom dana. Najjače će puhati sredinom dana i u rano popodne nad otvorenom morem i vanjskim otocima, ali će prema večeri sve više slabjeti. Najviše dnevne temperature većinom od 23 do 28°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekom nedjelje. Mjestimice će biti malo kiše ili pokojeg pljuska s grmljavinom, najviše na otocima i nad otvorenim morem. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, prema večeri širit će se na veći dio Dalmacije. Zapuhat će umjerena bura, a u drugom dijelu dana ponegdje može biti pojačana. Temperature zraka slične onima u subotu, a u zaobalju malo niže.

Prema sadašnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna pratit će nas malo hladnije vrijeme u odnosu na aktualni tjedan, osobito u prvom dijelu tjedna. Iako će umjereno pasti noćne i jutarnje temperature zraka, najviše dnevne vrijednosti i dalje će prelaziti ugodnih 20 stupnjeva.

Unutrašnjost

Sutra će veći dio dana biti djelomično sunčano, vrlo toplo i sparno. U Gorskom kotaru i Lici oblačnije, osobito u drugom dijelu dana, uz češću kišu i pljuskove s grmljavinom. Kasno popodne i navečer kiša i pljuskovi mogli bi se širiti i na središnju Hrvatsku, a zatim u noći i na Slavoniju. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u sjeverozapadnim i gorskim predjelima ponegdje s pojačanim udarima. Jutarnja temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna većinom od 23 do 28 Celzijevih stupnjeva, na istoku ponegdje i oko 30°C.

Subota donosi svježije vrijeme. Najoblačnije i najkišnije će biti u noći i ujutro, dok se tijekom dana očekuje slabljenje i prestanak kiše uz moguća sunčana razdoblja. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova pa će temperatura zraka danju biti u prosjeku za 5 do 8 stupnjeva niža nego u petak.

U nedjelju pretežno oblačno, mjestimice s kišom, ali se čini u manjim količinama. Najpovoljnije vrijeme bi moglo biti na sjeveru unutrašnjosti. Sjeverac i sjeveroistočnjak će pojačati pa će ostati relativno svježe. Ipak, moramo napomenuti da položaj ciklone još uvijek nije posve jasan pa su moguće i promjene u prognozi za nedjelju i ponedjeljak.

>>Rujanski toplinski val potrajat će puna dva tjedna

Komentara 1

PE
peugeot
09:26 15.09.2016.

Jbg, ode "lito vilovito" opet, nista gore od toga! Cim pocnu da se prodaju peceni kukuruzi na splitskoj rivi onom pravom ljetu je kraj! Valja se sad seliti na grcka ostrva, tamo je u septmbru avgust mjesec zbog juga i sedam stepeni vise nego na Jadranu. Na ostrvu Kreta je i sad pravo ljeto!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije