Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJETO NAM SE VRATILO

Rujanski toplinski val potrajat će puna dva tjedna

vrućine
10.09.2016.
u 12:10

Temperature bi trebale rasti sve do sredine idućeg tjedna, kad bi na kopnu i jugu mogle narasti i znatnije iznad 30 stupnjeva

Ljeto se očito ne predaje. Za ovo doba godine neobični val vrućine zahvatio je Pirinejski poluotok.Tako je u andaluzijskom mjestu Sancular La Mayor nadomak Seville, u ponedjeljak 5. rujna izmjerena temperatura od 46,4 stupnjeva Celzija.

Bila je to najviša rujanska temperatura na području Europe. Dosad je rujanski rekord za Europu iznosio 45,7 stupnjeva, izmjeren 1946. godine u talijanskom San Severu.

Ekstremne vruće zabilježene su prvih dana rujna i na Bliskom istoku: Prošle subote je u kuvajtskom Mitribahu izmjereno 51,2 stupnja, što je druga najviša temperatura imjerena na planetu tijekom rujna. Rekorder je i dalje kalifiornijska Mecca, u kojoj je 1. rujna 1950. pržilo nezamislivih 52,2 stupnjeva Celzija.

U Hrvatskoj se srećom ne očekuju takve, rekordne vrućine, no sljedeći će dani ipak biti natprosječno topli, s temperaturama kao usred ljeta. 

Rujanski toplinski val ove će godine najvjerojatnije trajati duže nego lani. Prošlog rujna na kopnu je zabilježen niz od osam iznadprosječno toplih dana, dok ih je uz more bilo deset. Ovog rujna možemo očekivati čak dva tjedna ljetnih vrućina u nizu.

Danas će u Hrvatskoj prevladavati djelomice sunčano, a uz prolazno više oblaka, mjestimice može biti malo kiše ili kratkotrajnog pljuska i grmljavine, ponajprije u gorskim predjelima i u Dalmaciji. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar, a na Jadranu bura, koja će podno Velebita rijetko biti i jaka. Najviša dnevna temperatura narast će do čak 30 Celzijeva stupnja.

Sutra, na dan izbora, bit će uglavnom sunčano i suho no poslijepodne su mogući pljuskovi. Vjerojatnost za kišu najveća je u Dalmatinskoj zagori, ponegdje uz obalu, u unutrašnjosti Istre te vrlo mala u kopnenom području do Save. 

Temperature bi trebale rasti sve do sredine idućeg tjedna, kad bi na kopnu i jugu mogle narasti i znatnije iznad 30 stupnjeva.

Topli dani mogli bi potrajati sve do zadnje trećine mjeseca. U pretposljednjem tjednu rujna možemo očekivati i obilniju kišu, uz temperature primjerenije rujanskim, znači negdje između 20 i 24 stupnja. Poslije kiše opet će zasjati sunce, ali temperature više ne bi rebale rasti.

>> Poznati hrvatski prognostičari otkrili kakvo će biti vrijeme do kraja ljeta

Komentara 2

Avatar bosanac1951
bosanac1951
12:14 10.09.2016.

Rujanski toplinski val potrajat će puna dva tjedna.............................Sad mi ovaj toplinski val više ne treba.Upravo zbog kiše početkom tjedna sam se prisilno vratio s mora...Bolje mi je s umjerenom temp. u ZG.

RI
Rizlman
13:13 10.09.2016.

Ovo je potpuno netočno. Nema nikakavog toplinskog vala već temperature koje su potpuno uobičajene za ovo doba godina, dakle maksimalno do 28 stupnjeva po danu, a po noći maksimalno ugodnih 22 stupnja. I to će završiti prije nego što završi kalendarsko ljeto jer provjereno ažurni i precizni meteorološki portali najvaljuju kišu i pad temperature, s tim da kako god ovo nije "toplinski val" tako ni to neće biti "novo ledeno doba" ili čime već pojedini portali pumpaju i prave od muhe slona kako bi privukli čim više klikova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije