Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život s komarcima

Štite se narukvicama i gledaju u nebo tražeći spas

komarci
06.07.2010.
u 17:54

Zrakoplovi zaprašuju pojas oko grada, a auti u gradu. Ako avioni zahvate koju kuću, to je slučajno, kaže gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo.

“Kad vidiš čovjeka kako maše rukama na ulici, sigurno je – ili je lud ili iz Osijeka”, pošalica je to na koju je podsjetio ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Stjepan Rudan, a koja najbolje opisuje ljetnu atmosferu u gradu zbog najezde komaraca.

 Navala na ljekarne

 – Situacija je danas takva da ima mjesta u gradu sa 70 uboda u 15 minuta, ali i onih s bez uboda. Jučer smo tretirali kanale granulama, a sljedećih dana djelovat će se i na području županije što bi trebalo polučiti dobar učinak i u Osijeku. Problem je što se područja nisu osušila od poplava pa će biti još problema u sljedećih 10 ili15 dana – navodi S. Rudan. Iako su sve oči uprte u djelatnike Zavoda koji djeluju protiv komaraca i s tla i iz zraka, građani su se i sami naoružali sredstvima protiv krvopija.

– Najčešće se traže sredstva za zaštitu djece, a za mlađe od dvije godine najbolje su narukvice ili flasteri koji se zalijepe na kolica i koji su na bazi eteričnih ulja i citronele. Za djecu stariju od dvije godine i odrasle najviše se traže kreme, stikovi i sprejevi čije je djelovanje do šest sati – kaže voditeljica Centralne ljekarne, magistra farmacije Marija Škrobar.

 Grupa na Facebooku

 Osim sredstava za odbijanje komaraca, čije se cijene kreću od 15 do 50 kuna, među kojima su narukvice toliko popularne da su “planule” iz ljekarni, ne štedi se ni na sredstvima nakon uboda koja su na bazi nevena i kamilice. Avioni nad gradom ipak su Osječanima najdraža ljetna slika, pa je gradonačelnik, prkoseći zabrani Ministarstva zdravstva, dobio i grupu na Facebooku “Bubalo, diži danas avione! Dosta je komaraca više!” Dosad je, kaže, bilo pet aviozaprašivanja, a bit će ih još. Na naš upit boji li se prekršajne prijave odgovara:
– Avioni zaprašuju pojas oko grada, auti u gradu. Ako zahvate koju kuću, to je slučajno – zaključuje Krešimir Bubalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije