Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prestižna nagrada

Urednik Večernjeg lista Stipe Puđa dobitnik priznanja Hrvatskog svjetskog kongresa

Foto: Branimir Bradarić
1/3
24.07.2017.
u 16:08

Na sjednici su dodijeljena priznanja osobama u iseljenoj Hrvatskoj koje su svojim radom i aktivnostima pomogle u afirmaciji i povezivanju Hrvata u dijaspori.

Slijedom odluke prema kojoj su ovu godinu proglasili „godinom Vukovara“ Hrvatski svjetski kongres je upravo u Vukovaru održao svoju redovitu sjednicu Središnjeg odbora.

Na toj sjednici dodijeljena su i priznanja osobama u iseljenoj Hrvatskoj koje su svojim radom i aktivnostima pomogle u afirmaciji i povezivanju Hrvata u dijaspori. Najveće priznanje dobio je Stipe Puđa inače višegodišnji novinar i urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista.

- Ovo priznanje mi je posebno drago jer je priznanje za moj rad na povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske. Drago mi je i što priznanje dolazi od tako značajne hrvatske udruge ali i udruge s čijih stranica sam bio napadan zbog razotkrivanja nepravilnosti u Hrvatskom kongresu Njemačke. Ovo priznanje shvaćam i kao jednu vrstu satisfakcije ali i priznanje da sam dijelom pomogao u raščišćavanju financijskih nepravilnosti u radu HSK Njemačke, rekao je Puđa uz kojega su nagrade dobili i Ivana Rora te Mateja Mandić.

Predsjednik HSK Vinko Sabljo rekao je kako su na sjednici odbora donijeli niz zaključaka i smjernica o daljem radu kongresa.
- Između ostaloga predložit ćemo Vladi RH da zajedno obnovi Goli Otok kako strahote iz toga mučilišta ne bi bile zaboravljene. Zatražit će i mogućnost dopisnog glasovanja na izborima, a isto tako raditi i na gospodarskom jačanju Hrvatske tako da poduzetnike hrvatskih korijena izvan domovine povežu s jedinicama lokalne samouprave u domovini, rekao je Sabljo napominjući i da je HSK donirao 25 tisuća kuna udruzi Vukovarski golubići koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju.
I Puđa je svoju novčanu nagradu, koju je dobio uz priznanje, donirao za dalji radi Vukovarskih golubića. Najavljeno je i kako će iduće godine, a povodom 25 godina djelovanja HSK, biti izdanja monografija. S 1. siječnjem 2018. godine Hrvati u dijaspori imat će prilike pratiti poseban radijski i televizijski kanal HRT-a na kojemu će osam sati dnevno biti prikazivani prilozi iz iseljene Hrvatske dok će ostatak programa činiti emisije s ostalih HRT programa.

- Maksimalno radimo na uspostavljanju što bolje suradnje i odnosa između iseljene i domovinske Hrvatske. Cilj nam je da sačuvamo identitet Hrvata u dijaspori, njihov jezik i običaje. I Hrvatske sportske igre, na kojima se okupilo preko 1.200 natjecatelja iz cijeloga svijeta pokazao je da je bez obzira na sve prepreke i Hrvatska dom svih njih, a Zagreb glavni grad, rekao je državni tajnik za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas

Komentara 4

Avatar MK
MK
11:13 28.11.2017.

To se Vinko Sabljo tako zahvalio za ustolicenje na celo HSK-a?

Avatar mrTrobec
mrTrobec
23:42 24.07.2017.

Puđa,sir iz ovčje mješine

SA
sani1
16:37 24.07.2017.

E baš je neko priznanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije