Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarska

Stigli su do zadnje rate kredita: Sad se već lakše diše!

Obitelj Lefler
Davor Javorović/Pixsell
19.01.2012.
u 12:00

Sretan je onaj tko ima posla i plaću od 100.000 forinti (oko 2800 kuna). I još da ga ne guše “švicarci”...

Više od 30 mladih ljudi posljednjih je mjeseci napustilo Siklos, mađarski gradić nedaleko od hrvatske granice, i odselilo se u inozemstvo. Kovčege su spakirali u potrazi za poslom. Priča je to koju je nedavno u frizerskom salonu koji redovito posjećuje čula Zsuzsana Lefler. Njezina obitelj, suprug Laszlo i dvojica sinova, osmogodišnji Mark te šestogodišnji Akos, o iseljavanju još ne razmišlja.

U Siklosu, gradiću u kojem žive s otprilike 11.000 stanovnika, sebe mogu nazvati – prosječnima. Dok 38-godišnji Lacika, po zanimanju poljoprivredno-strojarski tehničar, radi u poljoprivrednoj ljekarni kao prodavač, dvije godine mlađa mu supruga zaposlena je u zlatarskoj radnji. Obiteljski život nije im zagušen kreditima pa nešto više od 150.000 forinti, koliko zarade, dovoljno im je za “pokrivanje” mjesečnih troškova.

Kvadrati bez kupaca

– Sretan je ovdje onaj tko ima posla i plaću od 100.000 forinti (otprilike 2800 kuna). Problem je što je nestalo tvornica. Posljednja je ostala proizvodnja kože koja je ugašena prije nekoliko godina. Mnogo je onih koji odlaze, uglavnom je riječ o mladim ljudima. Žele negdje zaraditi novac da mogu kupiti automobil, stan ili kuću, osigurati si pristojan život. Tako sam i ja ovaj zaradio za dvije godine rada u Njemačkoj – govori “glava obitelji” Lefler.

Iako je cijena nekretnina u Mađarskoj pala, kupaca gotovo da nema. Leflerovi susjedi “trbuhom za kruhom” preselili su se nedavno u sjeverni dio Mađarske, oko slovačke granice. Mjesecima već pokušavaju prodati svoj stan u Siklosu iznad Lacikina i Žužina. Iako su prvotno za 65 četvornih metara tražili 25.000 eura, “omekšali” su. Sada će prihvatiti i ako za potpuno obnovljenu nekretninu pronađu kupca i dobiju 19.500 eura.

– Nešto je bolje u većim gradovima, primjerice u Pečuhu, Budimpešti ili na Balatonu. Tamo se može još pronaći posla i zaraditi, ali su i troškovi života ondje proporcionalno veći, skuplji – ubacuje Zsuzsana.

Nije skupa registracija!

Njihova obiteljska računica vrlo je jednostavna. Otprilike 50.000 forinti na mjesec plaćaju vodu, struju, grijanje, dječji vrtić i školu. Zadnja rata kredita za automobil Passat karavan iz 2003. “izlazi” im upravo ovog mjeseca. Poslije toga puno će lakše disati, za razliku od svojih prijatelja koje “guše” krediti u švicarskim francima podignutim za kupnju kuća. Pojedinima su rate dosegnule i njihovu zajedničku mjesečnu zaradu – 150.000 forinti.

– Hrana je u Mađarskoj jeftina. Po nju odlazimo u mjesečne nabave u veće trgovačke centre. Takvih je čak četiri u Siklosu. Zbog toga su se zatvorile neke manje prodavaonice u gradu. Nije skupa ni registracija automobila. Na tehnički pregled ne moraš ići svake godine nego svake druge, bez obzira na to koliko je vozilo staro, a stoji 10.500 forinti, što je otprilike 250 kuna. Godišnje osiguranje za automobil plaćam samo 16.800 forinti što je oko 400 kuna. Gorivo je nešto skuplje – priznaje Laci, koji se u slobodno vrijeme opušta svirajući u bendu “The Garden”, a rado sjedne i na svog Harley-Davidsona kako bi se provozao za lijepog vremena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije