Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNA MATURA
Povratak na članak

Hrvatski znaju za dobar, ali strane jezike za odličan

Državna matura prikazuje realno stanje te objektivno i nepristrano vrednuje postignuta znanja i sposobnosti.

Komentari 44

MO
moškov
18:51 15.07.2019.

Pa ni u saboru ni na htv ne znaju hrvatski jezik...

VL
VO
volina
17:58 15.07.2019.

Istina da su današnja djeca drska, bahata i lijena ali razmislite da li se i nama ikome išlo u školu i učilo. O drskosti i bahatosti neću jer to im država dozvoljava, televizija promovira a roditelji o tome baš i nemaju izbora jer crnče. No da se vratimo na maturu. Gospodo toliki padovi su rezultat nerada vas gore i naravno loši i nezainteresirani profesori s poklonjenim ocjenama bez ikakvih kriterija.

VL
Avatar rubinet
rubinet
13:09 15.07.2019.

Objašnjenje je jednostavno: U srednjim školama daruju se ocjene. Moja puna potpora maturi pače postrožite kriterije.

VL
Avatar future Gohan
future Gohan
19:12 15.07.2019.

S razlogom... to će im biti glavni jezik sutra kad se odsele....

VL
KO
korektor1619
15:41 15.07.2019.

Najveća smetnja u pripremi za maturu su privatne pripreme koje si mogu priuštiti pojedinci, uz to brojni nastavnici namjerno daju manje djeci i usmjeravaju na instrukcije, naravno sve zbog interesa. Matura bi trebala biti rezultat 4 godišnjeg rada, a ne 1 mjesečnih ciljanih instrukcija, da bi se stvorili brojleri. To je prevara svih učenika i poštenih nastavnika.

VL
DU
Deleted user
19:02 15.07.2019.

Bez veze mučite djecu, podijelite ove testove ovima koji su ih pisali, ali ne onaj test koji je dotični sastavljao, nego sve ostale, ako dobiju pozitivnu ocjenu ja plačam piće svima. Prvo standardizirajte predavanja u svim školama. Kaos i neznanje svuda.

VL
TH
than
19:07 15.07.2019.

Zato što se gramatika uči tamo još u osnovnoj školi. U srednjoj kreće bubanje napamet - tko je napisao ovo, tko je napisao ono, koja je ovo stilka figura, kakav je lirski osjećaj, kakva rima i ostale nepotrebne gluposti.

VL
DU
Deleted user
19:08 15.07.2019.

Ništa čudno. Potpuno zanemarivanje hrvatskog jezika, neopravdano mali broj sati ovog predmeta, vraćanje hrvatskog jezika na novosadsku gramatiku i stalni ataci i ponižavanja hrvatskog jezika od strane jugoservskih nazoviznanstvenika doveli su do ovakvog rezultata. O matematici da i ne pričamo. Sigurno će divjakicini tableti još više pogoršati stanje i isključiti logično razmišljanje. Dakle, tu nema logike samo protuhrvatske politike.

VL
Avatar Tigar63
Tigar63
14:31 15.07.2019.

Ministrice Divjak kad mislite podnijeti ostavku nakon ovako poraznih rezultata, ili je jedino bitno da ste dilali tablete po dvostruko večoj cijeni od stvarne.

VL
LA
larala
07:53 16.07.2019.

držana matura zapravo ne pokazuje ništa osim neusklađenosti obrazovnog sustava sa državnom maturom a, znanje je širok pojam za koji se po ne znam koji put dokazalo da u ovoj zemlji ne znači ništa....nažalost živimo u zemlji gdje se jedann medicinar školuje 5g. ,godinu više nego gimnazijalac i na kraju isti neće moći upisati medicinski fakultet i usavršiti svoje stečeno znanje jer opće predmete koji se polažu na maturi ima samo prve dvije godine a, znanje iz stručnih predmeta kod te djece se ne gleda. i dokle god će za upis na medicinski fakultet biti važnije znati napamet iz kojeg je djela koji stih od znanja iz anatomije, mikrobiologije, patologije itd....u ovoj zemlji priče o znanju su samo floskule.

VL
RE
realisticki
06:50 16.07.2019.

Od drugog svjetskog rata na dalje, naš školski sistem je prešao sve granice sa pretjeranim zahtjevima u znanju hrvatskog jezika. Kroz cijelo moje školovanje sam imao dojam da nastavnici pokušavaju od nečega što je normalno i jednostavno, napravit nešto komplicirano.rano. Nije niti čudo završili su "filozofski fakultet". Pridavat toliku važnost materinjem jeziku u svim granama srednjih škola je glupo i nepotrebno. Kako su već neki i napisali, za svoju životni napredak mnogi u inostranstvu nauče novi strani jezik , pa tako će i na domaćem planu naučit "fini hrvatski jezik" kada im to zatreba.

VL
VR
viktorija.razumic
14:31 15.07.2019.

Ako se postrože kriteriji i svi još lošije napišu maturu, a upis na faks ovisi o ocjenama plus matura, onda što učenike briga za kolektivno loše rezultate na maturi kad opet upadaju na faks koji žele. Eh, kada bi određena grupa škola značajno odskočila s rezultatima pa se njihovi učenici upisali svi na prvi izbor, možda bi se neke promjene dogodile...rezultati bi trebali biti javni po školama.

VL
DD
dr dragon
14:32 15.07.2019.

Što bi to trebalo govoriti visoko školovanim jezikoslovcima i matematičarima u Hr ,kakvo je to naše super školstvo?

VL
NI
NikoSkelinSt
18:55 15.07.2019.

Objektivno i nepristrano...? Esej iz hrvatskog jezika se nikako ne može ocijeniti objektivno i nepristrano, o esejističkim tipovima pitanja i pitanjima na nadopunjavanje na drugim ispitima da ne govorim. Kad budete imala ispite isključivo na zaokruživanje, onda će to biti objektivno i pristrano (vidite primjer prijemnog iz medicine u Zagrebu)

VL
DI
Direkt
20:03 15.07.2019.

Pa kada nemamo definiran hr jezik. Moraomo se odrediti ili vratiti na zagorski kao jedini pravi hr jezik.

VL
Avatar nekakav
nekakav
14:18 15.07.2019.

samo treba još postrožiti kriterije, i razotkriti najveću slabost hr školstva, roditelje i lijenu djecu! ako 4 godine ideš u školu, kakve veze ima jedan malo jači ispit na kraju godine? ako si superodlikaš, ti u svako doba noći i dana moraš znati jako puno toga, bila to matematika hrvatski strani jezik, nevažno. ako ne znaš, onda imaš problem, imaš poklonjene ocjene, tvoj uspjeh je fake, obmana, laž.

VL
Avatar raco
raco
14:48 15.07.2019.

Taj ispit je totalno bezveze i nepotrebno zamaranje učenika. Koji je njegov uopće smisao, ako, kao prvo nije obavezan za sve, nego samo one koji idu na fakultet dalje???? Drugo, ako su učenici položili sva 4 razreda, čemu sad ovo maltretiranje, i po čemu su to matematika, hrvatski ili strani jezik važniji od drugih predmeta koji učenici imaju u srednjoj školi. Glupost totalna, to s državnom maturom. Tko ide dalje na fakultet neka polaže prijemni ispit (gdje će se provjeravati znanje iz predmeta bitnih za taj fakultet), kao što je i bilo nekada.

VL
BO
boovuu
00:11 16.07.2019.

Hrvatski znaju za dobar, ali strane jezike za odličan ------------------------------------ pripremaju se za odlazak iz Hrvatske pa moraju učit jezik zemlje u koju će otići.

VL
VJ
vjaceslav
05:48 16.07.2019.

kao ekstremni nacionalist zalažem se za uvođenje hrvatskog jezika u hrvatske škole i na državnu radioteleviziju, a postojećim lektorima dati otkaz i protjerati ih iz lijepe naše

VL
Avatar zločinačkaorganizacija
zločinačkaorganizacija
13:28 15.07.2019.

Dica su nam sve pametnija i pametnija.Samo naprid.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.