Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrdio ministar Kovač
Povratak na članak

Stigla prva tužba banke protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u 'švicarcima'

Ministar Kovač je rekao da je već održan sastanak na tu temu s predsjednikom Vlade. U konzultacije je uključeno i Državno odvjetništvo, Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa

Komentari 15

OS
osica
14:43 15.09.2016.

Nije mi žao ni jednog Eura za one koji su kupili prvu nekretninu , krov nad glavom,No. žao mi je svakog centa, odnosno svake lip od tih 8 miljardi "koje ćemo platiti za luksuz bogatih , za jahtje, terence, vilele .... Mislim da je pošteno.....Poštenije ovoga ne može.

VL
BU
BubyZG
14:59 15.09.2016.

Neka država plati par odvjetničkih kuća koje bi građanima pružale uslugu zastupanja ( prividno ) besplatno u pojedinačnim sporovima protiv banaka glede samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa. Za predmetno već postoji pravomoćna presuda Vrhovnog suda ( poznati spor u kojem je valutna klauzula proglašena zakonitom, ali jednostrano mijenjanje kamata NIJE ), dakle presude u korist zajmoprimaca su praktički zajamčene. Ukoliko se svi zajmoprimci odluče na taj način podignuti tužbe protiv banaka, banke gube po svakom sporu do 200.000 kuna, dakle ukupno oko 10 mlrd kuna, ukoliko se barem 50.000 zajmoprimaca odluči podiguti tužbu.

VL
G4
G_4
14:14 15.09.2016.

Treba tim bankama stati na kraj i zakonski naložiti da se ponašaju kao u matičnim zemljama. A i to da plaća obavezno mora ići preko banke i još mi za to zaračunaju vođenje računa. Natjeraju te da posluješ sa njima i još ti to naplate zanimljivo.

VL
DE
dernek
14:19 15.09.2016.

Kad se zakon donosi iskljucivo radi izbora ovako zavrsava kao i ovaj na stetu svih gradjana vjerovatno je imalo i drugi nacina da se rijese ti problemi.

VL
Avatar superhik74
superhik74
21:08 15.09.2016.

Te se tuzbe vrlo lako rjesavaju. Samo se zatrazi od banke koja tuzi da joj pokaze stvarne Svicarske Franke koje su navodno posudjivali (a njih nema) i tuzba se odmah odbacuje. To sto su oni izmislili Svicarske Franke na ekranu kompjutera a nisu ih stvarno imali je njihov problem. "Kreativno" bankarenje i manipulacije tecajima je obiljezje danasnje bankarske mafije. Osim toga da je ovo prava drzava a ne banana ne bi uopce bilo moguce izdavati kredite u valuti koja nije sluzbena u ovoj zemlji. U Americi mozete uzeti kredite iskljucivo u Americkim dolarima, ne u Kanadskim, ne u Meksickim pezosima, ne u Eurima, ne u Britanskim funtama itd. samo i iskljucivo u svojoj valuti.

VL
MA
marijaqwer
15:49 15.09.2016.

"Mi ćemo pokušati iznaći rješenje koje bi što manje opteretilo hrvatski državni proračun i same hrvatske građane. Učinit ćemo sve kako bi zaštitili one koji su uzeli kredite u 'švicarcima'. U dvije rečenice Miro Kovač je izjavio da će zaštiti one koji su uzeli kredite u "švicarcima" na teret svih poreznih obveznika.Zašto porezni obveznici moraju vraćati privatne kredite? Zašto nitko nije pod istragom ili u zatvoru zbog preuzimanja privatnih obveza na teret države?

VL
GU
gunđo
15:02 15.09.2016.

Bivša Milanovićeva vlada isforsirala je donošenje zakona o koverziji švicaraca kako bi pridobila glasače bez obzira što je znala da je to nasilna mjera prema bankama.Vjerovali su da će dobiti izbore i u sporu sa bankama bili su spremni iz državnog proračuna pokriti trošak konverzije.HDZ-e je svjesno podržao zakon kako bi zadržao svoje birače i time je spriječio pobjedu crvenih.Na našu žalost nova vlada morati će u dogovoru sa poslovnim bankama i NB preuzeti jedan dio troška koverzije.

VL
Avatar kravata
kravata
15:58 15.09.2016.

Svi nas tuže.

VL
Avatar superhik74
superhik74
21:17 15.09.2016.

Pametan duznik ne moze nikako izgubiti spor s bankarskom mafijom. Niti jedna (ponavljam niti jedna) banka nema fizicki sav novac koji navodno posudjuje. To najbolje znaju oni koji razumiju bankarstvo, i znaju sto znaci tzv. stress test. Banke su duzne imati samo jedan mali postotak izmisljenog kapitala kojeg navodno posudjuju. To je tzv. "fractional reserve banking" sto znaci imaju samo frakciju (dio) novca kojim na papiru barataju. Sve ostalo je izmisljeno i oni zive od kamata ljudi koji su tako izmisljeni novac od njih "posudili" (ako se to moze uopce nazvati, posudili) tako da ovisno o trajanju duga i velicini kamate na kraju dobiju duplo ili tri puta vise novaca nego su "posudili". U sprezi s centralnim bankarima ovi doslovce proizvode papiranati novac iz nicega i tiskaju ga koliko god im padne na pamet, a taj novac u vecini drzava nema nikakve podloge u nikakvoj stvarnoj vrijednosti (recimo zlatu) Klasicna Ponzijeva shema.

VL
DU
Deleted user
18:30 15.09.2016.

Bez Milanceta siromasi s kreditim će fasovati jako jako.

VL
VR
Vojislav_Radakovic
19:28 15.09.2016.

Bez veze su trosili novce.... Problem je u tome sto je HDZ na vlasti, a oni su, ako je netko slusao, tijekom predizborne kampanje zanemarili odluku Vrhovnog suda i govorili da su za razgovor s bankama i da banke ne bi trebale snositi sav teret...

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
21:17 15.09.2016.

Milanovićeve vratolomije dolaziju na naplatu. Upraf sam o ovom pisal kdaj je začela priča o Franku jer je od početka jasno kak gubitke banke nebuju oprostile nit njemu, a još manje državi. Druga je stvar kaj su i banke "do ramena" s prstima v pekmezu al to je već jen sasma drugi problem !!!

VL
FE
fefellerunt
14:32 15.09.2016.

Tko kaže da u državi nema novca, ima ga za sve , samo ne za one koji su stvorili ovu državu. nisu banke profesionalni vojnici , koojima nije ispunjena niti jedna točka ugovora, pa onda na sudovima ti ugovori postali takoreći nevažeći . U nekim narodima se još uvijek drži i doriječi, kamoli ne do potpisanog ugovora. Tako je za očekivati da će se oteti još branitlejima kako bi obrazovnai iintelktualci koji ne mogu shvatiti što je devizna klauzula i promjenjiva kamata mogli da uživaju u životu , jer u ovoj državi su se oduvijek cijenili takva znanja i intleigencija uz navedeni moral i poštenje , neće s evaljda cijeniti koji su moprali rješavati znatno složenije probleme uz puno veću cijenu , je rmnogi od njih su pošteni a drže i do morala i časti tih nazadnih vrijednosti iz 15 stoljeća, za razliku od naprednih hrvatica i hrvata

VL
MI
misho32
17:29 15.09.2016.

ukoliko se izgubi u ovom sporu onda bi Milanović i onaj njegov ministar financija morali krivično odgovarati što su zbog izbora na brzinu donjeli taj Zakon.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.