Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stigao nalaz Komore oko slučaja malene Nikoll: 'Nema propusta socijalnih radnika'

"Stručni nadzor ocijenio je da je socijalna radnica u postupcima zaštite dobrobiti postupala stručno i odgovorno"
23. travnja 2021. u 11:36 35 komentara 5967 prikaza
Nova Gradiška - Udomiteljska obitelj pretučene djevojčice koja je o njoj skrbila gotovo dvije godine.
Foto: Privatni arhiv/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Komora socijalnih radnika poslala je priopćenje o rezultatima provedenog stručnog nadzora nad radom ovlaštene socijalne radnice u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška.

“Predmetna obitelj bila je u tretmanu u vremenskom razdoblju od 2017. do 2021. godine. U tom vremenskom razdoblju poduzimane su brojne socijalne intervencije i mjere obiteljsko-pravne zaštite maloljetne djece.

Ovlaštena socijalna radnica – voditeljica slučaja u provedenim postupcima primjenjivala je odgovarajuće metode i instrumente socijalnog rada (liste za procjenu razvojnih rizika djece, liste za procjenu roditeljskih snaga i roditeljskih rizika, razgovore i izvide na terenu, savjetovanja i pomaganja obitelji, smještaj, intervencije vezane uz zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, planiranje mjere stručne pomoći i potpore, praćenje rada voditeljice mjere stručne pomoći i potpore i druge socijalne intervencije).

Zagreb: Prosvjed socijalnih radnika "Čujete li našu šutnju?" 'Čujete li našu šutnju?' Prosvjed socijalnih radnika: 'Nećemo dopustiti da se profesija socijalnog rada blati i degradira'

U radu je postupala sukladno definiranim protokolima za vođenje slučaja, od prikupljanja podataka, uključivanja  korisnika, uključivanja i suradnje sa stručnim timom Centra i vanjskim stručnjacima, pribavljanja potrebne dokumentacije i nalaza, timskog procjenjivanja potreba, predlaganja mjera te planiranja, praćenja i evaluacije rada u cilju rješavanja problema i zaštite dobrobiti mlt. djeteta i druge djece iz obitelji.

Analizom dokumentacije i razgovora s ovlaštenom socijalnom radnicom te razgovora s voditeljicom mjere stručne pomoći i potpore prof. psihologije i ravnateljem Centra za socijalnu skrb uočena je snažna usmjerenost stručnjaka Centra na poboljšanje odnosa među roditeljima, kako bi se smanjili rizici za uspješan psihofizički razvoj njihove mlt. djece i stvorili potrebni uvjeti za povratak djeteta iz udomiteljske u biološku obitelj.

Hajka na socijalne radnike Tko će u socijalni rad bude li nas se proglašavalo čudovištima? Ne huškajte, sjetite se Đakova

Zadnji kontakt i razgovor s djetetom i njegovom majkom dan prije tragičnog događaja obavile su dvije psihologinje Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška (ovlaštena socijalna radnica je bila u izolaciji jer je bila pozitivna na COVID 19). Tom prilikom nisu uočeni znakovi niti je evidentirana sumnja psihologinja da je dijete sigurnosno ugroženo u svojoj obitelji.

Nova Gradiška - Udomiteljska obitelj pretučene djevojčice koja je o njoj skrbila gotovo dvije godine. | Autor : Privatni arhiv/PIXSELL Foto: Privatni arhiv/PIXSELL

Stručni nadzor ocijenio je da je socijalna radnica u postupcima zaštite dobrobiti postupala stručno i odgovorno, u skladu s pozitivnim propisima, standardima socijalnog rada s obiteljima u riziku i javnim ovlastima Centra za socijalnu skrb u području obiteljsko-pravne zaštite djece. Stručnim nadzorom nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice značajne za tragičan ishod postupka”, stoji u priopćenju.

VIDEO: Ovako je izgledao oproštaj građana od dvogodišnje Nikoll koja je preminula u Klaićevoj bolnici od posljedica roditeljskog zlostavljanja

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar NenadNikolic
  NenadNikolic:

  Sve stručne komisije, baš sve, svih komora uključenih u provjeru slučaja utvrdile su da nije bilo nikakvog propusta od bilo kojeg člana involviranih komora. Djevojčici je razbijena glava a da nije bilo nikakvog propusta baš niti jednog djelatnika koji je ... prikaži još!e član neke od komora niti su postojale bilo kakve greške u pozitivnim pravilima i propisima postupanja bilo koje od komora. Sve prema pozitivnim i stručnim propisima komora a sve u namjeri dobrobiti i zaštite djeteta koje se ne može braniti u nesigurnoj situaciji u koju je dijete dovedeno iz sigurne sredine.

 • higijena:

  Gadi mi se naš poznati hrvatski moral. Zar će sad Veljača biti veći problem od mrtvog djeteta. Zaszivam Božju kaznu nad onima koji su takav stav donijeli. Pa jel vidite da je i Bog napustio to dijete. Sramim se, sramim ... prikaži još!mim se što sam čovjek i što živim s onima koji nisu ljudi.

 • maja-n:

  je li ikad ikoja inspekcija utvrdila stručni propust tijela/službenika koje nadziru. To bi bilo jako zanimljivo saznati. Čemu uopće služe inspekcije, da nam uzimaju novac za plaće za svoju pristranost i nerad?