Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stier na konferenciji Hrvatske paneuropske unije: Hrvatska je nedvojbeno za proširenje EU-a

Izrazio je uvjerenje da će nova hrvatska vlada početi odlučno i iskoristiti ovaj trenutak kako bi građanima pružila bolji život i zaštitila unutarnje i vanjskopolitičke nacionalne interese na "jasnoj europskoj platformi"
21. listopada 2016. u 21:47 7 komentara 533 prikaza
davor stier, tonino picula
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska bez ikakve dvojbe podupire proširenje Europske unije jer se taj proces pokazao  blagotvornim po europski prostor koji je postao kontinent mira i demokracije, rekao je u petak potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier na konferenciji Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu.

Novi hrvatski šef diplomacije govorio je na međunarodnoj konferenciji "Integracija ili dezintegracija Europske unije - paneuropski odgovor i perspektive integracije u jugoistočnoj Europi četvrt stoljeća poslije" otvorenoj u petak, a koja s radom nastavlja u subotu.

"Hrvatska nedvojbeno podupire proširenje Europske unije (...) zahvaljujući tom procesu Europa je postala kontinent mira, demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava", kazao je

Stier smatra da je Hrvatska taj most između Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koje se nalaze na putu euroatlantskih integracija, ističući da je u interesu Zagreba da se taj prostor europeizira uz puno poštivanje kriterija za pristup europskom bloku.

"Za nas je strateški prioritet europski put Bosne i Hercegovine", kazao je šef diplomacije, podsjećajući na važnost poštivanja konstitutivnosti sva tri naroda. Osvrnuo se također na nedavna događanja u BiH, posebice na "neustavni referendum u Republici Srpskoj i nemile događaje u Stocu za vrijeme izbora".

"Bosni i Hercegovini je potreban jedan sveobuhvatan pristup i snažniji angažman međunarodne zajednice", dodao je Stier, upozoravajući na istovremeno separatističke težnje i tendencije k centralizaciji zemlje.

Izrazio je uvjerenje da će nova hrvatska vlada početi odlučno i iskoristiti ovaj trenutak kako bi građanima pružila bolji život i zaštitila unutarnje i vanjskopolitičke nacionalne interese na "jasnoj europskoj platformi".

riba Pretjeran izlov Do 2048. riba bi mogla potpuno nestati iz mora aktivisti Nova željezna zavjesa Crpi li istok EU nesnošljivost iz totalitarne prošlosti? Martin Schulz Prijeti raspad Martin Schulz: Propast Europske unije ugrozila bi mir u Europi

Dosadašnji predsjednik HPEU-a i novi ministar obrazovanja Pavo Barišić u svom se govoru povodom srebrnog jubileja osnutka i djelovanja Hrvatske paneuropske unije osvrnuo na probleme s kojima se suočava EU i ocijenio da rješenje leži u "paneuropskom odgovoru" na izazove.

"Očito je da EU prolazi kroz najteže razdoblje od svog osnutka", kazao je Barišić, upozoravajući da određeni procesi ukazuju na dezintegraciju Unije.

"Kada procesi ukazuju na dezintegraciju, treba tražiti primjeren paneuropski odgovor na izazove s kojima smo suočeni", rekao je Barišić.

Prema njegovim riječima, EU treba ojačati i razmisliti u kojem je pravcu usmjeriti. Danas je, kako je pojasnio, pod udarom financijske krize narušena solidarnost EU-a, izražava se sumnja u europsku monetarnu uniju, Velika Britanija je donijela odluku o istupanju, a Schengen, koji se ove godine trebao proširiti na Hrvatsku, počeo se urušavati pod teretom migrantske krize. Upozorio je na razdor unutar EU-a zbog migrantske krize i opasnosti koje je taj razdor iznjedrio, poput porasta populizma, nacionalizma i ksenofobije.

Sve to, dodao je Barišić, sili EU da se suoči s izazovom mogućeg pristupa Turske i sporazuma o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP).  Barišić je u govoru kazao da se TTIP "s pravom smatra trostruko opasnim po Europu". 

"Opasan je po identitet Europe i suverenost europskih zemalja pred multinacionalnim kompanijama te po europsku socijalnu i ekološku politiku", zaključio je Barišić.

Dvodnevna konferencija, koja se nastavlja u subotu, održava se u organizaciji Hrvatske paneuropske unije (HPEU), Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Grada Zagreba i Karlovačke županije. Na njoj sudjeluju predstavnici 14 zemalja. Paneuropska unija je najstariji europski pokret za ujedinjenje

>> Predsjednica primila Stiera na Pantovčaku: Poseban naglasak stavljen je na odgovornost Hrvatske prema Hrvatima koji žive u BiH

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar delminium
  delminium:

  šta je s ovim čovjekom? dosao je normalan iz argentine

 • Bulaba:

  A što ćemo sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji, drugovi iz HDZ/SDSS-a? Više nije tema, Bruxelles je protiv?

 • portugisac:

  Ovako napamet davati izjave o BiH je sramotno. RS zna se da su to srbi u Republici Srpskoj. Federaciju su prisvojili Bošnjaci. Čemu ili kojoj zajednici pripadaju Hrvati. Nijednoj. Nema ih. Kada bi Hrvati pored institucija BiH stvorili preko jedne ... prikaži još!ne zajednice i svoje institucije moglo bi se govoriti o trečemu entitetu. Znači oživiti HB ili neku drugu zajednicu jer ovako preko stotinu strančica svi su razjedinjeni.