Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Budućnost BiH je Europska unija, a ne povratak u Otomansko carstvo'

Hrvatski zastupnik u EU parlamentu Davor Ivo Stier izrazio je nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike.
12. ožujka 2014. u 09:24 2 komentara 1020 prikaza
Davor Ivo Stier
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Europski parlament u srijedu će glasati o godišnjem izvješću o napretku Turske koje sadrži i amandman hrvatskog zastupnika Davora Ive Stiera, stalnog člana Odbora za vanjsku politiku, kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU, priopćio je klub zastupnika EPP-a.

Stier je u raspravi kazao kako turska diplomacija danas naglašava svoj interes u afirmaciji mira u jugoistočnoj Europi i spremnost na suradnju s državama EU u postizanju tog cilja, no izrazio je i nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike koje idu u suprotnom smjeru.

- Mislim ovdje na izjave premijera Erdogana nakon pobjede na zadnjim parlamentarnim izborima, kada je rekao kako je njegova pobjeda jednako važna za Istanbul kao i za Sarajevo, za Beirut kao i za Izmir, za Damask kao i za Ankaru, za Ramallu i Jeruzalem kao i za Diyarbakir. Ili kada je u intervju za sarajevsko Oslobođenje 2012. izjavio kako mu je Alija Izetbegović prije smrti ostavio Bosnu u amanet-rekao je Stier zastupnicima.

Jasmila Žbanić Politika imigranti Velikobosanski nacionalizam ekstremniji je od bošnjačkog

Dodao je kako to sasvim sigurno nije bila poruka u europskom duhu te da to nije ponašanje koje se očekuje od države koja želi izgraditi Europu slobodnih i ravnopravnih, a ne novih vazala i oživljavanja starih imperijalnih sfera utjecaja.

- Budućnost BiH je Europska unija a ne povratak u Otomansko carstvo - kazao je Stier. 

>> Mesić ipak došao u Mostar: Hrvatska mora pokrenuti promjenu Daytonskog sporazuma

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • stefj:

    Eh, nekako se baš BiH vodstvo i SDA ne slažu s tvrdnjom iz naslova...

  • Vercingetorix:

    Stier je empirijski dokaz da Raspudić ima pozitivan utjecaj na političare (sjetite se kako su zajedno bili na HRT-ovoj emisiji, ukucajte na youtubeu: "Dr. sc. Raspudić preveslao bošnjačke pomorce"; možda su se sreli još koji put) - to je moja ... prikaži još! teza (možda je Stier sam skužio stvari u BiH, ali bez komunkacije s Hrvatima iz BiH to nije moguće). Kad bi i drugi Stierovim stopama, bilo bi dobro. Nemojte samo reći da se samo riječima zalaže za Hrvate u BiH, jer i riječi puno znače (Istina se prenosi riječima, i djelima naravno, oboje je bitno). Bravo Stier!