Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Štićenici više neće smjeti boraviti u izdvojenim objektima

Do izmjena Pravilnika došlo je nakon tragedije u Andraševcu u kojoj je život izgubilo šestero nepokretnih štićenika obiteljskog doma
24. veljače 2020. u 19:20 1 komentara 360 prikaza
Vesna Bedeković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Korisnici obiteljskih domova više neće moći biti smješteni u nekoj izdvojenoj kući, nego isključivo u onoj u kojoj živi i predstavnik obiteljskog doma te članovi njegove obitelji. Kuća u kojoj se pružaju usluge smještaja u obiteljskom domu mora imati potrebne isprave za valjanu uporabu i održavanje građevine u skladu s posebnim propisima, donosi novi prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga.

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba ZA 40.000 EURA Prodaje se kuća obiteljskog doma u kojem je poginulo šestero štićenika

Do 21. ožujka traje javna rasprava te svi mogu dati primjedbe, na koje će potom u roku od 15 dana biti odgovoreno, da bi ubrzo nakon toga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku taj novi pravilnik i donijelo. U tri mjeseca nakon njegova stupanja na snagu, svi obiteljski domovi trebaju uskladiti uvjete s novim, postroženim pravilima te ponovno zatražiti dozvolu od nadležnog županijskog ureda.

Do izmjena je došlo nakon tragedije u Andraševcu u kojoj je život izgubilo šestero nepokretnih štićenika obiteljskog doma Zelena oaza. Obiteljski su domovi bili siva zona socijalne skrbi i za njihov je rad bila dovoljna suglasnost županije za prostorne uvjete. Nova pravila napokon uvode nadzor socijalnog radnika u te domove koje nitko iz sustava dosad nije nadzirao, na što je Udruga socijalnih radnika već dugo upozoravala. Socijalni bi radnik za 20 korisnika u domu trebao biti dostupan osam sati tjedno.

'karlovac odbojka..cetiri rijeke..,180208 snimila kristina stedul-fabac' Sportski vikend U prvom planu jutarnja gimnastika u Dugoj Resi

Novost je i obaveza da se starijim osobama smještenim u domu osigura prijeko potrebna fizikalna terapija – ako ne u zdravstvenoj ustanovi, onda vlasnik obiteljskog doma mora angažirati terapeuta u prostoru samog doma. Prema propisu tako se u domu s 20 pokretnih štićenika treba provesti četiri sata fizikalne terapije tjedno, a za one teže pokretne i nepokretne 16 odnosno 20 sati.

Ubuduće će se ondje morati zapošljavati i veći broj njegovatelja i medicinskog osoblja – dva umjesto jednog, a za 20 nepokretnih korisnika – osam njegovatelja. Koliko će obiteljskih domova za starije i nemoćne od sadašnjih 500-tinjak ispuniti te uvjete, vidjet će se najvjerojatnije ovoga ljeta. (Romana Kovačević-Barišić).

Objavila i video
TV voditeljici demolirali stan u Zagrebu: 'Vrata su nestala, mokraća na krevetu, prljavština... Strašno'
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • Avatar kokobil
    kokobil:

    Bravo! Mijenja se pravilnik.Novi zakon obećan prije tri godine.U ovom resoru treba novi zakon!!!