Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROŽI UVJETI

Štićenici više neće smjeti boraviti u izdvojenim objektima

Vesna Bedeković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/5
24.02.2020.
u 19:20

Do izmjena Pravilnika došlo je nakon tragedije u Andraševcu u kojoj je život izgubilo šestero nepokretnih štićenika obiteljskog doma

Korisnici obiteljskih domova više neće moći biti smješteni u nekoj izdvojenoj kući, nego isključivo u onoj u kojoj živi i predstavnik obiteljskog doma te članovi njegove obitelji. Kuća u kojoj se pružaju usluge smještaja u obiteljskom domu mora imati potrebne isprave za valjanu uporabu i održavanje građevine u skladu s posebnim propisima, donosi novi prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga.

Do 21. ožujka traje javna rasprava te svi mogu dati primjedbe, na koje će potom u roku od 15 dana biti odgovoreno, da bi ubrzo nakon toga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku taj novi pravilnik i donijelo. U tri mjeseca nakon njegova stupanja na snagu, svi obiteljski domovi trebaju uskladiti uvjete s novim, postroženim pravilima te ponovno zatražiti dozvolu od nadležnog županijskog ureda.

Do izmjena je došlo nakon tragedije u Andraševcu u kojoj je život izgubilo šestero nepokretnih štićenika obiteljskog doma Zelena oaza. Obiteljski su domovi bili siva zona socijalne skrbi i za njihov je rad bila dovoljna suglasnost županije za prostorne uvjete. Nova pravila napokon uvode nadzor socijalnog radnika u te domove koje nitko iz sustava dosad nije nadzirao, na što je Udruga socijalnih radnika već dugo upozoravala. Socijalni bi radnik za 20 korisnika u domu trebao biti dostupan osam sati tjedno.

Novost je i obaveza da se starijim osobama smještenim u domu osigura prijeko potrebna fizikalna terapija – ako ne u zdravstvenoj ustanovi, onda vlasnik obiteljskog doma mora angažirati terapeuta u prostoru samog doma. Prema propisu tako se u domu s 20 pokretnih štićenika treba provesti četiri sata fizikalne terapije tjedno, a za one teže pokretne i nepokretne 16 odnosno 20 sati.

Ubuduće će se ondje morati zapošljavati i veći broj njegovatelja i medicinskog osoblja – dva umjesto jednog, a za 20 nepokretnih korisnika – osam njegovatelja. Koliko će obiteljskih domova za starije i nemoćne od sadašnjih 500-tinjak ispuniti te uvjete, vidjet će se najvjerojatnije ovoga ljeta. (Romana Kovačević-Barišić).

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar kokobil
kokobil
20:21 24.02.2020.

Bravo! Mijenja se pravilnik.Novi zakon obećan prije tri godine.U ovom resoru treba novi zakon!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije