Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.12.2016. u 21:15

Riječ je o pragmatičnom potezu A. Vučića, čovjeka koji najbolje razumije jezik prisile

Je li to moguće: hrvatska blokada srbijanskih pristupnih pregovora s Bruxellesom trajala je samo 11 dana. Samo 11 dana trebalo je Vladi Aleksandra Vučića da s predstavnicima Hrvata u Srbiji potpiše memorandum kojim se obvezuje da će našim sunarodnjacima u osnovnim školama napokon omogućiti udžbenike na hrvatskom jeziku i latinici.

Brzina kojom je Beograd otklonio zapreke za otvaranje 26. poglavlja iznenadila je valjda i najveće optimiste. Reakcija iz Zagreba bila je još brža. Potpisi se još nisu bili ni osušili, a naš ministar vanjskih poslova Ivo Stier već je obavijestio kolege u Srbiji da Hrvatska skida blokadu s poglavlja koje se odnosi na prosvjetu!

Epilog je to dramatičnog zaoštravanja odnosa Zagreba i Beograda kojemu smo svjedočili 12. prosinca, kad je Vučić, silno razočaran potezom Vlade Andreja Plenkovića, demonstrativno napustio Bruxelles i sutradan žestoko izvrijeđao našu Vladu i njezine poteze.

“Srbiju nikad nećete moći gaziti ni ponižavati”, “lekcije onih koji se plaše čokoladica preziremo”, “ne namjeravamo slušati predavanja onih koji misle da cijela povijest počinje i završava floskulom o velikoj Srbiji”, “što je Zagreb učinio za Srbe osim što je u Jasenovcu postavljena ploča s ustaškim pokličem Za dom spremni”, bjesnio je srbijanski premijer.

U kritici Plenkovićeva poteza pridružio mu se i dio hrvatskih medija, koji su blokadu 26. poglavlja ocijenili kao nepotrebnu i štetnu, kao dokaz nesnalaženja naše diplomacije, kao “prekomjerno granatiranje susjeda”, a neki su otišli toliko daleko da su blokadu okarakterizirali kao “postupak koji ide u kategoriju ratnih sredstava”!

Što se to dogodilo da Vučić iznenada ustukne i potpisom svojega ministra prosvjete prizna kako Srbija ipak nije dosegnula europske standarde u zaštiti manjina? Je li se to njegova Vlada preko noći demokratizirala? Bit će ipak da je riječ o pragmatičnom potezu čovjeka koji najbolje razumije jezik prisile, čovjeka koji zna da Zagreb raspolaže ubojitim “oružjem”. “Štetna” blokada učinila je svoje.

>> Stier: Hrvatska je odblokirala Srbiju. Ovo je dobar dan za hrvatsku manjinu u Srbiji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije