Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šteta od igrokaza za Podravski ipsilon iznosi milijardu kuna!

Svečano otvorenje radova na autocesti od Zagreba do Koprivnice (A12) te do Bjelovara (A13) održano je 27. travnja 2009. godine, 20 dana prije lokalnih izbora
23. siječnja 2013. u 19:43 61 komentara 192 prikaza
ipsilon
Foto: Pixsell

Igrokaz s gradnjom Podravskoga ipsilona tvrtki Hrvatske autoceste nanio je štetu od oko milijardu kuna. Taj je nevjerojatan podatak danas u Saboru iznio ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

Prijevara

Podsjetimo, svečano otvorenje radova na autocesti od Zagreba do Koprivnice (A12) te do Bjelovara (A13) održano je 27. travnja 2009. godine, 20 dana prije lokalnih izbora. Tadašnji premijer Ivo Sanader na otvorenje je prizvao čak šest ministara, kao i tadašnje jake snage lokalne politike – potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, šefa HSS-a Josipa Friščića, župana Darka Korena, Damira Bajsa, Gorana Jandrokovića, Đurđu Adlešič...

Radni strojevi pojavili su se taj dan i potom netragom nestali, vrlo se brzo doznalo da je HAC, kao nositelj projekta, u njega ušao bez osigurana novca, bez građevinske dozvole, bez otkupljenih parcela... Šokirala je i spoznaja da je samo otvorenje održano na parceli koja je za taj dan unajmljena.

Uglavnom, bila je to velika predizborna prijevara, a sada se zna i njezina cijena.

A kaznena odgovornost?

– Hrvatske su autoceste bez ishođenja dozvola i kupljenih zemljišta ugovarale nabave za nešto što ne postoji. Nema nikakvog opravdanja da se tu gradi autocesta, tu treba biti brza cesta, široka, moderna cesta i radovi na prvom dijelu dionice nastavljaju se – kazao je ministar Hajdaš Dončić.

Ponovio je da su autoceste A12 i A13 preimenovane u državne ceste D12 i D13, što će reći da građani za vožnju neće plaćati cestarinu.

>>Podravski ipsilon bit će brza cesta s četiri traka i bez cestarine

Ministar nije kazao hoće li tražiti kaznenu odgovornost svih uključenih u nanošenje štete od milijardu kuna državnome poduzeću.

Ministar nije kazao u čemu je točno &sca

Ministar nije kazao u čemu je točno šteta
Siniša Hajdaš Dončić danas nije specificirao kako je točno nastala šteta za HAC u iznosu od čak milijardu kuna. Poznato je da su izvođači radova tražili naplatu penala zbog toga što nisu mogli graditi cestu jer HAC za to nije osigurao uvjete, međutim tu je riječ o iznosima od, najviše, koju stotinu milijuna kuna. Ugovorena vrijednost gradnje autocesta iznosila je 2,3 milijarde kuna.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Avatar puky
  puky:

  "Siniša Hajdaš Dončić danas nije specificirao kako je točno nastala šteta za HAC u iznosu od čak milijardu kuna." ?!?! ... pa ne zna on to ... dobio je zadaću ovo ispaliti i to je to ... kao i sve ... prikaži još!e što rade na pokvaren i zaplotnjački, reklo bi se crveno peronosporski način ... strava ...

 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Strasno,...a pozivanje na odgovornost, potraznja nadoknade, tuzba hdz-u,...?

 • mcmarko:

  kako će pokazati da su bolji kad konkretno ništa ne rade. sve neki porezi. ako imaju i znaju da je netko ukrao neka taj novac i vrati i nek dobije otkaz, nek mu se oduzme sva protupravno stečena imovina. čak ... prikaži još! i ona koju je ostavio na dvomjesečnog unuka. a milijarda kuna u stotinama pokradenih izgleda smiješno. oni koji su se slikali tamo u prvom redu friščić i adlešićka bi bili prvi na tapeti za oduzimanje imovine. cijeloj obitelji