Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgorjela hala Spačve

Šteta je 10 mil. kuna, no bez problema nastavljaju raditi

spačva
Foto: Branimir Bradarić
1/4
09.10.2016.
u 10:30

Izgorjelo je desetak kamiona gotovih proizvoda, hala i strojevi u njoj. Mogući je uzrok požara kvar na elektroinstalacijama

U jednoj od hala Drvne industrije Spačva iz Vinkovaca u noći na subotu izbio je požar koji je uzrokovao višemilijunsku štetu. Požar je zahvatio halu za površinsku obradu i dio skladišta u kojem je bio uskladišten seljački pod spreman za prodaju.

Eksplodirale kante

– Požar je izbio u noći i, dok su ga ljudi primijetili, on se raširio. Kako se radi o proizvodima od drva, spasa za tu halu i te proizvode više nije bilo. Glavni nam je cilj bio spriječiti da se požar proširi na druge proizvodne hale jer bi to onda bila prava katastrofa za cijelu tvrtku. Proizvodnja ipak neće biti znatnije otežana – rekao je jučer voditelj logističke potpore u Spačvi Ivan Perković.

U akciju lokaliziranja i gašenja požara prvi su se uključili pripadnici DVD-a Spačva koji su pozvali i JVP Vinkovce u pomoć. O razmjeru požara govori i da ga je gasilo oko 25 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila.

– Bilo je jako teško i zahtjevno. Trudili smo se spriječiti širenje požara na ostale hale. Bilo je puno dima i topline, kante s lakovima pucale su i eksplodirale, nismo imali ključeva od vrata pa smo ih razbijali sjekirama – kazao je Željko Buzov, zapovjednik DVD-a Spačva.

U PU vukovarsko-srijemskoj kažu da će uzrok požara biti poznat tek nakon očevida kada će se utvrditi i nastala šteta. Ipak, iz Spačve već sada neslužbeno procjenjuju kako se radi o šteti od oko 10 milijuna kuna. Izgorjelo je desetak kamiona gotovih proizvoda, stradala je hala i strojevi u njoj. Sumnja se i da je uzrok požara kvar na elektroinstalacijama.

I uz ogromnu štetu, u Spačvi, koja zadnjih godina posluje sve kvalitetnije i bolje, ne očekuju veće probleme u nastavku proizvodnje. O poslovanju tvrtke, koja je prije nekoliko godina bila u velikim problemima, govori i podatak da su 2015. od prodaje ostvarili 163,3 milijuna kuna prihoda. Prema službenim podacima iz Spačva newsa, informativnog vjesnika namijenjenog djelatnicima tvrtke, to je rast prihoda od 30 milijuna kuna ili 22,6 posto u odnosu na 2014.

Pri tome je najznačajniji prihod zabilježen na području prodaje bioenergenata – peleta i briketa. Porast prodaje rezultirao je s porastom broja zaposlenih tako da je Spačva prošlu godinu, tijekom koje su zaposlili 162 nova radnika, završila s ukupno 738 zaposlenih.

Vodeći poslodavac u županiji

Te brojke svrstavaju Spačvu među vodeće poslodavce u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Drvna industrija Spačva svoje proizvode izvozila je prošle godine u 32 zemlje svijeta. Ukupno je prošle godine prerađeno 61.200 prostornih metara trupaca, što je na razini 2014. Međutim, vrijednost proizvodnje bila je 140 milijuna kuna, odnosno 18 milijuna ili 15 posto veća nego 2014. Porast broja zaposlenih i prihoda pratilo je prošle godine i dodatno ulaganje u strojeve, opremu i infrastrukturu. Prema podacima iz tvrtke, lani je za te namjene investirano 12,6 milijuna kuna.  

Ključne riječi

Komentara 1

DE
demokršćanin
13:28 09.10.2016.

Žao mi je što se takva havarija dogodila uspješnom proizvođaču.I opet ona klasična rečenica "kriva je elektroinstalacija".Postavlja se pitanje kako to da nije reagirala vatrodojavna signalizacija i spriječila požar u samom početku.Da li je uopće postavljana.U ovako osjetljivim pogonima kada se radi i o bojama,lakovima i drvetu postavlja se dvostruka vatrozaštita,pa ako jedna zataji druga je spremna za djelovanje.Čudno je da su vatrogasci morali razbijati vrata.Pa gdje su bili ključevi i zar nema nikoga tko čuva takav pogon i koji ima ključeve pri ruci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije