Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stepinac skrivao Židove od ustaša u bolnici Sestara milosrdnica

Dosad neobjavljeni dokumenti
08. veljače 2019. u 14:16 16 komentara 874 prikaza
Stepinac skrivao Židove od ustaša u bolnici Sestara milosrdnica
Foto: VL

Večernji list na ovogodišnje Stepinčevo objavljuje dosad nikad viđene dokumente koji otkrivaju kako je blaženi kardinal Alojzije Stepinac godinama skrivao Židove u Bolnici sestara milosrdnica u Zagrebu. U dogovoru sa Židovskom općinom Zagreb Židovi su primani na liječenje u roku od jednoga dana i mnogi su ondje dočekali kraj rata.

Dokumente je otkrio i provjerio ih u bolničkoj arhivi zagrebački poduzetnik židovskog podrijetla Marko Danon koji nam kaže: "Jedan je čovjek bio pune tri godine u bolnici! Zvao se Leo Braff i bio je zapravo Nijemac koji je iz Njemačke pobjegao u Kraljevinu Jugoslaviju i onda je 1942. posredstvom Židovske općine Zagreb došao u bolnicu. Naime, Židovska općina Zagreb imala je dogovor s nadbiskupom Stepincem da svakoga koga oni preporuče bolnica primi na liječenje. Tako se Leo Braff tri godine skrivao u bolnici i preživio rat. Na popisu preživjelih Židova u Zagrebu nalazi se i njegovo ime."

O ovom velikom otkriću čitajte više u nedjeljnom Večernjem listu.

Svim čitateljima u nedjelju darujemo i sličicu s blaženog Alojzija Stepinca s citatom.

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Dixie_land
  Dixie_land:

  Pa naravno i to su Ustaše znale. Nisu Ustaše progonile židove u NDH. Njemci su progonili židove. Ustaše su se bavile većinom srbima ( koji su javno bili protiv države) , komunistima i ciganima.

 • mladenov:

  hahaha...pričajte nam malo o tome

 • Avatar Željko_Mrkić
  Željko_Mrkić:

  Stepinac nije mucnik, ni svetac, on je sluzbenik NDH crkve, .A gdje je završilo zlato koje su ustaše sistematski skupljale s ubijenih Židova, Hrvata, Srba, Roma i svih koji su pružali otpor okupatorskim fašisticko - nacistickim silama? Gdje je završilo ... prikaži još!ilo sve ono blago koje su pokrali prije nego su ljude protjerali ili pobili, a kuce spalili i to po cijeloj NDH? govori se samo o jednoj povijesnoj cinjenici, a to je da je Pavelic bio ratni zlocinac i pljackaš, a što je najgore, hrvatskog naroda i države, a u ime ljubavi prema bosanskom narodu i državi!