Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezanje proračuna MUP-a:

Štedjet ćemo, ali i dići plaće policajcima

09.03.2016., Zagreb - Konferencija za medije predsjednika Vlade Tihomira Oreskovica i ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepica o odluci Europske komisije o nepokretanju korektivnog postupka za Hrvatsku te o zakljuccima Europskog vijeca o migrantskoj kriz
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
10.03.2016.
u 14:45

Sindikat policije kani poduzeti “sve zakonom propisane mjere i radnje” ako se smanjenje bude prelamalo preko leđa policije

– Već smo dali šest posto od svojih plaća i nama je smanjenja dosta. Jasno je da se negdje mora rezati, ali to nikako ne smije biti na policiji. Jer policajci su najvažniji u ovoj državi, to su ljudi koji jamče sigurnost. A kriminalitet je u porastu, suočeni smo s izbjegličkom krizom, turistička sezona je pred vratima. Policajaca nema dovoljno. Ne, nikako se ne slažemo s time da se štedi na Ministarstvu unutarnjih poslova – tako predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić komentira najavu da će u proračunu biti 170 milijuna kuna manje za policiju.

Manje uprava u Dalmaciji

Ako se uštede budu prelamale preko leđa policajaca, Jagić kaže da su oni spremni “poduzeti sve zakonom propisane mjere i radnje” da to spriječe.

Ministar Vlaho Orepić pak tvrdi da će se taj manjak u policijskoj blagajni moći nadoknaditi reorganizacijom troškova:

– Jednostavno ima prostora u proračunu kad govorim o Ministarstvu unutarnjih poslova da se izvrši ta obveza. To je naša zadaća i zato smo tu – kaže.

Uštedjet će se tako, objašnjava, da će se raditi “racionalnije, bolje i operativnije, a troškove svesti na razinu potreba.”

Stoga je ministar, neslužbeno doznajemo, već oformio povjerenstvo za preustroj na regionalne policijske uprave. Prva je na red, navodno, došla Dalmacija. Naime, upravo radi smanjenja troškova to povjerenstvo ima zadaću da od dosadašnjih policijskih uprava zadarske, šibenske, splitsko-dalmatinske i dubrovačko-neretvanske “stvori” jednu upravu. Tako bi se sustav trebao rasteretiti od rukovoditelja, njihovih zamjenika i pomoćnika, odnosno kadrova koji su po dosadašnjoj sistematizaciji i bili najbolje plaćeni. Iz MUP-a se već mogu čuti zamjerke na ovaj plan, i to ponajprije stoga što će njegova izvedba povjerena ljudima s policijske akademije “koji nemaju ni dana terena”.

Koncept u kojem bi trebalo biti elaborirano kako bi zamišljeno bilo provedeno u praksi navodno bi trebao ministru Orepiću biti predan do početka svibnja.

Upravo je peti mjesec ministar Vlaho Orepić jučer najavio kao mjesec u kojem će biti promjena. I to nabolje za 5911 policajaca s najmanjim plaćama. Ministar je najavio da će se njihova mjesečna primanja povećati za 226 kuna i tako izjednačiti s plaćama carinika treće vrste:

Teže do službenog auta

– Kad sam došao na dužnost, uočio sam nepravedan razmjer u odnosu plaća policijskog službenika i carinika treće vrste. Razlika u koeficijentima je značajna, što smatram da je nedopustivo. Svjestan sam da u ovom trenutku nemamo novca i nećemo posezati u državni proračun. Pravednije ćemo rasporediti ono čime raspolažemo – izjavio je ministar.

Od početka svog mandata Vlaho Orepić najavljuje uštede pa je tako među prvim njegovim potezima bilo ograničavanje upotrebe službenih vozila, zbog čega je popriličan broj policijskih šefova ostao bez mogućnosti korištenja automobila MUP-a tijekom cijelog dana. 

>> Orepić: Organizirat ću hitan sastanak s Pupovcem 

>> Orepić potvrdio da i Hrvatska mijenja režim na granici!

Komentara 2

JO
jojoja
15:39 10.03.2016.

Samo naprijed, sviđa mi se ovo s povećanjem plaće policajcima. Što se tiče uprava - režite! Policajac nosi sav teret. Šefova je u svakom slučaju previše... Vidimo to po broju od nepunih 6000 policajaca, pa kako samo toliko?

PR
plavusa.ruza
19:59 10.03.2016.

To je ok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije