Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrantska kriza

Orepić potvrdio da i Hrvatska mijenja režim na granici!

Vlaho Orepić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
08.03.2016.
u 23:10

Na pitanje tko će moći ući u Hrvatsku Orepić je kazao "postoji redoviti režim rada na granici gdje će se moći ući u schengenski prostor na temelju dokumenata".

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u emisiji RTL Direkt kazao je da će i Hrvatska promijeniti režim na granici.

Na pitanje tko će moći ući u Hrvatsku Orepić je kazao "postoji redoviti režim rada na granici gdje će se moći ući u schengenski prostor na temelju dokumenata". - Hrvatska u tom kontekstu je u pristupanju schengenskom prostora, ali praktički nema nikakve razlike u postupanju koje će se događati na granici s recimo Srbijom - rekao je Orepić i potvrdio da će u Hrvatsku moći ući samo oni s vizom

- Ovdje je bitno prepoznati tu poziciju Hrvatske, da težište krize, odnosno težišni problemi koji mogu proizaći iz ove odluke, su koncentrirani na makedonsko-grčkoj granici. Tu istinu sada može biti problem. Ali Hrvatska je u prethodnom periodu napravila neke ključne poteze koji su omogućili tampon zonu koja omogućuje komociju da možemo reagirati konkretnije. Na našim granicama mi nećemo posezati ni za kakvim izvanrednim mjerama. Međutim, spremni smo reagirati - rekao je Orepić te dodao da će sada "granica Europe biti na makedonsko-grčkoj granici i mi ćemo poštivati odluke koje su donesene".

Slovenija će od ponoći ponovno primjenjivati Schengen, što znači da je granica za migrante zatvorena.

 U ponoć će susjedna država početi primjenjivati odredbe o očuvanju i ponovnoj uspostavi schengenskog prostora dogovorene na summitu šefova država EU u Bruxellesu te migranti više neće moći prolaziti tom državom kao do sada, objavili su večeras iz slovenskog MUP-a.  U Sloveniju će moći ući samo oni koji ispunjavaju uvjete za ulazak u tu državu te imaju valjane vize ili žele u njoj zatražiti azil ili međunarodnu zaštitu. - Neće svi automatski odbijeni. Svatko tko zatraži azil, imat će pravo na procjenu zahtjeva - pojasnio je državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic.  Ljubljana više ne primjenjuje ni odredbe iz dogovora šefova policije potpisanog u Zagrebu, o čemu je ministrica Vesna Györkös Žnidar obavijestila kolege iz Austrije i Hrvatske.

Kako je u Grčkoj više tisuća ljudi zaustavljeno pred granicom s Makedonije, očekuju se nemiri. - Ako dođe do probijanja granice, doći će i do povećanog broja ilegalnih migranata pa se i na to pripremamo - istaknuo je Šefic. Dodao je kako će Slovenija prihvatiti 863 migranta koji se sada nalaze u Grčkoj i Italiji, a koje planira primiti ove godine, nakon što prestanu nezakoniti dolasci migranata balkanskom rutom.

>>Izbjegličke rute preko Albanije mogle bi se pogubno odraziti na hrvatski turizam

>>Izbjeglice ćemo kontrolirati kao Austrija i Slovenija, a spremni smo na žešće mjere

Komentara 21

Avatar Burviles
Burviles
21:02 08.03.2016.

ovo je već prava invazija evrope i porobljavanje a bez municije,ovome pod hitno treba stati na kraj i sterati u arapske zemlje jer tamo i pripadaju!!!

DA
Darko22
21:08 08.03.2016.

Pitam se koliko će Tim htjet prihvatit "izbjeglica". A još važnije, pitam se, da li će se netko u saboru dosjetit da bi valjalo referendum glede primanja "izbjeglica" napravit

AN
anonimus00
22:39 08.03.2016.

vojsku na granicu pa neka probaju probiti ogradu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije