Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pučki pravobranitelj

Stazić: SDP nije imao kandidata pa mu nije dobar ni jedan

'Zagreb, Markov trg,  15.04.2009. Sabor, istrazno povjerenstvo za nabavu kamiona, nenad stazic  Photo: Patrik Macek/Vecernji list'
'Patrik Macek/Vecernji list'
26.10.2012.
u 10:35

Nakon tajnog glasovanja provedenog na odboru ni jedan kandidat za pučkog pravobranitelja nije dobio potrebnu većinu glasova kako bi odbor predložio najmanje dva kandidata Saboru

Hrvatski sabor morat će ponoviti javni poziv za pučkog pravobranitelja s obzirom na to da je SDP zaključio da ni jedan od osam prijavljenih kandidata ne udovoljava kriteriju da je "istaknuti stručnjak koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava".

Zbog toga nakon tajnog glasovanja provedenog na odboru ni jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova kako bi odbor predložio najmanje dva kandidata Hrvatskom saboru. Podsjetimo, Odbor za ljudska prava nakon provedenih razgovora s kandidatima Odboru za Ustav predložio je sutkinju Lanu Peto Kujundžić i aktualnog zamjenika pučkog pravobranitelja Dejana Palića, no kako mišljenje tog odbora nije obvezujuće, Odbor za Ustav nije ga ni podržao. Osim to dvoje kandidata na natječaj su se javili i Marko Lapaine, Višnja Ljubičić, Marija Pujo Tadić, Silvija Arko Gorski, Marta Vidaković Mukić te Renata Žličarić.

Kako odrediti koliko je netko prepoznatljiv u javnosti?

Stavu SDP-a da ni jedan kandidat ne udovoljava spomenutom kriteriju usprotivili su se oporba te manjinski zastupnik Milorad Pupovac.

– Smatram da ni na ranijim izborima nismo imali ništa bogatiju ni kvalitetniju ponudu kandidata nego što smo je dobili ovim javnim natječajem. Među ovim kandidatima ima vrlo kvalitetnih kandidata, i ne bih dovodio u pitanje stav SDP-a, no bio bih oprezniji s tezom da nema dovoljno kvalitetnih kandidata – rekao je Pupovac te dodao da bi trebalo uvažiti i prijedloge Odbora za ljudska prava. Laburista Dragutina Lesara zanimalo je kako ocijeniti da je netko dovoljno prepoznatljiv u javnosti.

– Trebamo izmisliti neki uređaj koji će to izračunati ili provesti među građanima anketu koga prepoznaju – predložio je Lesar, dok je HDZ-ova Ana Lovrin ustvrdila da je hrabro i radikalno od SDP-a nakon provedenih razgovora s kandidatima među kojima većina ima puno iskustva zaključiti da baš nitko od njih nije pokazao zašto baš on uživa ugled u javnosti.

– Ja sam čula takve kandidate na razgovorima. Možda SDP ima nekog boljeg kandidata koji se nije prijavio na natječaj koji je bio raspisan za vrijeme mrtve sezone, tijekom ljeta – primijetila je Lovrin, na što joj je SDP-ov Nenad Stazić odgovorio da činjenica da SDP-u ni jedan kandidat ne udovoljava traženim kriterijima pokazuje da ta stranka nije imala svog kandidata.

– Plaćamo danak dosadašnjoj lošoj praksi koja nije cijenila izvrsnost nego podobnost pa se izvrsni vjerojatno nisu ni javljali na natječaj vjerujući da će biti izabrani podobni. S tom praksom sada prekidamo i ohrabrujemo što veći broj izvrsnih da se javljaju na natječaje na svim razinama – objasnio je Stazić. Potpredsjednika odbora, HDZ-ova Vladimira Šeksa brine u kojoj će koleraciji ova odluka SDP-a biti s konačnom ratifikacijom hrvatskog puta u EU.

– Već smo imali problema zbog neizbora Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pa treba vidjeti kako će se ova odluka reflektirati na proces monitoringa. Kakva je poruka koju pružamo s propašću cijelog postupka i neizbora pučkog pravobranitelja – zanimalo je Šeksa koji također smatra da bi trebalo uvažiti prijedlog Odbora za ljudska prava. Njegov stranački kolega Davorin Mlakar dodao je da ništa ne jamči kako da će ponovljeni javni poziv donijeti bolje kandidate.

Prvi presedan

SDP-ova Ingrid Antičević Marinović objasnila je da jedna kandidatkinja udovoljava, primjerice, kriteriju da uživa ugled u stručnoj javnosti, no to, tvrdi ona, nije dovoljno sa stanovišta zakona, pa članovi odbora ne mogu nametati svoje subjektivne stavove. Pupovac je na to dodao kako mu je drago da se od pučkog pravobranitelja očekuju  izrazito visoke karakteristike prije nego što uopće počne raditi, ali i primijetio da ni jedan kandidat ranijih godina to nije imao, a većina ih to nije uspjela razviti ni za vrijeme mandata.

– Moramo shvatiti da ni formalne ni materijalne zahtjeve ne zadovoljava nitko na Ustavnom sudu i ne bavimo se time nego pučkim pravobraniteljem. Osim toga, ima javnih zagovornika ljudskih prava koje ja ne bih pustio ni u vlastitu kuću, a kamoli kuću pučkog pravobranitelja. Ovi ljudi jesu dovoljno kvalificirani, ali mi samo možemo reći da želimo više – smatra Pupovac. HNS-ov Goran Beus Richembergh podržao je stav kolega iz SDP-a te zamjerio da je ovo prvi put postupak u kojem se događa presedan, da prije izbora dva kandidata pišu odboru pismo protiv jednog kandidata što bi trebalo utjecati na nečiji izbor. Naime, Marta Vidaković Mukić i Marko Lapaine usprotivili su se prijedlogu Odbora za ljudska prava da predloži Dejana Palića jer, kako tvrde, on ne zadovoljava traženom kriteriju da ima najmanje 15 godina radnog iskustva.

Predsjednik odbora Peđa Grbin zaključio je da je stav SDP-a kako ni jedan kandidat nije zadovoljio kriterije jer su aktualni pučki pravobranitelj Jurica Malčić i njegov prethodnik Ante Klarić znatno podigli ljestvicu kriterija.

>>Hrg: Umjesto da se ulaže u selo, pogoduje se trgovačkim lobijima

Komentara 1

KO
korisnik2
23:49 26.10.2012.

samo pogledajte tu facu. sve je jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije