Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demografske mjere su pucanj u prazno

Status odgojitelja neće puniti rađaonice

rodilište
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
13.08.2016.
u 22:45

Parcijalne demografske mjere stranaka neće dati rezultate. Danas treba potaknuti mlade da se odluče i na prvo dijete

Od HDZ-a s Andrejem Plenkovićem na čelu, koji ostavlja dojam modernog europskog demokršćanskog političara, i od Ivane Maletić nije se očekivalo da će kao jednu od spasonosnih mjera demografske politike koje bi trebale početi zemlju izvlačiti iz demografskog ponora predložiti uvođenje statusa roditelja odgajatelja u obiteljima s četvero i više djece. Takvu mjeru ima jedino Crna Gora, a nemaju je razvijene europske zemlje koje imaju stope nataliteta iznad prosjeka EU. Pohvalno je ako HDZ želi pomoći malobrojnim obiteljima u Hrvatskoj s četvero i više djece, ali je druga stvar tu socijalnu mjeru nazivati demografskom i dovoditi građane u zabludu da će se zbog nje išta bitno povećati broj rođene djece jer neće. Kao što se neće parovi odlučiti na dijete ni zbog 1000 eura naknade za rođenje djeteta.

Populističke mjere

U zemlji u kojoj je samo 6% četvtorođene i višerođene djece, a svega 12% trećerođene djece, nije za očekivati da će zbog plaće koju im država obećava najednom tisuće Hrvatica pohrliti rađati četvrto, peto dijete. U ovoj državi egzistencijalne nesigurnosti bez ozbiljne i stabilne pronatalitetne politike parovi se teško odlučuju i na prvo i drugo dijete. Usto od politike začuđuje nepoznavanje ili ignoriranje problema suvremenih obitelji i žena jer ono što nude HDZ i SDP s još oskudnijim mjerama koje su ponovili iz prošle kampanje nisu mjere moderne obiteljske politike koje će roditeljima omogućiti egzistencijalnu sigurnost i usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života.

– Nijedna stranka nema cjelovitu demografsku politiku, nego nudi samo parcijalne mjere koje neće dati rezultate. To je bijeg od hrvatske realnosti i lutanje stranka i političara koji nikad nisu ozbiljno pristupili rješavanju demografskih problema. Danas treba potaknuti mlade da se odluče i na prvo dijete, a za to je nužno osigurati im egzistenciju, posao, da imaju krov nad glavom za koji bi im država trebala subvencionirati kamate na kredite i usto nuditi financijske potpore za drugo, treće dijete..., ulagati u javne servise za djecu vrtiće i jaslice i popraviti položaj zaposlenih žena – kaže demograf prof. Anđelko Akrap.

Za obećanje HDZ-a da će definirati status roditelja odgajatelja u obiteljima s četvero i više djece koji će imati pravo na plaću Akrap samo konstatira da su to populističke mjere te da ni jednokratna naknada od 7500 kuna za rođenje djeteta neće dati rezultata dok ne postoje cjelovite mjere demografske politike te posebne olakšice za mlade u izvangradskim sredinama.

Uvijek može gore...

Inače, u prvih šest mjeseci ove godine, prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, rođena su samo 18.004 djeteta, što znači da će ova godina biti lošija od prošle u kojoj su rođena 37.503 djeteta, što je bilo najmanje otkako se prate statistike u zemlji. Kako se prema Pilarovu barometru hrvatskog društva iz Hrvatske najviše iseljavaju mladi u dobi od 30 do 40 godina, samo se smanjuje baza mladih i za rađanje prvog i drugog djeteta, a kamoli četvrtog. Ali neka se doima u kampanji da politika mari za izumiranje zemlje.     

>> Unatoč 'čišćenju' fiktivnih stanovnika: Nemamo
 3,8 milijuna birača, već samo 3,3

Komentara 4

TH
than
23:59 13.08.2016.

Pa nece nitko ici na dijete, ako nema posla. To svi znaju. Naravno i dobre imigracijske politike, da ljudi dolaze, jer imaju gdje raditi. Ovo sve ostalo su gluposti. Dvoje koji ne rade ili su oko minimalca, znaju da jedva imaju za sebe, pa cemu njihovo dijete da gladuje i gleda kako drugi podobniji vozaju najnovije mobitele, a on nema nista.... Nece ici. Osim kod Roma kojih briga za osjecaje. Samo daj socijalu, naknadu i pare.

TH
than
00:14 14.08.2016.

Kako se prema Pilarovu barometru hrvatskog društva iz Hrvatske najviše iseljavaju mladi u dobi od 30 do 40 godina, da citiram tekst, a drzavu zivo zaboli za one iznad 30, jer im ne pomaze, vec tamo izvodi nesto dolje na dvije godine.... A ti znaju imati i djecu, tako da... Kako godine budu isle biti ce sve manje stanovnika i to ubrzano...

BR
Bruneta
00:29 14.08.2016.

Status majke odgajateljice je stara predizborna laz,odavno su tu maglu prodavali i opet izvlace svoje smece iz kontejnera.Hdz nije sposoban smislit plan za jedan dan,a di ce program za cili mandat.Toksicni su,losi za narod i drzavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije