Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simbol opresije

Statua Kristofora Kolumba uklonjena u San Franciscu

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/3
19.06.2020.
u 10:14

Kip su maknuli jer predstavlja izmišljenu verziju povijesti SAD-a

SAN FRANCISCO, 19. lipnja 2020. (Hina/Dpa) - Kontroverzna statua talijanskog istraživača Kristofora Kolumba uklonjena je u četvrtak u San Franciscu nakon što su prosvjednici izrazili sumnju da ona predstavlja simbol opresije.

Dvije tone težak kip, koji je podignut 1957., u četvrtak je uklonjen po nalogu gradskog vijeća nakon što je posljednjih godina bio metom prosvjeda i vandalskih napada, objavio je San Francisco Cronicle.

Gradska dužnosnica Catherine Stefani nazvala je u svom postu na Twitteru uklanjanje spomenika "potrebnim korakom" navodeći da on predstavlja "bolne temelje" povijesti SAD-a.

"Ropstvo, pokoravanje i osvajanje moramo svi osuditi ... kip je predstavljao izmišljenu 'sanitarnu' verziju naše povijesti, slaveći čovjeka dok je ignorirao traumu koju su njegovi postupci izazvali ", rekla je Stefani.
Prošlog je tjedna sa statue Kristofora Kolumba u Bostonu skinuta glava. Drugi sličan spomenik bačen je u vatru te potom u jezero u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Prosvjedi pod nazivom 'Crni životi su važni' izbili su u brojnim gradovima diljem Sjedinjenih Država nakon ubojstva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je pritiskom koljena na vrat prilikom privođenja ubio bijeli policajac 25. svibnja u Minneapolisu.
Prosvjednici od tada imaju za metu i spomenike koji po njihovim riječima predstavljaju proganjanje Afroamerikanaca i drugih manjina.
Kolumbo je bio jedan od prvih Europljana u Novom svijetu i smatra se čovjekom koji je otkrio Ameriku. Povjesničari i aktivisti za ljudska prava kritiziraju Kolumba zbog porobljavanja autohtonog stanovništva Amerike.


"Uklanjane statue nije brisanje povijesti", navodi Stefani. "To je prije svega pokazivanje ljubavi prema našim prijateljima i susjedima koji su ovog trenutka povrijeđeni, te prema zajednicama koje su stoljećima bile povrijeđene".

Ključne riječi

Komentara 13

ST
stefj
10:22 19.06.2020.

Histerija, to je tako kada rulja podivlja... Mislim da se tu demokrati igraju vatrom, a sve samo da se makne Trumpa (koji zapravo sa svim tim nema nikakve veze). Ako još malo nastave gurati, sve se može pretvoriti u revoluciju koja će pojesti i njih, ne samo Trumpa...

MA
marsovac
11:22 19.06.2020.

hi, hi, hi,..........tako je to kad asocialna rulja, ljevica,........ljubitelji hipe trendova izrazuju svoje misljenje,...........

Avatar Viktor999
Viktor999
10:57 19.06.2020.

Koja budalaština, pa da nije Kolumbo otkrijo Ameriku, učinio bi to netko drugi, to tako ide kada se vlasti povode za voljom razularene rulje i njihovih nalogodavaca iz sjene-užas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije