Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PROJEKT

NATO kreće u izgradnju infrastrukture na Balkanu: U Albaniji niče nova vojna baza

Kucove
Albansko ministarstvo obrane
21.03.2022.
u 13:55

U siječnju su započeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçovë kao modernog operativnog središta, poboljšavajući njezinu sposobnost da ugosti niz borbenih zrakoplova moderne ere

Stara zračna baza iz doba komunizma u Albaniji trebala bi postati taktička operativna postaja NATO-a kada se ponovno otvori 2023. godine.

Ulaganja u vojsku u porastu su u velikom dijelu Europe, najviše u Njemačkoj, ali i na Balkanu. 

Euronews piše kako su Hrvatska, koja je u NATO savezu, i Srbija, koja nije članica, u pravoj utrci s naoružanjem. Srbija je od Rusije nabavila nadograđene avione MiG-29, tenkove i raketne sustave, dok je Hrvatska od Francuske kupila 12 borbenih zrakoplova Rafale.

U siječnju su započeli radovi na nadogradnji zračne baze Kuçovë kao modernog operativnog središta, poboljšavajući njezinu sposobnost da ugosti niz borbenih zrakoplova moderne ere.

NATO i Albanija ulažu 50 milijuna eura u centar koji se nalazi 85 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

 

Mali obližnji grad Kuçovë nazvan je Staljinovim gradom tijekom albanskog komunističkog režima, a baza je izgrađena 1950-ih koristeći zatvorsku radnu snagu pod vodstvom Envera Hoxhe koji je, unatoč tome što je bio komunist, na kraju antagonizirao SSSR, Kinu i obližnju Jugoslaviju nakon Drugog svjetskog rata.

Tijekom tog razdoblja, Albanija se nazivala "Sjevernom Korejom Europe", piše Euronews. 

Viktor Vangjeli (83) služio je 27 godina u zračnoj bazi Kuçovë, leteći MiG-ovima 19 prije nego što je otišao u mirovinu 1990. godine.

"Intenzitet letenja u vrijeme hladnog rata bio je vrlo visok", rekao je, dodajući da je ova zračna baza "do 1962. godine bila zadužena za pokrivanje cijelog zračnog prostora zemlje".

Rekao je da bi pretvorba Kuçovëa u moderno čvorište NATO-a bila korisna za sljedeću generaciju albanskih pilota koji će biti obučeni za upravljanje modernim mlažnjacima.

Nakon pada komunističkog režima 1990., albanska vojska imala je više od 200 mlažnjaka, uglavnom raznih modela MiG-ova, u tri zračne baze. Većina ih je sada rashodovana, a stari ruski i kineski mlažnjaci prestali su letjeti 2005. godine.

Nekoliko godina stari Antonov AN-2, jednomotorni dvokrilci iz sovjetskog doba, koristili su se za poljoprivredu i druge svrhe.

Albanske zračne snage sada imaju nekoliko helikoptera, uglavnom Bells i Eurocoptera te očekuju da će dobiti nekoliko Blackhawka, ali ne i mlažnjake.

VIDEO Vježba vojnih zrakoplova Rafalea iznad Zagreba

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar Marko
Marko
15:01 21.03.2022.

Srbi na aparatima..

Avatar kastanjer2
kastanjer2
14:54 21.03.2022.

Ja samo ne znam, nakon ovog debakla ruskog oružja u Ukrajini, tko će u svijetu kupiti i jedan komad ruskog starog željeza?

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
14:26 21.03.2022.

Nakon kopnene baze na Kosovu evo i avio baze u Albaniji. Jasno je bilo od početka zašto je mali Albanac u C. Gori naglo promijenio mišljenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije