Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVAN UTJECAJ NA MENTALNO ZDRAVLJE

Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju unatoč porastu zaraženih koronavirusom

The coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Stockholm
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
22.10.2020.
u 13:05

Švedska je zauzela drukčiji pristup od većine europskih zemalja u borbi protiv pandemije. Oslanjala se na promoviranje fizičkog razmaka, ali je izolirala domove za starije osobe zbog visoke smrtnosti među njima.

 Stariji Šveđani mogu prekinuti izolaciju, objavila je vlada u četvrtak ukazujući na niže stope zaraze koronavirusom nego na proljeće i sve veću potrebu da se uzme u obzir i mentalno zdravlje starijih. 

Mnoge zemlje diljem Europe ponovno uvode ograničenja kako bi se uhvatile u koštac s porastom zaraza, ali švedska zdravstvena agencija tvrdi da nema naznaka o drugom valu koronavirusa u Švedskoj. 

Švedska je zauzela drukčiji pristup od većine europskih zemalja u borbi protiv pandemije. Oslanjala se na promoviranje fizičkog razmaka, ali je izolirala domove za starije osobe zbog visoke smrtnosti među njima. 

Broj novih slučajeva u nordijskoj zemlji kontinuirano raste proteklih tjedana, ali je na nižoj razini u odnosu na broj stanovnika nego u drugim europskim zemljama u kojima se svakodnevno postavljaju novi rekordi. 

U Švedskoj je ukupno oko 107.000 zaraženih i 5900 umrlih.

"Agencija za javno zdravstvo odlučila je da će stariji i oni u osobito rizičnim skupinama biti podvrgnuti istim preporukama kao i ostatak stanovništva", rekla je ministrica zdravstva Lena Hallengren novinarima. 

Broj smrtnih slučajeva u Švedskoj je višestruko veći nego kod njezinih nordijskih susjeda, ali je niži nego u zemljama koje su uvele strože mjere poput Španjolske i Italije.

Dosad se starijima od 70 govorilo da izbjegavaju fizički kontakt i javni prijevoz te da se drže podalje trgovina i drugih javnih prostora. Dužnosnici kažu da su te mjere spustile stopu zaraze, ali su negativno utjecale na dobrobit mnogih starijih osoba. 

Agencija kaže da bi s nižim stopama zaraze, većim znanjem o toj bolesti i manje opterećenim zdravstvenim sustavom nego na proljeće, stariji trebali pratiti preporuke koje se odnose na sve Šveđane.

To uključuje izbjegavanje velikih okupljanja, ostanak kod kuće pri pojavi prvih znakova bolesti i održavanje fizičkog razmaka.

Hallengren je upozorila da to ne znači povratak u normalu.

"Svakodnevni život ne može biti onakav kakav je bio prije pandemije", rekla je ministrica zdravstva. "No postoji puno načina života koji nisu samo preživljavanje."

Ključne riječi

Komentara 4

JU
Jugosloven
13:57 22.10.2020.

hahahaaha...svaka im dala...Kontriraju svijetu do guznih kostiju !!

KO
kodamesepita
00:24 23.10.2020.

svedjani su sami po sebi distancirani - ne zive po 3 generacije pod jednim krovom . ne grle i ne ljube se - za razliku od južnjaka . pokusajte nijemca pozdraviti onako kako se pozdravljate s prijateljima hrvatima . :D

AA
aabbcc
18:28 22.10.2020.

Mogli ste bar napisati da je na slici Anders Tegnell, ugledni svjetski epidemiolog sa iskustvom suzbijanja epidemije ebola u Africi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije