Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAELSKO MINISTARSTVO:

Stariji od 60 godina trostruko su otporniji na COVID-19 nakon četvrte doze cjepiva

People receive a fourth dose of coronavirus disease (COVID-19) vaccine after Israel's Health Ministry approved a second booster for the immunocompromised, in Ramat Gan
Foto: NIR ELIAS/REUTERS
1/2
23.01.2022.
u 21:28

Izrael je počeo nuditi četvrtu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech osobama iznad 60 godina ovaj mjesec dok se omikron počeo širiti zemljom

Četvrta doza cjepiva protiv covida-19 koju su primile osobe iznad 60 godina u Izraelu učinila ih je tri puta otpornijima na ozbiljno razbolijevanje od tri puta cijepljenih osoba iste dobne skupine, objavilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je također reklo da je četvrta doza, ili drugi booster, učinila ljude iznad 60 godina duplo otpornijima zarazi nego one iste dobne skupine koji su primili tri doze cjepiva.

Preliminarna studija koju je prošli ponedjeljak objavio izraelski medicinski centar Sheba otkrila je podatak da četvrta doza cjepiva povećava antitijela na više razine nego treća, no "vjerojatno" ne do razine da bi pružila potpunu zaštitu od vrlo prenosive varijante omikron.

Izrael je počeo nuditi četvrtu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech osobama iznad 60 godina ovaj mjesec dok se omikron počeo širiti zemljom.

Ministarstvo je reklo u nedjelju da je u studiji koju je provelo s nekoliko velikih izraelskih sveučilišta i centrom Sheba uspoređeno 400 tisuća osoba preko 60 godina koje su primile drugi booster sa 600 tisuća osoba iste dobne skupine koje su dobile treće cjepivo prije više od četiri mjeseca.

Kao i drugdje, u Izraelu zbog omikrona raste broj zaraženih covidom-19. Međutim, od te varijante nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

>> VIDEO Masovno se kupuju: Nestašica kućnih testova, ljekarne ih prodaju i 150 na dan

Komentara 8

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
21:37 23.01.2022.

Nakon pete doze, ili trećeg boostera bit će još otporniji... I tako dalje...

DU
Deleted user
05:30 24.01.2022.

Ako znamo da je vec kupljeno i placeno 11doza s tendencijom redovnog daljnjeg naručivanje pa ovo je bolji i veći biznis od heroina i svih droga zajedno,mozda mafija bude zadužena za konzumente a drzave za nabavu cjepiva,

WT
WTF!
00:34 24.01.2022.

Otporniji nakon 4.doze?! Da,svakako,ako ćemo se zafrkavati. Koliki rok trajanja ima ta "otpornost"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije