Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Starice zamijenjene zbog međusobnog rata pogrebnika?

Vesna Florjan: Platila sam općini Mihovljan koncesiju 13.167 kuna, a sada mi preko posrednika koji za to dobiva proviziju, neki drugi preotimaju posao
04. rujna 2014. u 12:00 1 komentara 1823 prikaza
Zamjena pokojnica
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

I dalje se u Zagorju ne stišava bura oko toga tko je pogriješio što je u zabočkoj Općoj bolnici došlo do zamjene dviju pokojnica. U lijesu 86-godišnje Katice Plukavec iz Mihovljana tako se našla šest godina mlađa Ivanka Čukljek iz Belca, a u lijesu koji je odvezen u Belec, Katica Plukavec. Pogreška je srećom otkrivena na vrijeme, prije pogreba.

‘Tijela smo predali obitelji’

Sanacijski upravitelj Opće bolnice dr. Ivan Švajger rekao je kako bolnica sa zamjenom pokojnica nema ništa jer su oni obiteljima uredno u bolnici, sa svom dokumentacijom, predali mrtva tijela s označenim imenom i prezimenom na nogama, a za ono što se kasnije dešavalo, bolnica ne snosi odgovornost.

- Tvrdim da nitko od naših zaposlenika nije sudjelovao u oblačenju pokojnica i njihovom stavljanju u lijes. Za to se morala pobrinuti obitelji. Koga su oni angažirali za to, kome su za tu uslugu platili to je njihova stvar. Prije dvije, tri godine bilo je problema s nekim našim djelatnicima koji su obavljali tu uslugu, no to više ne rade jer dobro znaju da im za to slijedi otkaz - rekao je Švajger.

Posebno je ogorčen na obitelj pokojnice iz Belca koja ga je, došavši u Zabok, nazvala “smradom od ravnatelja” te pri tom napala i tajnicu. Dodao je i da će, ako se nešto slično ponovi, ubuduće pozvati i policiju. Nemili slučaj ponovo je aktualizirao problem koncesije za dovoz pokojnika i obavljanje ukopa. Vesna Florjan koja je od općine Mihovljan dobila koncesiju za prijevoz i pogrebe pokojnika i uređenje groblja, požalila se kako neki mještani misle kako je i ona sukrivac za ono što se dogodilo.

- Iako Općini uredno plaćam 13.187 kuna godišnje za koncesiju, poslove uvijek dobivaju neki drugi, preko posrednika koji za to dobivaju proviziju. Ove godine ja sam unatoč koncesiji u mrtvačnicu dovezla samo četiri, pet pokojnika, dok su ih drugi imali više od 30. Ja plaćam koncesiju, a drugi zarađuju - kaže Vesna Florjan, žaleći se kako joj poslove preotima njezin konkurent na natječaju koji je dao duplo manju ponudu.

Tko smije voziti?

Tko zapravo smije, a tko ne prevoziti pokojnike u mrtvačnicu raspitali smo se i u općini Mihovljan.

- Kad netko umre s područja naše općine, prvo kad netko od članova njegove obitelji dođe, uz naplatu ukopa, kažemo mu tko je koncesionar za naše groblje. No, sukladno zakonu, prijevoz pokojnika može obaviti i pogrebno poduzeće iz grada ili općine gdje je pokojnik i umro. Dakle, konkretno u ovom slučaju prijevoz je moglo obaviti poduzeće Tijan iz Zaboka, a dobivaju li ta poduzeća posla preko nekog posrednika, mi o tome nemamo pojma - rekli su nam u Općini.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • snjezana.surbek.5:

    Naravno kad se svakodnevno u toj bolnici događaju pogreške koje graniče s zdravom pameću oni nikad nisu krivi.