Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Znate li da imate pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje. Donosimo detalje kako to možete učiniti!

Odvesti se može do četiri kubika godišnje odjednom ili u dva navrata do 2m3, a zahtjev dolazi zajedno s računima ili se može preuzeti na internetu. U glomazni otpad spadaju daske, namještaj, madraci, stare perilice, pločice...
21. lipnja 2022. u 07:15 1 komentara 5098 prikaza
Zagreb: Gomila sme?a ispred NSK
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Poseban tretman u sklopu usluga odvoza otpada na području Zagreba pripada glomaznom, odnosno krupnom otpadu. Drveni ormari, madraci, stare perilice, šuta, pločice, daske – sve to spada u glomazni otpad, a riječ je o predmetima koje zbog volumena ili mase nije prikladno prikupljati u sklopu usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. I zato, osim mogućnosti odlaganja u reciklažno dvorište, za njih postoji i poseban sustav odvoza koji se obavlja na zahtjev. Zagrebački holding, odnosno Čistoća omogućuje građanima uslugu odvoza glomaznog otpada, i to dva puta godišnje.

Zagrepčani, dakle, početkom svake kalendarske godine uz jedinstvenu uplatnicu Holdinga dobivaju i dva obrasca zahtjeva za odvoz glomaznog otpada putem kojih mogu to i zatražiti. Godišnje se može zatražiti ili odvoz od četiri kubika odjednom u godini dana, ili dva puta godišnje, ali za količine do dva kubika. Sve što treba jest ispuniti zahtjev za odvoz u koji je potrebno upisati osobne podatke, vrstu i količinu otpada koja se želi odvesti te ostale podatke, a Čistoća će u roku od 20 dana kontaktirati korisnika i dogovoriti termin preuzimanja otpada. Nakon što se dogovori termin, dolazi kamion Čistoće na dogovorenu adresu i preuzima krupni otpad. Tako je u 2021. godini Čistoća ukupno zaprimila 14.385 zahtjeva. A osim putem obrasca koji dolazi na adresu korisnika, zahtjev se može podnijeti i putem online obrasca na web-stranicama Čistoće.

Građani imaju mogućnost naručiti odvoz i izvan dogovorenih termina, ali u tom slučaju moraju platiti naknadu. Krupni otpad može se odložiti i u reciklažnim dvorištima, ali u ograničenim količinama. Svaki građanin ima, naime, pravo donijeti krupni otpad u mjeri do 200 kilograma unutar šest mjeseci.

Bitno je, osim toga, naglasiti da se s glomaznim otpadom ne bi smio ostaviti i problematičan otpad poput baterija i akumulatora ili azbestnih ploča. Nipošto se ne može odložiti ni salonit, šindra, staklena i metalna vuna, stiropor, knauf kao ni otpad koji se odvojeno prikuplja u spremnicima na javnim površinama i u spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima.

Odvojeno prikupljeni glomazni otpad od građana Čistoća, inače, obrađuje samostalno. Osnovne kategorije koje se ručno sortiraju su drvo, metali, plastika, papir i karton, EE otpad, otpadne gume i dr. Oko 30 posto glomaznog otpada čine ojastučene garniture, fotelje, kauči i madraci, tepisi, zavjese i sl., koje se obrađuju pomoću drobilica koje još dodatno izdvajaju metal i drvo, a samo ostatak se odlaže kao miješani komunalni otpad na odlagalište.

VIDEO Rezolucija zemlja

storyeditor/2022-06-15/PXL_140622_94058750.jpg Istražili smo Otpad nisu odvezli trećini Zagreba, a Čistoća ne vidi problem. Hoće li računi biti manji? Zagreb: Radnici Čistoće odvoze odvojeno prikupljeni papir javit će vam mobitel Želite znati kada je vaša ulica na rasporedu za odvoz otpada? Isprobajte ovu aplikaciju! kompost domaći kompost Ne znate što s biootpadom? Pretvorite ga u organsko gnojivo, saznajte kako

Zbrinuti se može i građevinski otpad

Zagrepčani mogu zatražiti odvoz do 10 vreća građevinske šute od maksimalno 80 litara, i to na istom obrascu kao i za glomazni otpad. Godišnje se može odvesti 20 takvih vreća. Građevinski otpad građani s područja Grada Zagreba mogu dovesti i odložiti bez plaćanja naknade na adresi Tišinska ulica 26 (iza sajma automobila prva ulica desno – nasuprot Čistoće). Prihvaća se isključivo građevinski otpad nastao prilikom gradnje građevina, rekonstrukcije, uklanjanja i održavanja postojećih građevina, koji nema opasnih svojstava te koji nije na bazi gipsa.

Borna Kotromanić i Vlatka Pokos
podrijetlo novca
Pokos i Kotromanić zaratile zbog Nikoline Pišek: 'Ti nemaš dovoljno inteligencije ni morala'
Plastični čep
PAMETNO RJEŠENJE
Ovo je najčešći otpad koji smo pronašli na našim akcijama čišćenja, nismo to očekivali
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dadaizcentragrada:

    Znamo! Mjesec i pol čekam da mi mailom jave datum odvoza