NE OSTAVLJAJTE ISPRED DOMA

Znate li da imate pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje. Donosimo detalje kako to možete učiniti!

Zagreb: Gomila sme?a ispred NSK
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
21.06.2022.
u 07:15

Odvesti se može do četiri kubika godišnje odjednom ili u dva navrata do 2m3, a zahtjev dolazi zajedno s računima ili se može preuzeti na internetu. U glomazni otpad spadaju daske, namještaj, madraci, stare perilice, pločice...

Poseban tretman u sklopu usluga odvoza otpada na području Zagreba pripada glomaznom, odnosno krupnom otpadu. Drveni ormari, madraci, stare perilice, šuta, pločice, daske – sve to spada u glomazni otpad, a riječ je o predmetima koje zbog volumena ili mase nije prikladno prikupljati u sklopu usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. I zato, osim mogućnosti odlaganja u reciklažno dvorište, za njih postoji i poseban sustav odvoza koji se obavlja na zahtjev. Zagrebački holding, odnosno Čistoća omogućuje građanima uslugu odvoza glomaznog otpada, i to dva puta godišnje.

Zagrepčani, dakle, početkom svake kalendarske godine uz jedinstvenu uplatnicu Holdinga dobivaju i dva obrasca zahtjeva za odvoz glomaznog otpada putem kojih mogu to i zatražiti. Godišnje se može zatražiti ili odvoz od četiri kubika odjednom u godini dana, ili dva puta godišnje, ali za količine do dva kubika. Sve što treba jest ispuniti zahtjev za odvoz u koji je potrebno upisati osobne podatke, vrstu i količinu otpada koja se želi odvesti te ostale podatke, a Čistoća će u roku od 20 dana kontaktirati korisnika i dogovoriti termin preuzimanja otpada. Nakon što se dogovori termin, dolazi kamion Čistoće na dogovorenu adresu i preuzima krupni otpad. Tako je u 2021. godini Čistoća ukupno zaprimila 14.385 zahtjeva. A osim putem obrasca koji dolazi na adresu korisnika, zahtjev se može podnijeti i putem online obrasca na web-stranicama Čistoće.

Građani imaju mogućnost naručiti odvoz i izvan dogovorenih termina, ali u tom slučaju moraju platiti naknadu. Krupni otpad može se odložiti i u reciklažnim dvorištima, ali u ograničenim količinama. Svaki građanin ima, naime, pravo donijeti krupni otpad u mjeri do 200 kilograma unutar šest mjeseci.

Bitno je, osim toga, naglasiti da se s glomaznim otpadom ne bi smio ostaviti i problematičan otpad poput baterija i akumulatora ili azbestnih ploča. Nipošto se ne može odložiti ni salonit, šindra, staklena i metalna vuna, stiropor, knauf kao ni otpad koji se odvojeno prikuplja u spremnicima na javnim površinama i u spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima.

Odvojeno prikupljeni glomazni otpad od građana Čistoća, inače, obrađuje samostalno. Osnovne kategorije koje se ručno sortiraju su drvo, metali, plastika, papir i karton, EE otpad, otpadne gume i dr. Oko 30 posto glomaznog otpada čine ojastučene garniture, fotelje, kauči i madraci, tepisi, zavjese i sl., koje se obrađuju pomoću drobilica koje još dodatno izdvajaju metal i drvo, a samo ostatak se odlaže kao miješani komunalni otpad na odlagalište.

VIDEO Rezolucija zemlja

Zagrepčani mogu zatražiti odvoz do 10 vreća građevinske šute od maksimalno 80 litara, i to na istom obrascu kao i za glomazni otpad. Godišnje se može odvesti 20 takvih vreća. Građevinski otpad građani s područja Grada Zagreba mogu dovesti i odložiti bez plaćanja naknade na adresi Tišinska ulica 26 (iza sajma automobila prva ulica desno – nasuprot Čistoće). Prihvaća se isključivo građevinski otpad nastao prilikom gradnje građevina, rekonstrukcije, uklanjanja i održavanja postojećih građevina, koji nema opasnih svojstava te koji nije na bazi gipsa.

Komentara 1

WT
WTF!
08:41 21.06.2022.

Znamo! Mjesec i pol čekam da mi mailom jave datum odvoza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije