Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.02.2016. u 21:40

Trump, Rubio i Cruz, koji pripadaju krajnje desnom spektru, potisnuli su umjerene republikance koji gube tlo pod nogama

Južna Karolina je za republikanske predsjedničke kandidate više nego dobar politički lakmus-papir. Tako od 1980. godine samo jedan republikanski predsjednički kandidat od svih koji su osvojili predizbore u toj državi nije dobio predsjedničku nominaciju.

Povijesna je to država u kojoj se uvijek pokaže tko treba napustiti utrku zato što nema nikakve šanse za nominaciju. I upravo se to dogodilo – Donald Trump, Marco Rubio i Ted Cruz “iskočili” su iz ostataka, a Jeb Bush je nepuni mjesec nakon početka predizbora shvatio da sreća nije bila na njegovoj stani i izašao iz utrke. Iako John Kasich i Ben Carson to nisu učinili premda imaju manje postotke od Busha, njima će vjerojatno presuditi predizbori u Nevadi. No predizbori u Južnoj Karolini pokazali su nešto još važnije, a to je da je umjerena struja u Republikanskoj stranci gotovo nepostojeća, odnosno da ima toliko malen utjecaj da ne može skupiti snage i politički utjecaj kako bi progurala umjerenijeg kandidata. Neki progresivni mediji u Americi idu čak toliko daleko da tvrde da je upravo u Južnoj Karolini umro umjereni i normalni stranački establišment i da republikanci više nikada neće biti “velika stara stranka”.

Također naglašavaju da je ultrakonzervativno krilo pokazalo da je jače i vitalnije. Od nekada postojane stranačke jezgre u ovome trenutku jači je i Donald Trump, koji zapravo spada u sferu političkog ekscesa.

Nakon Bushova odlaska i skromnih rezultata Johna Kasicha, postalo je više nego očito da su ostali samo oni kandidati koji predstavljaju krajnje desni politički spektar, grupaciju koja do prije petnaestak godina nije imala baš nikakve šanse ni da primiriše nominaciju.

Iako se nekima čini da je Rubio umjereniji od Trumpa i Cruza, činjenica je da je on ponešto drugačiji konzervativac.

Tako Huffington Post piše da je Cruz istinski ultrakonzervativac koji vjeruje u ono što govori, Rubio je političar koji teži za dubokim ideološkim promjenama, a Trump je neuki političar čije djelovanje i nastupi izgledaju poput bacanja bombi. Oni tradicionalni republikanski birači koji nisu za drastično rezanje poreza bogatima i za ukidanje dostupnog zdravstvenog osiguranja milijunima Amerikanaca mogli bi se naći u zaista neobičnoj situaciji, a to je da promijene stranu i svoj glas dadu Hillary Clinton, koja u svome predizbornom programu više nalikuje progresivnom republikanskom kandidatu nego klasičnom kandidatu demokrata. Redatelj Michael Moore, koji je podržao Bernieja Sandersa, napravio je tablicu u kojoj je zapanjujuće vidljivo da Hillary ima iste stavove o važnim političkim temama kao Bush i Kasich, sada već propali umjerenjaci iz redova republikanaca.

Stoga je potpuno jasno kako ona računa da bi mogla pridobiti umjerene birače republikanca, kao i one neodlučne koji su više naginjali republikancima. Za mjesec dana mnogo će toga biti puno jasnije, a ispliva li Hillary kao jači igrač od Sandersa, za nju bi idealan protivnik bio Trump. Bijela kuća bila bi joj osigurana.

>> Ted Cruz na nacionalnoj razini pretekao Donalda Trumpa

>> Trump djeci iz Sirije: odlazite iz SAD-a!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije