Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TIPIČNE HRVATSKE PRIČE'
Povratak na članak

Stanovanje s roditeljima: Odselit ću se kad se udam!

Hrvatski mladići i djevojke žive s roditeljima. Iz nekadašnjih dječjih soba izlaze u tridesetim godinama života. To znači i kasnije zasnivanje obitelji pa i dugoročnu štetu za demografski urušeno društvo.

Komentari 31

DU
Deleted user
12:23 21.03.2017.

Sve polazi od kvalitetnog radnog odnosa. Mladi koji su na stručnom osposobljavanju mogu samo sanjati o vlastitom stanu. Čak i s plaćom od 3-4000 kuna je gotovo nemoguće živjeti pristojnim životom. Zašto jesti paštetu 7 dana u tjednu i živjeti u stanu od 25 kvadrata samo da se može reći kako si se "osamostalio"? Nema smisla.

VL
CP
Copy-Paste
12:41 21.03.2017.

Ok, da mladi na sjeveru europe (Danska, Švedska, Norveška) se odsele sa 19-20 godina, mladi u SAD-u dignu studentski kredit i rade uz faks pola radnog vremena, žive odvojeno od staraca. A, kak da mi to točno izvedemo u RH? Probaj studirat na FER-u, PMF-u, Medicini ili Pravnom fakultetu, radit i završit u roku. Neće ić. Ako digneš studentski kredit bit će ti lijepo godinu-dvije, a onda si nadrljo sljedećih 10. Ako završiš ekonomsku školu/ekonomski fakultet, nećeš ni nać posla u struci... Ako studiraš u Zagrebu, čekat ćeš vrlo dugo na mjesto u domu (ako ga uspiješ dobit), a dotad živš u jednom od najskupljih gradova u Europi (kad se uzme u obzir kupovna moć pojedinca). Ako u Hrvatskoj dobiješ otkaz nećeš nać posla, naše tržište rada nije ni približno kao ono u Danskoj ako već gledamo mlade iz Danske. Za to vrijeme nam soli pamet ista garda političara koja je uništavala zemlju unazad 25 godina. Pa se vi pitajte zašto mladi idu u inozemstvo.

VL
Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:09 21.03.2017.

Puca Vama ona stvar hoću li ja živjeti sa starcima ili ne!

VL
BI
bitcebolje
13:10 21.03.2017.

Smatram da je već glupo objavljivati članke ovoga tipa, kao i diskutirati o istome. Stručno osposobljavanje je 2400 kuna, strgali su se od napora i digli na 2620 - znači, da bude ravno minimalnog plaći u RH. Sa tom plaćomm možeš jedino "živjeti" ako živiš kod roditelja, jer si u mogućnosti svojim roditeljima pomoći a usput imaš i nešto za sebe. Sa tom plaćom živjeti sam je jako teško. Cijene plaća i cijene života su u apsolutnom nesrazmjeru, zato i sam uvijek kažem da je u RH raditi za minimalnu plaću uvreda za svakog čovjeka. Kakav stan? Kakvo odseljenje od kuće? Ako ovako nastavimo za 20 nas godina nema.

VL
DO
Dolinski
12:49 21.03.2017.

ima par tipičnih situacija u kojim osamostaljenje *nema* puno smisla, npr. ako je majka sama (udovica,...), i dijete samo (nije u braku), zašto bi sada oni trebali živjeti odvojeno kao samci, pa ljepše je majci sa svojim djetetom nego da živi sama, a djetetu je zgodno jer se ne mora previše bavit kućanstvom (teoretski bi se mogao više posvetit hobby-ima / karijeri / izlascima)

VL
Avatar buffalobill
buffalobill
13:39 21.03.2017.

Tko bi ostao sa roditeljima zivjeti ako imas posao i dobru placu kao npr. u zapadnim zemljama. Svatko voli biti svoj gazda, imati svoj stan, svoja cetri zida gdje ti nece roditelji gledati na sat sa dvadeset i kusur godina kad dolazis ili odlazis. Samo kod nas sa razinom placa Koje se dobijaju, a negovoreci o mogucnosti posla naci je ravno naucnoj fantastici se osamostaliti. Tako da ja mogu razumijeti mladez u nas sto se odlucuju kod roditelja ostajati jer bas i nemaju neki veliki izbor.

VL
GO
GodfridBujonski
13:44 21.03.2017.

Sve je to glupost pa Država počiva na držanju različitih društvenih elemenata i skupina ,zakaj se tu svi ne emancipirate a volite stvarati predrasude o nekoj nezavisnosti,samostalnosti i prividu a to mi je nešto najgore kad se radi;))... Možemo govoriti samo o pravednijoj socijalnoj politici koja bi danas u 21st. trebala biti na jednoj svemirskoj razini a ne kao što je...

VL
DU
Deleted user
12:50 21.03.2017.

Koji vam je vrabec zašto točno je živjeti pod istim krovom s roditeljima loše? To samo po sebi nema veze ni s natalitetom ni s ičim. Dakako da mladima treba ekonomska stabilnost, no kaj je vama, zašto bi država čija je specifičnost "gradnja kuće s etažom za djecu kad odrastu" preferirala da zaposleni mladi odsele od kuće? Da bi što temeljitije podcijenili ono što su roditelji privrijedili za njih? Tko hoće, nek odseli, tko hoće, nek ostane, jedno i drugo ima nedostatke i prednosti. Treba kupovati novosagrađene stanove za kojima nema potražnje, makar pod cijenu da nam propada ono što imamo? Pa, tak se otprilike država odnosi prema svojoj imovini, zašto to namećete i građanima, stanje je dapače alarmantno praznih i zapuštenih kuća i oronulih fasada i praznih stanova koliko voliš a vi još to i potičete?

VL
AM
Ameise
14:55 21.03.2017.

Sa 20 razgulio u Austriju i od tada zivim sam (sad sa obitelji). Da sam ostao kuci vjerovatno bi zivio jos kod staraca, bez osnovane obitelji. Hocu reci da ljudi imaju posao ne bi sigurno ostajali kod roditelja.

VL
CH
chupakabra
12:53 21.03.2017.

zahvalite bankama i državi koja okrece glavu na njihovo drzanje fige na leđima i kamatari kako joj odgovara

VL
Avatar Domoljupko
Domoljupko
13:36 21.03.2017.

Pa svakome je jasno da ova država nema budućnosti, osim onih koji imaju koristi od nje pa mažu oči ovcama nekakvim domoljubljem i sličnim glupostima a istovremeno pune bankovne račune milionima eura.

VL
ME
Meter
15:00 21.03.2017.

Možda je bolje - udat ću se kada se odselim

VL
DU
Deleted user
15:27 21.03.2017.

Lijepa reklama za banke koje nude kredite. Ono nemate novca za stan? Stavite pod hipoteku roditeljski stan da bi djeca sebi kupila svoj stan.

VL
HU
hung_up
02:11 22.03.2017.

Ovo je istina.zene se i udaju i prave djecu samo da se nekome uvale u kucu..kad ne bi mogla sebe uzdrzavati bilo bi me sramota otic u neciju kucu zivit

VL
SD
sdpesticid
16:05 21.03.2017.

a netko će za diplomski ili pak pisati znanstveni rad na hrvatskom procesu prelaska iz soc-komunizma u tzv. demokracijsko-liberalni-divlji-kapitalistički sustav i što god napiše a da se spomene kriminal ima prolaz, kako s diplomskim tako i znanstveni jer isti je valjda i fundament svega.

VL
IK
ikonoklast
16:04 21.03.2017.

ja sam si kiosk ilegalno dogradio odma do roditelja..

VL
DU
Deleted user
13:17 21.03.2017.

Za 10-ak godina možete slobodno zaboraviti na POS-ove stanove i slične socijalne poticaje. Mirovine su već danas u rangu socijalne pomoći, za 20 godina će biti tolike da vam roditelji neće moći preživjeti od svojih mirovina. Radite, štedite i gradite kapital. Kako to radite nije bitno, glavno je da se pripremate na smrt socijalne države.

VL
Avatar reference
reference
16:55 21.03.2017.

Otici ce kad se uda, I dje ce otici, kod muza zivjeti sa njegovim roditeljima.ahahahaaa, u ovim godinama jos uvijek zive sa roditeljima. vanka bi mislili da im nesto fali, da imaju nekih mentalnih problema kad ne mogu zivjeti samostalno.. Zive u kucama koje je pradjed napravio jos u doba republike ili u austrougarskoj ili djed u kraljevini Jugoslaviji ili u stanovima sto su dobili od komunista prije 50 godina pa se smjenjuju generacije, na zapadu napunis 18 godina ides iz kuce a tu "djeca" od 30 godina jos uvijek zive sa roditeljima, zive ko svinje jedne te iste obitelji tri generacije zive zajedno, baba spava u jednoj sobi, kcer sa materom u drugoj, zet sa dvoje djece u dnevnom boravku a otac na balkonu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.