Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stanka u Saboru zbog štrajka glađu radnika Konstruktora

Vukšić: Ova Vlada nema hrabrosti napraviti reformu sudstva, pravosuđa i zbog toga danas imamo postupke koji odlučuju o sudbini radnika koji traju godinama
11. srpnja 2014. u 11:09 3 komentara 203 prikaza
Branko Vukšić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Laburist Branko Vukšić zatražio je jutros u Saboru stanku zbog štrajka glađu koju su radnici Konstruktora najavili za ponedjeljak jer nemaju pomoć države. Podsjetio je da su zastupnici prije tri dana raspravljali o Zakonu o radu gdje je naglašeno da je taj prijedlog kompromis koji je najbolji za sve tri strane, za radnike, poslodavce i za državu.

- Koliko je iluzorno očekivati da će novi Zakon o radu koji smanjuje radnička prava, pogodovati radnoj atmosferi u Hrvatskoj i koliko će se pomoću tog Zakona o radu poboljšati uvjeti rada radnicima dovoljno govori i recimo situacija koja se događa ovih dana u Konstruktor inženjeringu gdje radnici pokušavaju dobiti plaće, zaostatke plaće čak iz 2012.godine. Zbog nefunkcioniranja pravne države, zbog toga što Vlada svaki puta kada se pojavi neki problem u poduzeću koje nije u vlasništvu države kaže mi tu ništa ne možemo. Onda je ona Nietzscheova da je država laž točna, što će građanima Republike Hrvatske država ako država ne može zaštiti građana, što će hrvatski sudovi ako sudovi suduju godinama i ako kada bi trebalo doći do završetka postupka svaki put se vraća postupak na prvostupanjski sud – zanimalo je Vukšića koji je primijetio da se političari olako odnose prema problemima radnika koji nisu dobili plaće u 2012., koji nisu dobili nekoliko plaća u 2013. i kojim se neredovito isplaćuju plaće u 2014. godini.

- Zato apeliram na Vladu, apeliram i na sudove što vi kažete ne smije se utjecati na sudove da rješavaju predmete u razumnim rokovima, međutim ova Vlada nema hrabrosti napraviti reformu sudstva, pravosuđa i zbog toga danas imamo postupke koji odlučuju o sudbini radnika koji traju godinama – rekao je Vukšić.

>> Radnici Konstruktora opet na ulicama: Žderiću, javi se!

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'