Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jovanović pisao Plenkoviću:

'Stanje u zdravstvu je neizdrživo. Premijeru donesite konkretan strateški plan'

Željko Jovanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.09.2019.
u 12:30

Bolnički sustav je financijski neodrživ, a Hrvatska bilježi pad na ljestvicama koje mjere dostupnost zdravstvenih usluga i ishode liječenja, napisao je Jovanović u pismu Plenkoviću

U znak podrške današnjoj prosvjednoj akciji zdravstvenih radnika „Pet do 12“, SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović poslao je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ukazuje na kritično i neizdrživo stanje u zdravstvu koje je pred kolapsom. Premijera zato poziva da bez odlaganja na prvoj narednoj sjednici Vlade donese konkretan strateški plan upravljanja sustavom zdravstva i da u njemu slobodno koristi SDP-ove ideje i prijedloge, jer zdravlje i zdravstvo ne smiju imati stranačku boju, a ako to nisu u stanju poziva ih da raspišu prijevremene izbori i da građani imaju mogućnost odlučiti o novom vodstvu Republike Hrvatske.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, mr. sc. Plenković, U nemogućnosti da, kao zastupnik Hrvatskog sabora u vrijeme ljetne stanke, na drugi način ukažem na goruće probleme hrvatskog zdravstva, na neodgovornost, nesposobnost i nerad ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića, te u znak podrške današnjoj prosvjednoj akciji zdravstvenih radnika „Pet do 12“ šaljem Vam ovo otvoreno pismo u kojem, kao i ogromna većina zdravstvenih radnika i hrvatskih građana, ukazujem da je stanje u sustavu zdravstva kritično, neizdrživo i pred kolapsom. Hrvatski zdravstveni sustav nalazi se u ozbiljnim problemima već duže vrijeme, a iz Ministarstva zdravstva nikakva suvisla i cjelovita reforma nije pokrenuta.

Unatoč brojnim zastupničkim pitanjima, saborskim raspravama, tematskim sjednicama u Hrvatskom saboru, na kojima je nadležnom ministru višekratno ukazano na goruće probleme zdravstva, nikakav konkretan potez iz nadležnog ministarstva nije učinjen. Upravljanje najvećim bogatstvom zdravstvenog sustava, ljudskim potencijalima u zdravstvu, je katastrofalno i prijeti potpunim kolapsom ako se odmah ne poduzmu konkretne mjere koje će spriječiti kadrovsko urušavanje sustava zdravstva. Na djelu je i tiha privatizacija zdravstva, tko nema novaca osuđen je na beskrajne liste čekanja, prosječni životni vijek u Hrvatskoj zaostaje za onim u EU, a godine zdravog života još su u većem zaostatku u odnosu na zemlje EU. Dugovi u zdravstvu bujaju, postojeća sredstva se neracionalno troše, posebno u bolničkom sektoru uz slaba ili nikakva ulaganja u ljudske resurse i opremu. U većini bolnica manjka i najosnovnije medicinske opreme i lijekova. Bolnički sustav je financijski neodrživ, a Hrvatska bilježi pad na ljestvicama koje mjere dostupnost zdravstvenih usluga i ishode liječenja.

Liste čekanja postale su ponovno neprihvatljivo duge. Neki specijalistički pregledi se čekaju i godinama što dovodi do tihe privatizacije zdravstva jer kada pacijent ne može na vrijeme ostvariti pravo na specijalistički pregled, primoran je spas potražiti u privatnom sektoru. To si, međutim, brojni građani ne mogu priuštiti, pa je njihovo pravo na zdravlje ugroženo. Nedostatak liječnika te medicinskih sestara/tehničara, kao i ostalih zdravstvenih radnika prijeti kolapsom zdravstvenog sustava, liječnici, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici tijekom cijele godine rade u neljudskim, opterećujućim uvjetima, bez odmora jer rade iz prekovremene satnice u satnicu, a nemaju vremena niti za godišnji odmor.

Zbog takvih neadekvatnih uvjeta rada, ali i nepriznavanja obrazovnih kvalifikacija i diploma, niskih plaća i gubitka vjere u sustav, zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku svakim danom i u sve većem broju. Vlada ne želi povećati plaće liječnicima, medicinskim sestrama, kao ni učiteljima, policajcima, vatrogascima. Novca za povećanje plaća ima, samo za to nema političke volje. Ako želimo zadržati ljude u Hrvatskoj, treba povećati plaće. Od dosadašnjeg smanjenja stope PDV-a su koristi imali samo uvozni lobiji i vlasnici trgovačkih lanaca, a ne građani. Slično će biti i s najnovijim smanjenjem opće stope PDV-a s 25% na 24% pri čemu građani ništa od toga neće osjetiti, a 2 milijarde kuna opet će završiti samo u profitima trgovačkih lanaca.

Takozvana „porezna reforma“ nije povećala plaće najugroženijim građanima i građanima koji se nalaze pod migracijskim pritiscima, već samo za 18 000 najbogatijih, uključujući Vas predsjedniče Vlade, kao i predsjednika Sabora, gospodina Jandrokovića. Stoga, pozivam Vas, gospodine Plenković, da bez odlaganja na prvoj narednoj sjednici Vlade donesete strateški plan upravljanja sustavom zdravstva i u njemu slobodno koristite naše ideje i prijedloge, jer zdravlje i zdravstvo ne smiju imati stranačku boju. Naime, jasno je da ministar Kujundžić ne zna ili neće ponuditi strateški okvir za rješavanje problema u zdravstvu. Upravo zato mi iz SDP-a nudimo mjere koje imaju za cilj postaviti zdravstvo na zdrave noge.

Naš plan reforme zdravstva se temelji na četiri načela koja smo inkorporirali u naše prijedloge mjera. Ta četiri načela su: 1. Sustav vrijednosti koji obuhvaća samoodrživost, učinkovitost, pristupačnost, efikasnost i racionalnost. 2. Sustav po mjeri čovjeka koji mora funkcionirati bez uvođenja dodatnih plaćanja zdravstvenih usluga i uz jednake cijene za sve građane. 3. Sustav integriranih rješenja koji će osigurati poboljšanje kvalitete usluga i kvalitete zdravlja građana kroz integraciju na regionalnoj razini uz zadržavanje radnih mjesta i bolju povezanost djelatnosti u zdravstvu. 4. Sustav otvorenih vrata koji podrazumijeva dodatne, nestandardne usluge u popodnevnoj i noćnoj smjeni – u periodu od 16h do 8h – kako bi se spriječila daljnja privatizacija zdravstva, otvorila nova radna mjesta te povećali prihodi za zdravstvo. Iz ta četiri načela proizlaze konkretne mjere.

Zdravstvo se mora postaviti na zdrave temelje tako što će se : - svim građanima osigurati jednaku i visoku razinu zdravstvene zaštite bez obzira iz kojeg dijela zemlje dolaze vodeći posebnu brigu o poboljšanju zdravstvenih usluga na otocima, ruralnim područjima te brdsko-planinskim područjima, - smanjiti liste čekanja, - zadržati to da ranjive skupine poput djece, umirovljenika, osoba s niskim prihodima, osobe s invaliditetom ostanu oslobođene plaćanja doprinosa, - uvesti obavezno praćenje ishoda liječenja pacijenata, kao glavnog kriterija vrednovanja rada i plaćanja usluga zdravstvenih ustanova, - pokriti cijelu Hrvatsku hitnom helikopterskom medicinskom službom kako bi se za sve životno ugrožene osigurala skrb unutar zlatnog sata, - uvesti centralno i koordinirano planiranje potreba i nabave u zdravstvu, - otvoriti bolnice i izvan dosadašnjeg radnog vremena te time osigurati priljev bolesnika iz domene zdravstvenog turizma i privatnog sektora te osigurati dodatni prihod sustavu i mogućnosti dodatne zarade zaposlenima u zdravstvenom sustavu, - stvoriti Nacionalne centre izvrsnosti(koje neće biti locirani samo u Zagrebu) kako bismo učinili dostupnom najkvalitetniju i najsofisticiraniju zdravstvenu skrb.

U takvim centrima (npr. Nacionalni centar za dijabetes, Nacionalni centar za srce, Nacionalni centar za maligne bolesti itd.) bili bi liječeni najzahtjevniji bolesnici iz cijele zemlje i dobivali bi zdravstvenu pomoć od najvećih stručnjaka za određeno područje medicine, - povećati kapacitete dnevnih bolnica, - omogućiti subvencije kamata na stambene kredite za zdravstvene djelatnike kako bi im pomogli u rješavanju stambenog pitanja i stvoriti mehanizme nagrađivanja koji će poticati odgovornost i produktivnost, - osigurati normalne uvjete rada, nagrađivanja, usavršavanja i napredovanja svim zdravstvenim radnicima - ujednačiti kvalitetu zdravstvene usluge kroz integraciju i suradnju regionalnih bolnica i odjela te stvaranju manjih centara s većim protokom pacijenata.

Također, i ovom prilikom pozivam Vladu da odustane od smanjenja opće stope PDV-a sa 25% na 24% čime bi se odmah oslobodio iznos od 2 milijarde kuna (2.5 puta više od potrebnih 800 milijuna kuna za zahtjeve u zdravstvu i obrazovanju). Nadalje, usvajanjem SDP-ovog prijedloga za povećanje osobnog odbitka s 3.800 na 5.000 kn i s 2 milijarde kuna „oslobođenog“ novca, svim zaposlenima u Hrvatskoj koji danas plaćaju porez na dohodak porasle bi plaće između 330 i 500 kuna. To je mjera koja bi zahvatila oko 700 tisuća ljudi, ali među njima posebno učitelje, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje, te liječnike – ovom mjerom te plaće između 5.000 i 7.000 kn porasle bi dodatno za 5-6,5%. Uz prihvaćanje prijedloga sindikata da se plaće u sektoru zdravstva povećaju za 3+4%, te u obrazovanju za 6,1%, što mi u SDP-u apsolutno podržavamo, plaće učitelja i medicinskog osoblja porasle bi ukupno – kumulativno 12-13%, a plaće liječnika kumulativno oko 10%. U mandatu ove Vaše Vlade, gospodine Plenković, Hrvatsku je napustilo preko 200.000 ljudi.

Ljudi iseljavanju zbog niskih plaća, nedostupnog zdravstva, korupcije i nepovjerenja u institucije. Ako niste u stanju osigurati rješavanje ovih ključnih životnih problema bilo bi u interesu svih građana Hrvatske, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da raspišete prijevremene izbore i da građani imaju mogućnost odlučiti o novom vodstvu Republike Hrvatske. Uz pozdrav, izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović, dr.med., mr. oec. Zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru Član Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora Član odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora.

Video: Demografska slika Hrvatske

Komentara 1

Avatar Denis Plamenac
Denis Plamenac
12:56 04.09.2019.

Ako ne postoji, treba osnovati komisiju koja će utvrditi gdje nepotrebno odlazi proračunski novac i onda uzeti svima gdje se mora i može uzeti uz jasno i pošteno obrazloženje da se ulaže u kvalitetu života i budućnost Hrvatske. Pa takoo pomalo uzeti crkvi, pomalo onima koji imaju preko 5-6000 kn, a mirovinu ostvaruju po posebnim propisima, treba novac uzeti kojekakvim nekorisnim udrugama, prekobrojnim turističkim zajednicama, Pupovčevim Novostima, saborskim zastupnicima, kojekakvim ravnateljima, nepotrebnoj administraciji... Ma lako bi se utvrdilo kome treba uzeti, ali politika izviri i kad zagrizeš u burek, a kako neće iz pitanja o raspodjeli novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije