Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpomognuta područja

Stan u Vukovaru moći će se otkupiti za 180 eura po kvadratu

vukovar
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
08.02.2019.
u 17:54

Hrvatska je u obnovu nakon rata uložila 22 milijarde kuna

Vlada je jučer usvojila Uredbu o kriterijima za bodovanje prijava za stambeno zbrinjavanje na potpomognutim područjima kojima će se pokušati na tim, ionako demografski opustošenim područjima RH postojeće stanovnike privoljeti da ostanu ondje živjeti, a pokojeg novog stanovnika privući da se doseli.

Tako će posebne bodove na listi prvenstva dobivati obitelji s više djece, mladi parovi koji imaju do 40 godina, a bodovat će se i stupanj obrazovanja te duljina prebivanja na području za koje se podnosi prijava za stambeno zbrinjavanje.

Uredbom će se prvi put, rekao je državni tajnik Nikola Mažar, u ravnopravan položaj staviti i obitelji koje niz godina čekaju stambeno zbrinjavanje jer za svaku godinu čekanja dodaje im se 10 bodova. Bodove donosi i braniteljski status, vojni invaliditet, a bodove će dobiti i obitelji smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja.

– Ovo bi trebalo pridonijeti ravnomjernom razvoju Hrvatske i u konačnici demografskoj revitalizaciji – rekao je Mažar. Najamnina stanova iznosit će samo 20 posto zaštićene najamnine, odnosno 54 lipe po kvadratu ili 27 kuna za 50 kvadrata. U Vukovaru će se pak kvadrat stana moći otkupiti za 180 eura.

U sklopu usvojene uredbe, objavljeni su i podaci o ratnoj šteti iz Domovinskog rata i o novcu koji je Hrvatska od završetka rata do danas uložila u obnovu razrušenih stanova i kuća. Prema izvješću Komisije za popis i procjenu ratnih šteta iz 1999., izravna ratna šteta iznosila je oko 37,1 milijardu dolara, uništeno je oko 217 tisuća stanova i oko 50 tisuća kuća, što je utjecalo na 1,4 milijuna stanovnika, rekao je Mažar.

Hrvatski BDP tek se 2004. godine vratio na onaj iz predratne 1990., zbog čega smo izgubili 15 godina razvoja, rekao je Mažar. Hrvatska je provedbom programa obnove i stambenog zbrinjavanja do sada uložila 22 milijarde kuna, odnosno sagradila je 156.500 kuća i stanova, za što je utrošeno 17,5 milijardi kuna, zaključio je državni tajnik.

VIDEO Vukovar nekad i sad

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Olujni
Olujni
23:01 08.02.2019.

I da besplatno dobijes stan tamo, sto ces onda? Jesti zidove? Placati racune zidovima? A ako ces nekim cudom negdje i naci posao, "dostojanstven" minimalac ti je zagarantiran.

MI
midea
18:18 08.02.2019.

Hrvatska uložila 22 milijarde u obnovu ? a koliko je Srbija platila za ratna razaranja , niti lipe !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije