Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Stan od 60 metara četvornih bit će jeftiniji i do 20.000 eura

Na tržištu je oko 20.000 neprodanih stanova. Država će ih nuditi po cijenama koje vrijede i za klasične POS-ove stanove.
22. siječnja 2013. u 17:18 64 komentara 483 prikaza
pos stan
Foto: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Nakon što je program Društveno poticane stanogradnje (POS) zamro, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavila je njegovo “oživljavanje”. Ove godine za program POS-a Ministarstvo je osiguralo 210 milijuna kuna, gotovo četiri puta više nego lani, pa će do kraja godine započeti gradnja čak 745 stanova.

Poziv za POS u Klari

Prvi javni poziv za kupnju stana po POS modelu bit će objavljen već u srijedu na internetskim stranicama APN-a (Agencije za posredovanje nekretninama) i to za lokaciju “Klara” u Zagrebu, gdje će uskoro započeti gradnja 332 stana koji će se prodavati po cijeni od 1.100 eura po kvadratu.

Ministrica je najavila i novi program “POS Plus” koji bi trebao startati ovog ljeta. Po povlaštenoj cijeni, onoj koja vrijedi i za POS-ove stanove, građanima će se ponuditi svi stanovi u Hrvatskoj koji su izgrađeni, ali nisu prodani. Po gruboj procjeni Ministarstva takvih je stanova oko 20 tisuća.

– POS Plus je model koji će omogućiti kupnju novih, već izgrađenih stanova koji se prodaju na tržištu. Novost je da će kupci takvih stanova kupoprodajni ugovor potpisivati s državom, a ne s bankom. Znači, uvjete kreditiranja neće određivati banke nego država, odnosno APN – objasnila je ministrica. To znači da će građani sami izabrati stan koji žele kupiti, javiti se APN-u, ući u program “POS Plus” i tada potpisati ugovor s APN-om po uvjetima kakvi važe i za klasične POS-ove stanove.

Primjerice, stan od 60 metara četvornih, tržišne vrijednosti 66.000 eura (1.100 eura po kvadratu), kupca će na koncu stajati čak 19.800 eura manje nego da je isti stan kupio na tržištu klasičnim stambenim kreditom na rok od 30 godina.

Ostaje učešće od 20 posto

– Umjesto najmanje 316 eura koliko bi mjesečno plaćali ratu stambenog kredita za takav stan, kupci će plaćati 261 euro mjesečno – rekao je direktor APN-a Željko Uhlir. Kako su kazali Uhlir i Mrak Taritaš, program “POS Plus” još se brusi u pregovorima s bankarima. Ali ideja je da se putem tog modela neće moći kupovati luksuzni novi stanovi, da će cijene biti limitirane na maksimalno 1.100 eura po metru četvornome, a razliku do tržišne cijene “pokrit” će država. Nije tajna da takav model, osim kupcima prve nekretnine, pogoduje i građevinarima i bankarima zbog ogromnog broja novih neprodanih stanova.

– Naš posao je i bavljenje politikom stanovanja, a interes nam je i da građevinski sektor preživi – rekla je ministrica graditeljstva.

Loša je vijest da će građani i u kupnji stanova po POS Plus programu morati platiti učešće od 20 posto.

>>POS u Zagrebu i Splitu: Napokon stanovi po 1125 eura za kvadrat

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i duplo skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • burza:

  Po tome država uzima posao trgovcima nekretninama i poćinje se baviti trgovinom umjesto da se bavi otvaranjem proizvodnim zanimanjima i industrijom

 • Avatar puky
  puky:

  ... dakle država će subvencionirati prodaju već izgrađenih stanova ... svi koji su do sada legalno gradili - budale ... svi koji su kupili stanove po tržišnim cijenama - budale ... samo su pametni oni kojima će partija svojim zakonima, ... prikaži još!, uredbama i političkim odlukama život lijepim i luksuznim učiniti ... prihvatljivo je izgradnju novih stanova subvencionirati ali već izgrađenih je kriminal ... strava ...

 • brle brkić:

  zaboravili su reć da kupnjom stana kupujete i skupe režije koje sveukupno su veće od rate kredita.