Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počinje gradnja

POS u Zagrebu i Splitu: Napokon stanovi po 1125 eura za kvadrat

stanovi
28.12.2012.
u 18:58

Zainteresirani se mogu prijaviti već u siječnju, a stanovi bi trebali biti gotovi za godinu i pol. Boduje se brojnost obitelji, stručna sprema, ratni status...

U Zagrebu i Splitu već na proljeće 2013. godine počet će gradnja 562 stana u državnom programu poticane stanogradnje.

Cijena možda i manja

Time je nakon četiri godine “pauze” ponovno pokrenut POS koji će osim zadovoljenja potreba građana za povoljnijim rješenjem stambenog pitanja potaknuti odavno posrnuli sektor građevine. Novi stanovi, njih 332, investitor kojih je državna Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama barem kad je o Zagrebu riječ, gradit će se u Svetoj Klari, na zemljištu od 12 tisuća četvornih metara, a u Splitu predviđena je gradnja kompleksa od 230 stanova koji će se graditi u predjelu Kila.

– Ovu smo godinu maksimalno iskoristili za sređivanje stanja i pripremu investicija u 2013. godini. Dvije su zadaće naše agencije, i to zadovoljenje stambenih potreba građana, i istodobno unapređenje graditeljstva – poručio je Željko Uhlir, direktor APN-a.

Ukupna investicijska vrijednost stanova koji će se graditi u zagrebačkoj Klari bit će 200 milijuna kuna, a 150 milijuna kuna predviđena je vrijednost ukupne gradnje stanova u Splitu. Površina stanova u oba kompleksa bit će od 40 kvadrata do četverosobnih od 104 četvorna metra. U Sv. Klari ponudit će se šesnaest jednosobnih, 120 jednoipolsobnih, 103 dvosobnih, 12 dvoipolsobnih, 39 trosobnih, četiri četverosobna stana, a najviša cijena bit će im 1125 eura po četvornome metru.

– Prodajna cijena stanova formirat će se ovisno o rezultatima provedenih javnih natječaja za obavljanje radova, ali cijene neće biti veće od 1125 eura. Očekujemo i niže cijene po četvornome metru – rekao je Uhlir. Kako je najavio tijekom novog pokretanja POS-a, Grad Zagreb nije se uključio, a Grad Split pokazao je znatno veće zanimanje.

– Baš jučer na gradskom vijeću Splita vijećnici su se složili da će Grad Split prodati zemljište za stanove i sufinancirati komunalnu infrastrukturu, a u Zagrebu nema takvog zanimanja za poticajnu stanogradnju – rekao je Željko Uhlir. Stanove POS-a mogu kupiti svi građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a prijavit će se moći već od sredine siječnja kada će se raditi liste zainteresiranih i početi bodovanje.

Popis iz 2009. godine

– Boduje se brojnost obitelji, u kakvom su sada stanu, stručna sprema, ratni status iz Domovinskog rata – objašnjava direktor APN-a. Prema posljednjoj službenoj listi prvenstva iz 2009. godine, u Zagrebu je za POS zadovoljilo uvjete osam tisuća, dok je u Splitu uvjete zadovoljilo 1300 građana. Naime, od 2001. godine kada je pokrenut program poticane stanogradnje, u stanogradnji su ostvarene investicije od 2,4 milijarde kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije