Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETEKCIJA NOVIH SOJEVA

'Štampar' ima nove testove: Otkrivaju mutirane varijante virusa i 10 puta su jeftiniji

"Drive in" testiranje na COVID-19
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
17.03.2021.
u 21:14

Trenutno primaju oko tisuću uzoraka dnevno, među kojima je oko 10 posto pozitivnih, a mutiranih varijanti sve više

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" validirao je testove koji detektiraju opasne nove varijante koronavirusa.

- Novim testom možemo zaključiti je li osoba pozitivna, ima li mutirani soj virusa ili čisti SARS-CoV-2 virus, objasnila je u srijedu za Dnevnik HTV-a Matea Kvaternik Celjak iz "Štampara".

Test je 100 posto pouzdan u detektiranju britanske varijante koja je u Hrvatskoj najraširenija, a traje sat i 45 minuta. U "Štamparu" kažu da su se nove varijante do sada otkrivale isključivo sekvenciranjem genoma virusa koje stoji više od 1000 kuna. 

- Novi test deset je puta jeftiniji, brz je i podudara se sa sekvenciranjem u slučaju britanske varijante, objasnila je voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš.

>> VIDEO Što sve znamo o britanskom novom soju koronavirusa koji je zabilježen i u Hrvatskoj

Trenutno primaju oko tisuću uzoraka dnevno, među kojima je oko 10 posto pozitivnih, a mutiranih varijanti sve više.

"Na britanski soj virusa otpada oko 50 posto", kažu iz "Štampara", a iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su da je ta varijanta ušla i u zatvor u Remetincu gdje je zaražen službenik i dvoje istražnih zatvorenika.

U Hrvatskoj je sekvencioniranjem u Europskom centru za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) potvrđen i prvi slučaj brazilskog soja, no u "Štamparu" kažu da je riječ o blažoj inačici koja se još istražuje.

"To je također brazilska varijanta, ali nije p1, nije među ta tri koji izazivaju posebnu zabrinutost", objasnila je Vraneš.

U Nastavnom zavodu "Dr. Andrija Štampar" u pogonu je i novi aparat za dijagnostiku koronavirusa vrijedan više od tri milijuna kuna. U 24 sata može izolirati oko 1300 uzoraka koronavirusa, što ubrzava i unapređuje dijagnostiku bolesti. 

>> VIDEO Što do sada znamo o brazilskom soju koronavirusa i zašto zabrinjava znanstvenike

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar šaka_jada
šaka_jada
21:40 17.03.2021.

Ima li taj "Štampar" možda podatak da je DićBan bio cijepljen tamo , još kad je živio??

MI
mile06
22:17 17.03.2021.

Samo vi pisite necete dugo Narod se vec Probudio

DU
Duslikr
22:22 17.03.2021.

Majke ti mile dok samo otkrijemo ovu bolest već smo potrošili pare za liječenje i osoblje, a tek sve ostalo što smo bacili u rupu zbog "obrane".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije