Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆNA PORUKA BISKUPA SLOBODANA ŠTAMBUKA
Povratak na članak

Štambuk: Vjera nije tek za kućnu uporabu, a vjernici nisu privjesak

Vjernik zna i to zastupa: vjera i vjersko uvjerenje nije i ne smije biti kao kakav prigodni privjesak ili haljina koja se oblači ili svlači, već prema potrebi, piše biskup Štambuk.

Komentari 12

SM
SMITSMIT
11:29 16.12.2009.

sbiki13 Ti si mali Bravarov,ti bi u partizane.Pa idi kmetu...kmetuj, gnjidico-šugico....

VL
OB
-obrisani-
11:40 16.12.2009.

Ti crkvenjaci (prodavači magle) cijelu povijest se ulizuju vlasti, kakva god bila. Dobro jednima i drugima. Na svakom otvorenju ceste oni škrope a znaju da je sagrađena na korupciji. Kad voda dođe do grla, kao sada, zacvrkutaju nešto. Kao, stalo im je do naroda a zapravo misle samo na sebe.

VL
DO
dobravila
12:12 16.12.2009.

U predožićno vrijeme , svatko od nas bi se trebao upitati koliko dobrih dijela je učinio bližnjima svojima ! Neka dobrota uđe u sva srca ! I u ona ateistička !

VL
AF
anti.F.
23:08 16.12.2009.

Gosp.Stambuk:mi vjernici znamo tocno staje VJERA,vi i vasi ste ti koji dovodite u pitanje i boga i vjeru.Ncisti iz K.C i vase sramotni G.K.su oni koji od HR-katolika prave extremiste,jednostavno receno;HRVATSKI BISKUPI SU SRAMOTA ZA HRVATSKI NAROD.

VL
Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
11:04 16.12.2009.

Ja mislim da je vrijeme za drugu epizodu.Mozda poruka treba da ima isti ishod ali prica treba da se \"EDITIRA\" jednostavno je potrosena.

VL
ZE
zeljko44
12:02 16.12.2009.

boze sacuvaj me od ovih stumbeka i bozanica. daj im snagu da prvo ociste svoj prag proslosti i sadasnjosti.

VL
Avatar punkufer
punkufer
12:31 16.12.2009.

Crkva je u Hrvatskoj oduvjek bila stup hrvatstva, potpora narodu i hrvatskoj državnosti. Najbolji dokaz za to je to što su se na nju u nedavnom ratu na nju jednakom mržnjom obrušili i četnici s kokardama i jugo-partizanski komunisti sasa zvijezdama na kapama. Možda neki Hrvati ne znaju što je za njih dobro i tko im je prijiatelj ali ovi zločinci su to znali - zato su i zatirali Crkvu gdje god su mogli. Žalosno je da četnici znaju bolje od Hrvata što treba uništiti da se uništi Hrvate.

VL
Avatar kresh_35
kresh_35
13:23 16.12.2009.

vjera je samo za po doma i za crkvu, NIGDJE drugdje toj prevari nije mjesto

VL
DU
Deleted user
14:16 16.12.2009.

@Punkufer, \"Ckva je u Hrvatskoj oduvjek bila stup hrvatstva, potpora narodu i hrvatskoj državnosti.\" - malo povijesne knjige, pa ćeš fino vidjeti da je Hrvatska upravo uz KC uvijek bila nečiji sluga. A o tome kakva je KC možda najbolje govori da su bili glavni pomagač nacističkim zločincima (ukljulčivo i Pavelića) koji su bježali iz Europe. A ovo s partizanima... Možda ih je ostalo još stotinjak u svim državama bivše Juge i sada su to starci s preko 85 godina - ako su ti senilni starčeki opasnost po RH, onda stvarno ne mžemo govoriti o ozbiljnoj državi. I kad smo već kod partizana - u DR je Hrvatsku branilo daleko više partizanskih unuka i sinova nego ustaških, ali eto, danas nije popularno govoriti o tome.

VL
KN
knezovma
15:22 16.12.2009.

Hvala Vam uzviseni biskupe za ovu poruku svima.Svi ovi koji imaju nesto protiv Vase molitve ili neznaju sto znaci biti vjernik ili traze da se vjera prilagodi njima.Biti vjernik znaci ciniti dobro,voliti obitelj,domovinu,ljude oko sebe itd.

VL
ST
starimladi
22:09 16.12.2009.

Pravo na javno izražavanje treba imati svatko, međutim, biskup je u kontradikciji kada s jedne strane zahtijeva slobodu mišljenja, vjerovanja i izražavanja, a s druge strane ljudima nalaže što bi trebali vjerovati i misliti i kakve stavove zastupati. Svaki vjernik ima pravo na vlastito etičko promišljanje i shvaćanje vjere, ima i moralnu dužnost kritički preispitivati djelovanje Crkve, međutim KC ima svoje mehanizme zatiranja takve kritike u začetku. Crkvu navodno čine svi vjernici, a kad se govori o stavovima KC, kler nameće isključivo svoja stajališta, a da vjernike ništa ne pita. KC je po svojim ustrojem izrazito nedemokratična institucija unutar koje nema dijaloga niti propitivanja stavova. Takva hijerarhijska struktura Crkve je beskrajno daleko od Isusovog u izrazito demokratičnog učenja. Smatram također da su prosječni vjernici puno bolji i normalniji ljudi od svećeničke elite i da se oni često ne slažu s tim kako je Crkva organizirana i kako se kler ponaša, ali ne mogu ništa promijeniti. Zapravo mogli bi, ili zatražiti promjene ili istupiti iz Crkve, ali za to nemaju dovoljno hrabrosti i samosvjesti pa im preporučam da preispitaju svoju savjest i promisle može li ih ovakav srebroljubljivi i vlastoljubljivi kler zastupati. Ako ne, neka mijenjaju ustroj Crkve ili neka istupe iz nje.

VL
ST
stijef
06:51 17.12.2009.

dragi katolicki teroristi nikako da razumiju da oni kao vjernici smiju bas sve, osim onoga sto smeta drugima (kao sto smeta njima kad to rade drugi koji jednako imaju svoja prava) - dakle, \"ne guraj prst u oko prijatelju, susjedu i sugradjaninu, da ni on to ne bi cinio tebi\" - sto tu ima tako jako nejasno za shvatiti??? (i pri tome, naravno, nevjernike takodjer treba tretirati kao grupu koja ima jednaka prava biti slobodna od tudje vjere, na isti nacin kao sto katolici zele biti slobodni od, recimo, muslimanskih ili subotarskih ili nevjernickih \'zastranjenja\' :-)

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.