Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIĆNA PORUKA BISKUPA SLOBODANA ŠTAMBUKA

Štambuk: Vjera nije tek za kućnu uporabu, a vjernici nisu privjesak

Slobodan Štambuk
Arhiva VL
16.12.2009.
u 10:44

Vjernik zna i to zastupa: vjera i vjersko uvjerenje nije i ne smije biti kao kakav prigodni privjesak ili haljina koja se oblači ili svlači, već prema potrebi, piše biskup Štambuk.

Vjera nije samo za kućnu uporabu, poručio je u svojoj ovogodišnjoj božićnoj poruci hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk, kako javlja Ika.

- U vrijeme brojnih prodavača magle, sijača straha i neizvjesnosti, u vrijeme kada je vjera i vjersko uvjerenje i život po vjeri stavljeno na veliku kušnju, brojni bi željeli nas vjernike osloboditi 'tereta savjesti', jer, tobože, 'vjera je za prostore crkve, a ne za ulicu; nije za radno mjesto, ne treba je ponijeti sa sobom na biralište, svakako nije za javno pokazivanje…'.

Kao da nam preporučuju: moli se ti u svojem domu, ali čim izađeš vani, u susretu s ljudima postupaj onako kako ti se kaže, da slučajno ne bi nekoga tko drukčije misli – uvrijedio! A vjernik zna i to zastupa: vjera i vjersko uvjerenje nije i ne smije biti kao kakav prigodni privjesak ili haljina koja se oblači ili svlači, već prema potrebi, piše biskup Štambuk. Vjera, uvjerenje, savjest, to pripada čovjeku kao i njegovi udovi: ruka, noga, glava osobito - poručuje biskup Štambuk, koji je jesenas u javnosti izazvao lavinu reakcija svojom propovijedi u Udbini o tome kako bi sljedeći hrvatski predsjednik trebao biti katolik, ali ne samo "na papiru".

- A tebe, Anđele božićne noći, molim: siđi s Božjeg krila dolje k nama, prošetaj našim otocima, pohodi svaku našu malu župu, svakog čovjeka koji je gladan radosti. Prošetaj, molim Te, i našom domovinom Hrvatskom! Uđi na naše stadione, uđi u naše sudnice (pa i one svjetske!), uđi u Sabor, uđi u naša birališta, donesi poruku radovanja! Ne zaboravi ući u naše bolnice, osobito među prestrašene zbog svinjske gripe. Ukrcaj se na naše trajekte i katamarane, budi s pomorcima i putnicima! Probudi nas i uputi nas, kao što si probudio i uputio betlehemske pastire! - piše u molitvi hvarskog biskupa.

U Godini svećenika biskup Štambuk je svećenicima poželio da budu hrabri svjedoci vjere i vjerskog uvjerenja, da se hrabro suoče s "vjetrovima" koji "pušu" sa svih strana.

- Neka se sjete s dužnim poštovanjem onih svećenika koji su u prošlom sistemu čamili u zatvorima jer nisu bili spremni izdati svoju svećeničku i vjerničku savjest! Koji su i u tim "zlim vremenima" ostali na dobro izgrađenom braniku vjere, vjerskog uvjerenja i bili su poslušni sluge svojega časnog svetišta – svoje savjesti - piše u božićnoj poruci.

 

Komentara 12

OB
-obrisani-
11:40 16.12.2009.

Ti crkvenjaci (prodavači magle) cijelu povijest se ulizuju vlasti, kakva god bila. Dobro jednima i drugima. Na svakom otvorenju ceste oni škrope a znaju da je sagrađena na korupciji. Kad voda dođe do grla, kao sada, zacvrkutaju nešto. Kao, stalo im je do naroda a zapravo misle samo na sebe.

DO
dobravila
12:12 16.12.2009.

U predožićno vrijeme , svatko od nas bi se trebao upitati koliko dobrih dijela je učinio bližnjima svojima ! Neka dobrota uđe u sva srca ! I u ona ateistička !

SM
SMITSMIT
11:29 16.12.2009.

sbiki13 Ti si mali Bravarov,ti bi u partizane.Pa idi kmetu...kmetuj, gnjidico-šugico....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije