Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alen Čuka pokrenuo n

Stalni posao prisilno, zbog Grada, morao mijenjati za privremeni

\'06.07.2011., Garesnica - Alen Cuka voditelj programa za pomoc starim i nemocnim osobama tuzi Grad garesnicu zbog gubitka stalnog zaposlenja Presnimio: Damir Spehar/PIXSELL\'
Damir Špehar/PIXSELL
29.07.2011.
u 10:00

Izbjegli obvezu – stalno zaposleni u Gradu prebačeni na privremeni rad u gradski Crveni križ

Alen Čuka, voditelj garešničkog Programa pomoći u kući starijim osobama, ovih dana krenuo je u novu pravnu bitku s Gradom Garešnicom. Naime, lani u ožujku tužio ih je zbog nezakonitog otkaza, no već sredinom prosinca po pravomoćnoj presudi vraćen je na posao.

Premještaj

Pritom je sud naložio ne samo da mu se isplate zaostale plaće, nego i da ga se primi u radni odnos na neodređeno vrijeme. Upravo tada priznati status stalno zaposlenog danas je osnova nove Čukine tužbe.

– Gradsko vijeće odlučilo je da nositelj Programa pomoći u kući više ne bude Grad nego gradski Crveni križ. Svi zaposlenici formalno su dobili otkaz i počeo im je teći otkazni rok s time da je odmah rečeno kako će svi bez dana prekida biti ponovno zaposleni, a što je i učinjeno – ističe Čuka dodajući da pravi razlog tog poteza leži u činjenici da bi Grad, da to nije učinio, čak devet od ukupno 12 zaposlenika morao primiti u stalni radni odnos.

Naime, napunili bi tri godine neprekidnog rada u Programu, dakle kod istog poslodavca, i po zakonu stekli na to pravo.

Prebacujući ih Crvenom križu, Grad je vješto i na vrijeme izbjegao tu obvezu, jer su formalno prešli novom poslodavcu kod kojeg im je trogodišnji rok počinjao od nule.

No za razliku od ostalih zaposlenika, Alen Čuka je još lani stekao stalni radni odnos i za njega je ovakav potez bio posve neprihvatljiv.

Vjeruje u pravdu

– Iako sam dotad bio zaposlenik Grada na neodređeno vrijeme, prelaskom pod okrilje Crvenog križa bio sam primoran potpisati novi ugovor s jednogodišnjim radnim odnosom. Da ga nisam potpisao, ostao bih bez posla – objašnjava Čuka dodajući da je upravo zbog svega toga odlučio zaštitu ponovno potražiti na sudu, gdje se nada još jednom pozitivnom ishodu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije