Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOR

Stabla napala crvotočina i nisu posječena u parku Marjanu

02.07.2002.
u 00:00

SPLIT - Sudac Ante Unković, na zahtjev splitskog tužiteljstva, izdao je kazneni nalog prema kojem član uprave Hajduka Aljoša Asanović mora platiti stotinu prosječnih hrvatskih dnevnih dohodaka, ukupno 12.000 kuna, zbog sječe stabala na zemljištu svoje supruge Katarine Asanović na Marjanu tijekom ožujka. Asanovićeva braniteljica Doris Košta, međutim, izrazila je prigovor pa je kazneni nalog stavljen izvan snage. Odnosno, protiv Asanovića će se povesti redovni postupak, no, rasprava će najvjerojatnije biti sazvana tek poslije godišnjih odmora.

Između ostalog, predloženo je da se na suđenju saslušaju Napoleon Ančić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, inspektor zaštite prirode Davor Cukrov, te vlasnica zemljišta Katarina Asanović.

U prigovoru braniteljica Košta ističe kako nema dokaza da je Asanović izravno izvršio sječu stabala, te da zemljište pripada splitskom polju a ne park šumi Marjanu. Osim toga, navodi se u prigovoru, stabla je napala crvotočina pa su već bila u procesu prirodnog odumiranja.

Asanovića terete zbog pustošenja šuma. Prema optužnici, neustvrđenog dana tijekom ožujka, suprotno Zakonu o zaštiti prirode, u nakani da pripremi zemljište za gradnju obiteljske kuće bez suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja zatražio je od nepoznatih osoba da posijeku veći dio vegetacije. To je i učinjeno 20. ožujka. Posječeno je 37 stabala čempresa, dvije masline, tri stabla bajama, stablo smokve, više bujnih grmova lemprike, dva stabla zelenike i bujni grm šimšira.

Time je, navedeno je u optužnom prijedlogu, Asanović s namjerom potaknuo drugoga da suprotno propisima nadležnih državnih tijela sječe u šumi, koja je sastavni dio posebno zaštićenog područja prirode.

Dr. Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije