Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

SSSH I NSH Crkvi: 'Podržite radnike i sindikate u borbi protiv nepravde'

Sindikati Međunarodni praznik rada obilježili prosvjedom u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
04.12.2017.
u 11:19

Crkva, SSSH i NHS dijele vrijednosti zajedništva, dostojanstva i solidarnosti, ističe se u otvorenom pismu sindikata Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), Vladi i Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pozvali su u ponedjeljak otvorenim pismom vodstvo Katoličke crkve da podrži radnike i njihove sindikate u borbi protiv nepravde i pozovu pripadnike svoje kongregacije na aktivizam učlanjenjem u sindikat, a Vladu i poslodavce na iskreni i suštinski dijalog te zajedničko djelovanje u cilju ostvarivanja socijalne pravde i dostojanstva rada.

Crkva, SSSH i NHS dijele vrijednosti zajedništva, dostojanstva i solidarnosti, ističe se u otvorenom pismu sindikata Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), Vladi i Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Zajedno možemo unaprijediti živote radnika, a dostojanstvo rada i radnika staviti ispred tržišnih snaga i slobode kapitala. Zajedno s drugim vjerskim zajednicama, međunarodnim organizacijama, organizacijama civilnog društva, intelektualcima i ostalim akterima možemo izgraditi savez za gospodarsku i socijalnu pravdu, na nacionalnoj i globalnoj razini, naglašava se u pismu.

Sindikat pri tome poručuju da je ključno poštivanje i promicanje ljudskih i sindikalnih prava i sloboda, kao stupova demokracije, prvenstveno prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje, a hrvatski radnici trebaju i zaslužuju dostojanstvene plaće i dostojanstvena, kvalitetna radna mjesta.

Vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja organizirao je u Vatikanu 23. i 24. studenoga međunarodni sindikalni skup "Od Populorum progressio do Laudato si'"u čijem radu su, uz stotinjak sindikalista iz cijeloga svijeta, sudjelovali i predstavnici SSSH-a i NHS-a.

Dvodnevni sastanak sindikalista i vodstva Katoličke crkve u središtu rasprava imao je pitanje rada i sindikata kao ključa održivog i cjelovitog ljudskog razvoja, rada koji je dobar za sve, ali i pitanje kako sindikati i Crkva, te drugi dionici mogu raditi zajedno na ostvarenju socijalne pravde.

Deklaracija o radu i radničkim organizacijama 

Sudionici skupa usvojili su deklaraciju pod nazivom "Rad i radničke organizacije u središtu cjelovitog i održivog razvoja". Deklaracija priznaje kako je sadašnji model globalizacije iznevjerio radnike, doveo do rekordnih razina nejednakosti, što uz izazove digitalizacije i klimatskih promjena dovodi do slabljenja radnog zakonodavstva, prekarizacije, siromaštva, ugrožavanja svih socijalnih i institucionalnih aktera, a posebno ugrožavanja svijeta rada.

Deklaracija zahtijeva da se zajamče ključne javne usluge, među kojima su besplatno i kvalitetno obrazovanje, zdravstvo i pomoć beskućnicima. Ključna je i socijalna zaštita koja mora uključivati i skrb, posebno za djecu i starije, te mirovine i naknade za nezaposlene. Porezne evazije potkopavaju javne usluge i socijalnu zaštitu pa ih je nužno okončati.

Deklaracija priznaje važnost globalne sindikalne kampanje za veće plaće kako bi se osiguralo da nijedan radnik ne dobije plaću manju od minimalne i od koje može dostojanstveno živjeti.

Kampanja za veće plaće odgovor je na rekordnu nejednakost koja je posljedica modela koji promiče korporativnu pohlepu i niske plaće i stoga je nužno da poslodavci poštuju pravo radnika na kolektivno pregovaranje za pravedne plaće, kako bi se uspostavila ravnoteža između privatnog i poslovnog života, uključujući i pravo na tjedni slobodan dan.

Sudionici skupa u Vatikanu ističu kako je dijalog započet u tom forumu nužno nastaviti i na lokalnoj i regionalnoj razini, između sindikata, tijela Crkve i ostalih aktera te pozivaju intelektualce, poslodavce, organizacije civilnoga društva, međunarodne organizacije, a posebno nacionalne vlade da preuzmu odgovornost, odgovore na izazove i mogućnosti te djeluju solidarno za cjelovit, uključiv i održiv razvoj.

Papa Franjo u svojoj poruci sudionicima skupa istaknuo je kako je rad ključan za socijalni razvoj i ne smije biti shvaćen kao roba ili puki alat u proizvodnji roba i usluga, već mora imati prvenstvo nad bilo kojim drugim čimbenikom proizvodnje, uključujući i kapital, stoji u otvorenom pismu.

Komentara 13

DO
doktorica
13:23 04.12.2017.

zar u Hrvatskoj još ima radnika?!

DU
Deleted user
12:38 04.12.2017.

napokon da se odmičemo od istoka i usvajamo zakone zapada ..bravo na incijativi !!!

RE
reborn
11:31 04.12.2017.

Eh, na kakav jad je ljevica spala u ovoj državi... Sindikati se okreću Crkvi u nastojanju da se zaštite prava radnika, a "deklarativni zaštitnici obespravljenih" (aka "socijalisti", točnije "komunisti") se bave temeljnim pitanjima "roda i promjene rodnog identiteta". Jad i bijeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije