Naslovnica Vijesti Hrvatska

SSSH I NSH Crkvi: 'Podržite radnike i sindikate u borbi protiv nepravde'

Crkva, SSSH i NHS dijele vrijednosti zajedništva, dostojanstva i solidarnosti, ističe se u otvorenom pismu sindikata Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), Vladi i Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP)
04. prosinca 2017. u 11:19 13 komentara 531 prikaza
Sindikati Međunarodni praznik rada obilježili prosvjedom u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pozvali su u ponedjeljak otvorenim pismom vodstvo Katoličke crkve da podrži radnike i njihove sindikate u borbi protiv nepravde i pozovu pripadnike svoje kongregacije na aktivizam učlanjenjem u sindikat, a Vladu i poslodavce na iskreni i suštinski dijalog te zajedničko djelovanje u cilju ostvarivanja socijalne pravde i dostojanstva rada.

Sjednica Vlade 'DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA' Plenković: Praljak je uputio poruku što misli o nepravednoj presudi

Crkva, SSSH i NHS dijele vrijednosti zajedništva, dostojanstva i solidarnosti, ističe se u otvorenom pismu sindikata Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), Vladi i Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Zajedno možemo unaprijediti živote radnika, a dostojanstvo rada i radnika staviti ispred tržišnih snaga i slobode kapitala. Zajedno s drugim vjerskim zajednicama, međunarodnim organizacijama, organizacijama civilnog društva, intelektualcima i ostalim akterima možemo izgraditi savez za gospodarsku i socijalnu pravdu, na nacionalnoj i globalnoj razini, naglašava se u pismu.

Sindikat pri tome poručuju da je ključno poštivanje i promicanje ljudskih i sindikalnih prava i sloboda, kao stupova demokracije, prvenstveno prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje, a hrvatski radnici trebaju i zaslužuju dostojanstvene plaće i dostojanstvena, kvalitetna radna mjesta.

Vatikanski Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja organizirao je u Vatikanu 23. i 24. studenoga međunarodni sindikalni skup "Od Populorum progressio do Laudato si'"u čijem radu su, uz stotinjak sindikalista iz cijeloga svijeta, sudjelovali i predstavnici SSSH-a i NHS-a.

Dvodnevni sastanak sindikalista i vodstva Katoličke crkve u središtu rasprava imao je pitanje rada i sindikata kao ključa održivog i cjelovitog ljudskog razvoja, rada koji je dobar za sve, ali i pitanje kako sindikati i Crkva, te drugi dionici mogu raditi zajedno na ostvarenju socijalne pravde.

Vlada Kadroviranje Andreja Metelko-Zgombić nova je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Deklaracija o radu i radničkim organizacijama 

Sudionici skupa usvojili su deklaraciju pod nazivom "Rad i radničke organizacije u središtu cjelovitog i održivog razvoja". Deklaracija priznaje kako je sadašnji model globalizacije iznevjerio radnike, doveo do rekordnih razina nejednakosti, što uz izazove digitalizacije i klimatskih promjena dovodi do slabljenja radnog zakonodavstva, prekarizacije, siromaštva, ugrožavanja svih socijalnih i institucionalnih aktera, a posebno ugrožavanja svijeta rada.

Deklaracija zahtijeva da se zajamče ključne javne usluge, među kojima su besplatno i kvalitetno obrazovanje, zdravstvo i pomoć beskućnicima. Ključna je i socijalna zaštita koja mora uključivati i skrb, posebno za djecu i starije, te mirovine i naknade za nezaposlene. Porezne evazije potkopavaju javne usluge i socijalnu zaštitu pa ih je nužno okončati.

Deklaracija priznaje važnost globalne sindikalne kampanje za veće plaće kako bi se osiguralo da nijedan radnik ne dobije plaću manju od minimalne i od koje može dostojanstveno živjeti.

Kampanja za veće plaće odgovor je na rekordnu nejednakost koja je posljedica modela koji promiče korporativnu pohlepu i niske plaće i stoga je nužno da poslodavci poštuju pravo radnika na kolektivno pregovaranje za pravedne plaće, kako bi se uspostavila ravnoteža između privatnog i poslovnog života, uključujući i pravo na tjedni slobodan dan.

Sudionici skupa u Vatikanu ističu kako je dijalog započet u tom forumu nužno nastaviti i na lokalnoj i regionalnoj razini, između sindikata, tijela Crkve i ostalih aktera te pozivaju intelektualce, poslodavce, organizacije civilnoga društva, međunarodne organizacije, a posebno nacionalne vlade da preuzmu odgovornost, odgovore na izazove i mogućnosti te djeluju solidarno za cjelovit, uključiv i održiv razvoj.

Papa Franjo u svojoj poruci sudionicima skupa istaknuo je kako je rad ključan za socijalni razvoj i ne smije biti shvaćen kao roba ili puki alat u proizvodnji roba i usluga, već mora imati prvenstvo nad bilo kojim drugim čimbenikom proizvodnje, uključujući i kapital, stoji u otvorenom pismu.

Ministar branitelja Tomo Medved Analiza novog Zakona Dio Zakona o braniteljima stupa na snagu 2019. jer nema novca u proračunu PREDBLAGDANSKA OBEĆANJA Plenković: vlada razmatra paket mjera za povećanje minimalne plaće U Osijeku održana sjednica Vlade RH Sjednica Vlade 'Potpisat ćemo ugovore za gotovo milijardu kuna vrijedne projekte za Osijek'
Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

  • doktorica:

    zar u Hrvatskoj još ima radnika?!

  • Deleted user:

    napokon da se odmičemo od istoka i usvajamo zakone zapada ..bravo na incijativi !!!

  • siskic:

    e...tu će narod crkva spasiti. moš misliti. zašto crkva radi nedjeljom i to najviše?