Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTURA Uoči obnove kapele Sv. Tri kralja novi problemi

Srušio se toranj na kapelici iznad Krapine iz 1544.

16.02.2009.
u 17:28

Na kapeli Sveta tri kralja na Tkalcima iznad Krapine, sagrađenoj 1544., srušio se toranj i to uoči početka sanacije.

Kulturno dobro
Gomila kamenja narušila je dojučerašnju sliku ovog sakralnog zdanja, čiju je obnovu prije deset godina pokrenulo Društvo prijatelja grada Krapine. Toranj se urušio zbog vremenskih prilika, smatra mr. Davorin Stepinac iz Instituta za povijest umjetnosti.

– Kapela dugi niz godina nije bila nikako zaštićena, a sama sanacija nije mogla početi bez stručnih projekata i dozvola konzervatora. I sada kad sve to imamo, dogodilo se urušavanje. Iako je podnožje tornja već bilo narušeno, nismo očekivali da će se sve urušiti – kaže mr. Stepinac. Budući da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru, obnovu su novčano pratili Ministarstvo kulture i Župni ured Krapina. Župnik Tomica Šestak kaže kako je je sreća što kamenje nije nekoga ozlijedilo.

– Sama sanacija tog tornja bila bi opsežan i vrlo zahtjevan posao. Možda je bolje da se to dogodilo prije bilo kakvih radova. Sada će konzervatori odlučiti što dalje. Da je sanacija započeta prije dvadeset godina, možda se moglo nešto spasiti – smatra župnik Šestak.

Starija od Trškog Vrha
Kompletna obnova kapele nije ni predviđena. Obnovili bi se dio svetišta i toranj. Izvorna kapela sagrađena je između 1544. i 1601. godine. Tijekom 18. stoljeća kapela je dograđivana, povišen je zvonik. Kapela je posvećena 1786. godine, zidno pjevalište sagrađeno je 1794., a sakristija 1797. godine.

Ova kapela, prema ocjeni konzervatora, spada u kasnogotičku građevinu s elementima baroka te predstavljala proštenjarsko mjesto starije od Trškog vrha. Još osamdesetih godina 20. stoljeća, iako i tada ruševina i izvan funkcije, bila je pod krovom i s očuvanim zvonikom. Rušenje kapele sv. Tri kralja bio bi veliki gubitak, kazala je dr. Katarina Horvat-Levaj iz Instituta za povijest umjetnosti, i zbog njezinih arhitektonskih vrijednosti i zbog njezine uloge u prostoru.

– Naime svojom izvornom građevinskom fazom kapela pripada kasnogotičkoj renesansnoj grupi jednoprostornih građevina, a svojom je dominatnom pozicijiom nad Krapinom bila određeni pandam starome gradu – kaže dr. Horvat-Levaj. Za spas ovog objekta zaslužno je Društvo prijatelja grada Krapine, koji su i pokrenuli obnovu te na Tkalce doveli konzervatore i zaštitare prirode.


Kapela spašena od propadanja

Mještani Tkalaca rado su se uključili u čišćenje okoliša i probijanje ceste do kapele. U Društvu prijatelja grada Krapine smatrali su da je šteta da ta vrijedna građevina propadne do kraja, što bi se i dogodilo. Trebali su sati i sati rada da se raskrči šuma oko kapele. Posljednjih nekoliko godina do kapele se redovito organizira i blagdanska procesija, a kod kapele druženje uz grah, vino, kolače. Ovdje je nekad bilo glavno proštenjarsko mjesto, svi bi trebali biti ponosni i čuvati našu baštinu, kažu mještani Tkalaca.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije