Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srpsko narodno vijeće: Žalimo zbog svih žrtava i zato što rat nije završio Olujom

"Žalimo nad činjenicom da su životi sviju nas početkom ratnih razaranja zauvijek promijenili svoj tok. Izgubili smo živote kakve smo poznavali. Također, žalimo što rat nije završio operacijom Oluja, kako za srpske civile koji su ostali na svojim pragovima, tako i za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj", ističu u izjavi.
05. kolovoza 2017. u 12:06 47 komentara 13623 prikaza
Aleksandar Milošević
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Iz Srpskog narodnog vijeća  u priopćenju odnosno izjavi sjećanja u povodu 22. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja izrazili su žaljenje zbog svih žrtava i svih onih koji su u ratnim razaranjima ostali bez svojih bližnjih, prijatelja i domova, ali i zato što rat, kako ističu, nije završio tom vojno-redarstvenom operacijom.

Komemoracija na kninskoj tvrđavi DAN POBJEDE Predsjednica: Želim izraziti žaljenje zbog svih stradalih Srba. Mi nismo tražili rat

"Žalimo nad činjenicom da su životi sviju nas početkom ratnih razaranja zauvijek promijenili svoj tok. Izgubili smo živote kakve smo poznavali. Također, žalimo što rat nije završio operacijom Oluja, kako za srpske civile koji su ostali na svojim pragovima, tako i za sve nas koji danas živimo u Hrvatskoj", ističu u izjavi.

Iz SNV-a napominju da Hrvatska živi svoje postratno vrijeme, ali i ocjenjuju da je ono daleko od postkonfliktnog društva mira.

"Vojno-redarstvenom operacijom Oluja Hrvatska je vratila svoju teritorijalnu cjelovitost temeljenu na Rezoluciji UN-a. No, teško je razumjeti uništavanje na desetke tisuća kuća, sječu stabala bagrema i zalijevanje maslina mazutom u Dalmaciji, a kamoli ubijanje nedužnih i golorukih u njihovim dvorištima, najčešće starih i nemoćnih, te mučenje i zlostavljanje zarobljenih.

Naša je dužnost sjećanje na zločine počinjene u ratu nad čovjekom, bilo kojim. Naša je dužnost inzistirati na tome da sve žrtve imaju pravo na spomen, a svi ljudi pravo na miran život", ističu iz SNV-a te pozivaju sve sugrađane i državne dužnosnike da imaju to na umu kada slave pobjedu.

Zastava na kninskoj tvrđavi Žarko 
Ivković Zašto se danas trebamo sjetiti riječi Milana Babića

"Cijena te pobjede nisu samo životi nedužnih u Oluji i prije nje nego i društvo koje se ni danas nije u stanju suočiti s vlastitom prošlošću. Nastojanje da se loša i sramotna prošlost u Drugom svjetskom ratu poraženih nacifašističke i ustaške ideologije pokaže boljom, nije samo opasna za trenutak u kojem živimo i u kojem pišemo desetu Izjavu sjećanja, nego prijeti oduzeti nam našu budućnost", naglašavaju iz SNV-a. 

Iz SNV-a su najavili da će, kao i svake godine, obilježiti stradanje civila tokom i nakon Oluje.

"U rukama imamo samo cvijeće i svijeće i ništa više od toga. Naše je pravo živjeti u miru i sjećati se onih bez kojih smo ostali. Od tog ne odustajemo, kao što ne odustajemo ni od očekivanja da će naša država, Republika Hrvatska, u skladu sa preuzetim međunarodnim obavezama, kazniti počinitelje ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima, te priznati okolnosti i činjenice njihova stradanja i pridružiti nam se u spomenu na njih", stoji u izjavi SNV-a koju je potpisao zamjenik predsjednika SNV-a Aleksandar Milošević.

Aleksandar Milošević
1 / 15
Komemoracija na kninskoj tvrđavi
Andrija Matijaš Pauk OLUJA PRIJE OLUJE Andrija Matijaš Pauk izvukao je tenkove na Dinaru, na 1800 metara visine. To je šokiralo srpske oficire Povodom svečanosti obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, te 22. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi održan je prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata. Prijem u Kninu 'Oluja je odnijela agresorske snove o velikoj Srbiji i donijela slobodu i mir Hrvatskoj' Prelet zrakoplova povodom Dana pobjede Dan pobjede Prelet zrakoplova povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti
Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Žale kaj ni završil Olujom neg tek na prilazima Banja Luki....eto, i još se najdete nekaj jamrat proti Amera !!!

 • stric8:

  ...jednostavno ukinuti zakon o aboliciji i stvar riješena ....

 • tibold.zvonimir:

  ne pričaj gluposti! pa zar je hrvatska, nakon što ste odbili plan koji vam je davao ono o čemu danas samo možete sanjati, trebala tražiti pismeno dopuštenje od vas srba, da vrati svoj teritorij. Sanjali ste veliku srbiju, a HV ... prikaži još! vam je omogućio i da živite u njoj, samo što nije velika! Nedužni srbi iz tzv. sao krajine su trebali ostati i nitko im ne bi ništa učinio. Nisu poštenim srbima krivi hrvati, nego vi koji ste ih na silu potjerali iz njihovih domova, samo da vas bude više u zbjegovima, te da tako pokušajte isfolirati međunarodnu zajednicu, kao bio je egzodus. Ako ti ne valja u našoj lijepoj, ti idi u svoju lepu, i povedu što više svojih istomišljenika, a poštene hrvate pravoslavne ispovijesti, ostavi da u miru žive i rade u svojoj državi Hrvatskoj.