Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srpsko-hrvatski jezik nije prošao, ali se o njemu i dalje razmišlja

Jezični stručnjaci moraju naći ne preskupo rješenje koje će poštovati jezične raznolikosti, a neće dati svakoj zemlji prevoditeljsku kabinu, kaže Swoboda.
27. siječnja 2010. u 14:47 281 komentara 8 prikaza
Hannes Swoboda

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta prihvatio je danas, sa 54 glasa za, bez glasova protiv i s osam suzdržanih, prijedlog Rezolucije o napretku Hrvatske. U njemu se kaže da se “pregovore može završiti u 2010. ako Hrvatska poduzme napore na jačanju javne uprave, odlučnije provodi preobrazbe pravosuđa, snažno se bori protiv korupcije i organiziranog zločina, osigura održivost povratka izbjeglica, posve surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)”, te “ispuni sva mjerila za otvaranje i zatvaranje” pregovaračkih poglavlja.

- Ako pregovori ne završe u 2010., rok za ulazak Hrvatske u Europsku uniju pomaknuo bi se na sredinu 2012. ili čak na 2013. – upozorio je Swoboda.

Jednim od prihvaćenih amandmana izbačen je “ponovni poticaj Hrvatskoj da pojača napore na pronalaženju i dostavljanju ključnih spisa” ICTY-ju, i zamijenjen pozivom Vijeću EU da “što je moguće prije odluči o otvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava”.

Odbačen je amandman zelenih koji se mogao shvatiti kao poziv na uvođenje srpsko-hrvatskoga umjesto hrvatskoga kao službenoga jezika EU nakon što u članstvo uđu i ostale zemlje iz regije. Swoboda je, međutim, ustvrdio da bi “Europska komisija trebala uspostaviti radnu skupinu jezičnih stručnjaka koji bi našli ne preskupo rješenje koje će poštivati jezične raznolikosti, ali s druge strane ne treba pretjerivati i dati svakoj zemlji posebnu prevoditeljsku kabinu”.

Odbornici su odbacili amandmane svojih slovenskih kolega koji su željeli skinuti isključivu krivicu sa Slovenije za devetomjesečni zastoj hrvatskih pristupnih pregovora. Swoboda je pozvao Ljubljanu da se “konstruktivno ponaša glede otvaranje svih preostalih poglavlja”.

Prihvaćen je amandman zelenih kojim se “poziva hrvatsku Vladu da iznova razmotri svoju politiku dvojnoga državljanstva, posebice glede hrvatskih državljana sa stalnim boravištem u BiH” te se “poziva hrvatsku vladu i EK da da nađu pošteno i održivo rješenje za te građane”.

Kobe Bryant
POGINUO SLAVNI KOŠARKAŠ
Ovo je jezivo: Pogledajte što je Kobeu Bryantu predviđeno još 2012. godine
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • -obrisani-:

    tko su bili srbi

  • -obrisani-:

    27.01.2010. u 16:57h inter je napisao/la: Učićemo u EU spuštenih gaća da nas mogu u zdrav mozak koliko god hoće. Pa za u zdrav mozak ne moraju biti gaće spuštene! Dovoljno je kapa dolje.

  • -obrisani-:

    delamarina jo sto je taj ducic pamet od covika, sta vi u Srbiji samo citate Ducica, pa ne postoji srpski sajt na kojem se ne citira ducic