Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VANJSKOPOSLOVNI ODBOR EUROPSKOGA PARLAMENTA ZAHTIJEVA DA SE U 2010. DOVRŠE PRISTUPNI PREGOVORI S HRVATSKOM

Srpsko-hrvatski jezik nije prošao, ali se o njemu i dalje razmišlja

Hannes Swoboda
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
27.01.2010.
u 14:47

Jezični stručnjaci moraju naći ne preskupo rješenje koje će poštovati jezične raznolikosti, a neće dati svakoj zemlji prevoditeljsku kabinu, kaže Swoboda.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta prihvatio je danas, sa 54 glasa za, bez glasova protiv i s osam suzdržanih, prijedlog Rezolucije o napretku Hrvatske. U njemu se kaže da se “pregovore može završiti u 2010. ako Hrvatska poduzme napore na jačanju javne uprave, odlučnije provodi preobrazbe pravosuđa, snažno se bori protiv korupcije i organiziranog zločina, osigura održivost povratka izbjeglica, posve surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)”, te “ispuni sva mjerila za otvaranje i zatvaranje” pregovaračkih poglavlja.

- Ako pregovori ne završe u 2010., rok za ulazak Hrvatske u Europsku uniju pomaknuo bi se na sredinu 2012. ili čak na 2013. – upozorio je Swoboda.

Jednim od prihvaćenih amandmana izbačen je “ponovni poticaj Hrvatskoj da pojača napore na pronalaženju i dostavljanju ključnih spisa” ICTY-ju, i zamijenjen pozivom Vijeću EU da “što je moguće prije odluči o otvaranju poglavlja Pravosuđe i temeljna prava”.

Odbačen je amandman zelenih koji se mogao shvatiti kao poziv na uvođenje srpsko-hrvatskoga umjesto hrvatskoga kao službenoga jezika EU nakon što u članstvo uđu i ostale zemlje iz regije. Swoboda je, međutim, ustvrdio da bi “Europska komisija trebala uspostaviti radnu skupinu jezičnih stručnjaka koji bi našli ne preskupo rješenje koje će poštivati jezične raznolikosti, ali s druge strane ne treba pretjerivati i dati svakoj zemlji posebnu prevoditeljsku kabinu”.

Odbornici su odbacili amandmane svojih slovenskih kolega koji su željeli skinuti isključivu krivicu sa Slovenije za devetomjesečni zastoj hrvatskih pristupnih pregovora. Swoboda je pozvao Ljubljanu da se “konstruktivno ponaša glede otvaranje svih preostalih poglavlja”.

Prihvaćen je amandman zelenih kojim se “poziva hrvatsku Vladu da iznova razmotri svoju politiku dvojnoga državljanstva, posebice glede hrvatskih državljana sa stalnim boravištem u BiH” te se “poziva hrvatsku vladu i EK da da nađu pošteno i održivo rješenje za te građane”.

Komentara 281

OB
-obrisani-
00:07 28.01.2010.

tko su bili srbi

OB
-obrisani-
17:01 27.01.2010.

27.01.2010. u 16:57h inter je napisao/la: Učićemo u EU spuštenih gaća da nas mogu u zdrav mozak koliko god hoće. Pa za u zdrav mozak ne moraju biti gaće spuštene! Dovoljno je kapa dolje.

OB
-obrisani-
23:48 27.01.2010.

delamarina jo sto je taj ducic pamet od covika, sta vi u Srbiji samo citate Ducica, pa ne postoji srpski sajt na kojem se ne citira ducic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije