Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misija Atalanta

Hrvatski vojnici od srpskih preuzeli čuvanje broda

srpski vojnici predali dužnost hrvatskima
Foto: OSRH
1/5
30.12.2014.
u 17:30

Prvi hrvatski AVPD tim broji 12 članova, od kojih je 10 pripadnika Hrvatske ratne mornarice te po jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu i Bojne za specijalna djelovanja. Zapovjednik tima je poručnik bojnog broda Nenad Kontri

Prvi hrvatski autonomni tim za zaštitu brodova (AVPD) preuzeo je dužnost čuvanja ciparskog broda MSM Douro, u sklopu operacije Europske unije u SomalijiAtalanta, izvijestili su iz Oružanih snaga RH. Dužnost, na kojoj će ostati četiri mjeseca, hrvatski su vojnici preuzeli od srpskog AVPD tima, a primopredaja je obavljena u luci Djibouti, iz koje će brod isploviti 1. siječnja. Hrvatski tim broji 12 članova i prvi je takav tim angažiran u ovoj misiji.

Pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Nenada Kontrija, tim se sastoji od deset pripadnika Hrvatske ratne mornarice te po jednog pripadnika Zapovjedništva za potporu i Bojne za specijalna djelovanja. Zadaća AVPD timova u operaciji Atalanta je zaštita humanitarnih brodova Ujedinjenih naroda i njihovih posada od piratskih napada, otmica, pljački na moru i u luci te odvraćanje i prevencija tih napada.

Brodove koji prevoze humanitarnu pomoć lokalnom stanovništvu u Somaliji do 2012. štitili su ratni brodovi, a angažiranje AVPD timova počelo je sredinom te godine. Učinak tih timova vidljiv je po tome što od tada pirati nisu napali nijedan brod.

>> Na obrani Hrvatske neprestano se štedi

Komentara 21

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
18:42 30.12.2014.

Dečki i momci, svaka vam čast!

BR
brčko
01:41 31.12.2014.

a lijepo ih je vidjeti da se rukuju, bolje nego da se bore jedni protiv drugih. i nek je vala ovaj naš barjak malo veći od njihovog! :-)

Avatar CVETKO1
CVETKO1
09:50 31.12.2014.

Ne mogu da verujem sopstvenim očima !!! Čitao sam ove komentare 4-5 puta i ...izgleda da ima nade i za nas i za vas !!!???? Još ima normalnih ljudi i u Hrvatskoj a i kod nas /nemojte sumnjati u ovo ovo što pišem/. "Samo" još da nam naši "političari" , "vodje" ili "vrhovnici" omoguće normalan život /život dostojan normalnog čoveka/ , što će našu žalost , izgleda biti nemoguća misija - poznavajući njihov "intelekt" ! Njihov opstanak , na vrhu naših zemalja , bazira se na povratak u prošlost i raspirivanje mržnje kako bi puk /narod/ zaboravio na egzistencijalne probleme i odvukao pažnju sa istih. Na žalost , toliko se toga ružnog izdešavalo u prošlosti i mrtve ne možemo vratiti ali možemo poštedeti našu decu i buduće naraštaje ! Valjda možemo , tko /ko/ to zna ??? U zdravlje i srećno vama a i nama ! Ah da .... Srećna /sretna/ i blagodatna nam svima Nova 2015. godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije