Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJENA MIGOVA

Srpski vojni piloti već letjeli francuskim Rafaleima? 'Pregovori su u odmakloj fazi'

Foto: Amir Hamzagic/Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
25.10.2022.
u 17:23

Koliko će do te kupnje doći, za koju se isprva spominjala i cifra od 2,5 milijardi eura, jako je upitno s obzirom na poteškoće s kojima se trenutno suočava ova država

Srbija je i dalje u pregovorima s francuskom Vladom te proizvođačem Dassault Aviation oko kupnje ratnih zrakoplova, a pregovori su daleko došli, piše francuski dnevni list Liberation.

Podsjetimo, prva spominjanja kupnje Rafalea u Srbiji su krenula nakon što su Hrvatska i Francuska u studenom prošle godine potpisale ugovor o kupnji eskadrile od 12 rabljenih zrakoplova za cijenu od minimalno 1,1 milijardi eura. Prema javnosti u Srbiji krenula su uvjeravanja kako se njihovi zastarjeli Migovi-29 vrlo brzo mogu zamijeniti modernim lovcima kako bi se osigurala vojna ravnoteža u regiji, prenosi Poslovni dnevnik.

U diplomatskim krugovima nagađanja o kupovini 12 novih Rafalea krenula su nakon Macronov posjeta Beogradu u srpnju 2019. godine, a u srpnju ove godine provedeni su testovi, točnije, navodi se da je barem jedan pilot srpskog ratnog zrakoplovstva (RV i PVO) već letio probno na Rafaleu u proteklom razdoblju. Kupi li Srbija zaista ove borbene zrakoplove, ona će biti sedma zemlja u svijetu te treća u Europi, nekon Grčke i Hrvatske.

Koliko će do te kupnje doći, za koju se isprva spominjala i cifra od 2,5 milijardi eura, jako je upitno s obzirom na poteškoće s kojima se trenutno suočava ova država. 

Inače, proizvodne trake Dassault Aviationa popunjene su za idućih osam do deset godina zbog svoje popularnosti, a Rafale je vrlo moćno oružje-

Osim toga, kupnja zrakoplova upitna je i zbog odnosa koje Rusija trenutno ima s ostatkom svijeta: Srbija je uz Bjelorusiju jedina europska zemlja koja uglavnom stoji uz Rusiju, a odnos s EU dodatno se pogoršao proteklih tjedana kada je Unija zaprijetila Srbiji ukidanje bezviznog režima zbog priljeva velikog broja migranata. Osim toga, neriješena su im pitanja i većinom susjeda, a pogotovo s BiH te Kosovom.

>> VIDEO Ruski vojni avion srušio se na stambenu zgradu u Sibiru: Poginula su oba pilota

Ključne riječi

Komentara 40

BL
blackeder2022
18:54 25.10.2022.

Je li možda Srbija u NATO paktu,pa ima pristup "zapadnoj" tehnologiji,a Hrvatska nijej er očito tu nešto ne štima.Amerikanci nam odbiju isporuciti svoje VBR ove jer su Srbi intervenirali,Francuzi nama prodaju rabljene,a Srbima nove Rafale.Zbilja nas cjene u NATO uu i kao svojeg partnera i saveznika,samo prije mora Srbija za odobri što to Hrvatska smije a što ne smije kupiti.Živija nam najdomoljubniji ,najdržavotvorniji KRADEZEJ!

Avatar Tombstone
Tombstone
18:18 25.10.2022.

Nije li apsurdno da cemo imati iste avione kao I nas potencialno najvjerovatnije agresor? I to hi tech aparate koje proizvodjac moze u bilo koje vrijeme cak I potpuno onesposobiti jednom jedinom radio porukom?

Avatar Moodleen
Moodleen
18:23 25.10.2022.

A na kojim su avionima letjeli vojni piloti iz Italije, Mađarske...? Ma joj, oni nemaju trofazne gene pa hartiju ne zanimaju, kužim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije