Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srpski parlamentarci više se neće 'častiti' izrazima poput stoko, bagro, ološu

Mnoge uvredljive riječi više neće biti tolerirane u klupama srbijanskog parlamenta
05. veljače 2015. u 12:47 12 komentara 1003 prikaza
Skupština Srbije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Skupština Republike Srbije već godinama je mjesto gdje se odvijaju velike političke borbe kod naših istočnih susjeda, ali i mjesto gdje su se vrlo često mogle čuti i međusobne brojne uvredljive riječi. Na svakoj ozbiljnijoj i osjetljivijoj temi skupštinskih zasjedanja mogle su se čuti riječi poput bolesnik, kriminalac, lopov, stoko, bagro, ološu…, a kojima su se međusobno častili parlamentarci.

Zbog takvoga rječnika predsjednik parlamentarne skupine Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović inicirao je da se u Skupštini napravi rječnik izraza koji su neprimjereni tijekom skupštinskih rasprava. Taj prijedlog je Skupština prihvatila, a Administrativni odbor zadužen je da prijedlog rječnika i izradi. 

– Ne može netko da kaže kolegi da je bolesnik, kriminalac ili lopov. Tražimo da se napravi jasan indeks izraza i koje riječi ne smiju da se izgovore, a ne da se odredi načelno pravilo kršenja dostojanstva Skupštine, pa da predsjedavajući sam odlučuje koji se izraz pod ovo može podvesti – pojašnjava Stefanović. Dodaje i kako se prava oporbe drastično narušavaju te da im se ne dozvoljava da iskaže svoj politički stav u okviru teme. U isto vrijeme olako im se se izriču opomene.

– Molio sam da se određeni izrazi, prije svega "bolesnik", "lopov" i "kriminalac",, budu stavljeni izvan pravila skupštine zato što nitko od njih nije ni javni tužitelj, ni sudac, a ni liječnik koji može dijeliti dijagnoze – rekao je Stefanović. Slične izraze zastupnicima većine upućuju i predstavnici oporbe što po Stefanoviću također nije korektno. Kaže kako je problem i što su za neke od takvih izraza zastupnici oporbe dobili i po tri opomene u šest sekundi, a da pri tome niti jedan zastupnik vladajuće Srpske narodne stranke (SNS) nije opomenut.

– Ne tražim oko za oko, zub za zub, nego samo da se pravila ujednače – kaže Stefanović.

>>Karamarko: Dokazano je da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku i pokušala stvoriti "veliku Srbiju"

>>'Presuda potvrđuje da je agresiju vodio Beograd. Ako neće Srbija, vrhu JNA sudit ćemo mi'

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Avatar emilsalis
  emilsalis:

  Hrvatska opet kasni za komsijama.Rekli su donece eticki kodex u Saboru .....nista od toga !!Samo par alkomata i to je sve !!!

 • Avatar @promatrač
  @promatrač:

  hhmm pa nije nitko kriv što oni to i jesu čime se dozivaju. A lagati se ne smije.

 • eidgenosse:

  Joj nemugu vjerovat, to jos politicari i moras tako nesto naucit.. I on kao zna sta je dobro za u buducnost,, da ja imam takog vec bi davno otiso,, neandertaler.. Neki dan bilo u novinama u Svicarskoj, jedan se sliko ... prikaži još! gol u parlamentu.. I receno: taj je uvrijedio nas nase pra pra sto su se za nas borili, i odmah ga izbacili.. Nema tu rodjaka u policiji ili brata.. I svi se pitaju sto im tako dobro.. Zato sto cuvaju svoje drze se zakona iskreni jedan drugom.. Ima i tu idiota.. Di nema.. Ali nikad nisam dozivio da je neko vako iskren o korektan.