Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srpski ministar obrane Vulin poručio Milanoviću: Iskrenost osude zločina ne mjeri se obilascima grobova

Dodao je da Hrvatska još nije uputila riječi isprike, "ni riječi objašnjenja zašto je bilo potrebno 25 godina da se prizna zločin u Gruborima".
25. kolovoza 2020. u 18:06 66 komentara 7508 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Iskrenost osude zločina ne mjeri se zakašnjelim obilascima grobova, već sudskim presudama ubojicama, reagirao je u utorak srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin na govor hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića na komemoraciji ubijenim Srbima kod Knina 1995. 

ZLOČIN U GRUBORIMA Documenta pozdravila iskorak Vlade: Pamtimo zločin i pozivamo na priznanje odgovornosti

"Nakon 25 godina hrvatska država je priznala da je ubojstvo šestero nenaoružanih staraca zločin. Čuli smo i da je strijeljanje srbijanskih staraca u selu Grubori nanijelo štetu Hrvatskoj, ali nismo čuli da je akcija Oluja u kojoj su ih pobili, zločin. Kada ubijete šestero staraca to je šteta za Hrvatsku, kada protjerate 250.000 Srba i ubijete 2.000 Srba to je razlog za proslavu", prenijelo je srbijansko ministarstvo obrane Vulinove riječi. 

Dodao je da Hrvatska još nije uputila riječi isprike, "ni riječi objašnjenja zašto je bilo potrebno 25 godina da se prizna zločin u Gruborima". 

VIDEO: Obljetnica stradavanja srpskih civila u Gruborima

"Nismo čuli zašto se Srbima već 25 godina ne omogućava povratak i zašto su zločinci iz Grubora pravomoćno oslobođeni svake odgovornosti. Iskrenost osude zločina ne mjeri se zakašnjelim obilascima grobova, već sudskim presudama ubojicama koji su grobove iskopali", naveo je Vulin.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak da je današnja komemoracija srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima neka vrsta duga časti prema onome što se dogodile prije 25 godina.

Obljetnica stradavanja srpskih civila u Gruborima komemoraciji za srpske civilne žrtve Milošević u Gruborima: Svaka će žrtva biti priznata i prihvaćena, vrijeme je da mržnja prestane

"Lako je sada govoriti nakon 25 godina da za ovo nitko nije osobno odgovarao. Zna se otprilike ili skoro točno koja postrojba je bila ovdje toga dana", kazao je Milanović.

Rekao je kako užas izaziva ubojstvo šest nedužnih i starih mještana Grubora, i to je najveća šteta. Šteta hrvatskoj državi je također velika, dodao je Milanović.

"Vrijeme je za normalno u nama što postoji u svakom čovjeku. Dobro, pitomo i naivno. Dosta je bilo onoga što je obilježavalo odnose dvaju naroda, dviju nacija kojima je teško u Europi naći dvije sličnije i s najvećim brojem dodira. To nisu ni Česi ni Slovaci, a ni Šveđani i Norvežani. To smo mi, Hrvati i Srbi, naši susjedi", istaknuo je Milanović.

Arheološko nalazište kod Bojne
TAJNA GROBA BROJ 4
Nepoznati hrvatski vladar iz 8. stoljeća otvara novo poglavlje povijesti
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar vila velebita
  vila velebita:

  Lovinac, Vaganac, Saborski, Dabar, Vrhovine, Prijeboj, Široka Kula, Dalj, Tovarnik, Škabrnja, Bruška, Vukovar.... imamo mi Grubora na stotine.... Kada su oni to priznali?!? Pokajali se?!?!

 • lori:

  Vi niti ste osudili vaše zločine na području Hrvatske niti ste obilazili naše grobove. O iskrenosti nećemo

 • Boaz:

  Nije kriv Vulin on je samo retard. Kriva jr naša Vlada. U Srbiji su kako sami sebe hvale “zvanični četnici” na vlasti što je dokumentirano vlastitim izjavama kao i sa video i audio snimkama. Niti jedna vlada ne bi zamjerila ... prikaži još! prekid diplomatski odnosa dok se u Srbiji ne normalizira društveno stanje (ako je to uopće moguće). Nadalje treba ološ poput Vučića i Vulina proglasiti persone non grate u RH. Problem je što je i naša Vlada jugofilna.