Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićenja zbog ratnog zločina

Srpske institucije u Vukovaru: Na djelu je etničko čišćenje

Privođenje uhićenih za ratni zločin u Vukovaru
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/4
07.12.2018.
u 14:29

Uhićuje se selektivno pod optužbama za ratni zločin, a javnost i institucije ostaju apsolutno ravnodušne i šute kada je, čak i javno izgovorena riječ o zločinima počinjenim nad konkretnim Srbima u ratnom Vukovaru, u pitanju, zaključili su

Predstavnici srpskih institucija koje djeluju u Vukovaru održali su sastanak na kojem je tema bila uhićenja osumnjičenih za ratne zločine 1991. godine tijekom kojega su donijeli zaključak u kojem navode  kako je „atmosfera netrpeljivosti, mržnje i opće histerije koja je godinama usmjerena prema vukovarskim Srbima, podgrijana prosvjedom u Vukovaru sa kojeg je upućen poziv na javni linč prema Srbima potvrđeno je jučerašnjim uhićenjem dvojice Srba pod sumnjom za ratni zločin“.

– Ključni su to elementi iz kojih zaključujemo da je osnovni cilj iseljavanje srpskog stanovništva. Ono što je u drugim krajevima RH išlo silom, ovdje se čini suptilnijim metodama. Na takav način oni koji stvaraju atmosferu netolerancije šalju jasno poruku Srbima da im perspektiva nije u gradu i državi kojoj su rođeni već u Irskoj, Engleskoj, Srbiji i drugim zemljama, stoji u priopćenju.

Dodaju i kako su dvadeset godina nakon mirne reintegracije prisiljeni konstatirati kako ona nije ostvarila očekivane rezultate.

– Hrvatskoj javnosti i institucijama postavljamo pitanje koliko je Srba u Vukovaru bilo za vrijeme reintegracije i koliko ih je radilo, a koliko ih je sada? Nije li na djelu etničko čišćenje primjenom rafiniranih metoda? Metoda u kojima kleveta postaje istina, a na osnovu tako skrojene istine se uhićuje. Uhićuje se selektivno pod optužbama za ratni zločin, a javnost i institucije ostaju apsolutno ravnodušne i šute kada je, čak i javno izgovorena riječ o zločinima počinjenim nad konkretnim Srbima u ratnom Vukovaru, u pitanju. Osjećamo da je Vlada RH na čelu sa HDZ-om popustila pod pritiskom hrvatske političke desnice i ekstremnih grupacija u društvu, navodi se u priopćenju.

Na kraju zaključuju kako će srpske institucije i njihovi predstavnici poduzeti i konkretnije korake u cilju ne samo zaštite nacionalnog i kulturnog identiteta, već i zaštite fizičkog integriteta Srba u Vukovaru. 

Ključne riječi

Komentara 37

DU
Deleted user
14:43 07.12.2018.

gospodine novinaru bradaricu vas naslov je dostojan predratnog lista u zagrebu srbobrana pandana danasnjeg proteroristickog pupavcevog lista novosti... ...zar u vukovaru postoje srpske institucije ... ...gdje su hrvatske institucije ...zar srbi koji su sravnili vukovat sa zemljom i u kojemem je izvrsen genocod imaju svoje agresorske institucije...ja ne vjerujem da je ovo objavljeno u vl u zg ...propaganda i terorizam na djelu...

IM
imamsve
16:20 07.12.2018.

Teroristi, ubojice, zličinci koji su sudjelovali u gdnocidu, kulturocidu, etnocidu govore k etničkom čišćenju, bando stici ce vas nasa ruka i u Srbiji....

Avatar rubinet
rubinet
15:23 07.12.2018.

Kakove "srpske institucije"' Sve institucije u Hrvatskoj su hrvatske institucije... i obratno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije