Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve gušili, udarali...

Osumnjičeni da su gušili te palicama i kabelima tukli civile

Privođenje uhićenih za ratni zločin u Vukovaru
Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/6
07.12.2018.
u 20:08

Podignuta je kaznena prijava protiv dvojice zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište u rujnu 1991. godine

Poslije provedenoga kriminalističkog istraživanja protiv dvojice Vukovaraca, Vladimira Vezmara (63) i Milana Ivanovića (64), podnesene su kaznene prijave zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva 1991. u vukovarskim četvrtima Sajmište i Petrova Gora.

Jučer su privedeni sucu istrage na Županijskom sudu u Osijeku. Odvjetništvo im je odredilo mjesec dana istražnog zatvora. Prema navodima MUP-a, sumnja se da je Vladimir Vezmar, danas zaposlenik vukovarske gradske uprave, između 23. i 26. rujna 1991. u štabu srpske paravojne postrojbe TO Petrova Gora kao pripadnik TO Petrova Gora pri ispitivanju zarobljenih civila tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predjelu grkljana te mu nanio tjelesne ozljede. Potom je zlostavljao drugog oštećenog, tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svijesti. 

Sumnja se da je Milan Ivanović, danas član vukovarskog Zajedničkog vijeća općina, 15. rujna 1991., zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojba TO Petrova Gora, zarobio i odveo više civila u podrum svoje kuće. Potom je sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell

Potom je ta grupa civila odvedena u drugu kuću na području Vukovara gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana. Dvojicu od njih Ivanović je natjerao da iz jedne kuće na Sajmištu iznesu i sahrane mrtvo tijelo te im, kako bi ih zastrašio, ispalio više hitaca oko glava.

U MUP-a najavljuju i kako u cilju kvalitetnijeg rada planiraju premještanje Radne skupine MUP-a u Vukovar kao i sistematiziranje novih radnih mjesta za povećanje broja specijaliziranih policijskih službenika. Na pitanje je li pravosudni sustav počeo revnije raditi na kažnjavanju ratnih zločina u Vukovaru nakon nedavnog prosvjeda, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jučer nam je rekao da takav dojam nije točan.

VIDEO Kako je hrabra hrvatska vojska zaustavila agresora nakon pada Vukovara

- Mi stvaramo uvjete da se na tome radi, ali ne stvaramo uvjete nakon što se prosvjed dogodio i zato što se dogodio, nego ih stvaramo otprije i vjerujemo u bolje rezultate - rekao je Bošnjaković.

Nakon uhićenja oglasio se i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković koji je rekao da takvi događaji unose nemir među Srbe u Hrvatskoj i šalju poruku da institucije pravne države ne štite jednako sve građane. Oglasile su se i srpske institucije u Vukovaru tvrdeći da to što se događa dovodi do zaključka da je "osnovni cilj iseljavanje srpskog stanovništva".

 

- Na takav način oni koji stvaraju atmosferu netolerancije šalju jasnu poruku Srbima da im perspektiva nije u gradu i državi u kojoj su rođeni - navode iz tih institucija najavljujući da će poduzeti i konkretne korake o kojima će danas u Vukovaru govoriti predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Stoji li i on iza ocjene da su uhićenja usmjerena na iseljavanje Srba, Pupovac jučer nije želio odgovoriti.

>> Vukovar nekad i sad

 

Ključne riječi

Komentara 71

PP
pp
12:27 07.12.2018.

Svu tu bagru je trebalo već procesuirati. No, bolje ikad nego nikad.

ZH
Zlatousti Hrvat
12:41 07.12.2018.

Penava, daj još jedan skup da procesuiraju još dvojicu.

DU
Deleted user
13:14 07.12.2018.

Treba uz počinitelje četničkih ratnih zločina kazneno prijaviti i suditi Mladenu Bajiću i Dinku Cvitanu koji su desetljećima sprječavali bilo kakve djelatnosti i radnje zbog ratnih zločina počinjenih od Srbijanaca a i JNA. Više od 20 kaznenih prijava zbog ratnog zločina nad moje dvije nećakinje na Mitnici podnio sam za vrijeme mandata Mladena Bajića. Nikada ni jednog slova odgovora nisam dobio. Jedan od zločinaca je u međuvremenu krepao. Za ovog drugog nadam se da neće crknut prije nego se sretnemo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije